- 2009. július 16., 08:00
A Windows 7-ben megújult a Paint - a változtatásokkal a program az alapfeladatokra még kényelmesebben használható.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Windows 7 Paintje már bármilyen képszerkesztési trükkre alkalmas, de egy-két nagyobb és több apró változtatással a használhatóság terén valóban fejlődött az alkalmazás.

Megváltozott kezelőfelület

Ami elsőre rögtön feltűnik, és talán ez a legnagyobb horderejű újdonság, az az Office 2007-ből kölcsönzött Ribbon UI kezelőfelületet. A Ribbon UI az Office esetében megosztotta a felhasználókat, sokan szeretik, sokan ki nem állhatják a menük helyett bevezetett szalagszerű eszköztárat. Azonban, míg az Office alkalmazások esetében számtalan funkció került felosztásra, a Paintnél minden kifért két lapra (Home és View fülek), ami talán nem igényel túl nagy alkalmazkodóképességet.

Paint Windows 7
Paint Windows 7

Persze egy kis megszokási időre szükség van, de ez minden újdonságra jellemző. (A Ribbon UI-t egyébként nemcsak a Paint, hanem a WordPad is megkapta.) A szalag valamennyire konfigurálható: be lehet állítani, hogy folyamatosan látszódjék, vagy csak akkor, ha rákattintunk valamelyik fül nevére. A legfontosabb funkciók a címsorban lévő gombokkal is elérhetők (pl. mentés, vissza, stb.), de ehhez az eszköztárhoz igény esetén bármely funkciót hozzáadhatjuk.

A menü a hagyományos formájában hiányzik, van viszont egy Paint gomb – ez szintén a 2007-es Officeból származik, és a korábbi File menü szerepét tölti be. Ez tartalmazza az új kép, a megnyitás és a mentés funkciókat, a nyomtatási lehetőséget, innen érhetők el a tulajdonságok és ez a menü tartalmazza az importálás (szkennerről vagy digitális kameráról), küldés e-mailben illetve felhasználás háttérképként funkciókat is.

Paint Windows 7

Még mindig a Paint gombhoz, annak is a mentés funkciójához kapcsolódik, hogy az alapértelmezett mentési formátum végre változott, mostantól png a korábbi jpg helyett, ami mind a Vista, mind a korábbi verziók esetében finoman szólva sem adott kielégítő minőséget.

Az interfészt érintő utolsó fontosabb változás a nagyító kihelyezése a jobb alsó sarokba, amellyel nyolcszoros kicsinyítés és nyolcszoros nagyítás között villámgyorsan változtathatjuk az aktuális nézetet.

Új funkciók

Egyes opciók kikerültek a menüből, mások új elemként megjelentek a Windows 7 Paint esetében. A kikerült lehetőségek közé tartozik a Copy to… (Fájlba másolás…), az újak közé pedig a Crop. Ezen kívül kapunk vonalzót (ami pixelben mér), és a rajzok elkészítéséhez négyzetrácsos mintát is kérhetünk. Kétszeresére nőtt a megjegyzett műveletek száma is, az eddigi három helyett a Windows 7-be épített Paint már hat művelet visszavonására képes. A segítséggel beszúrható elemek (egyenes, négyzet, kör, stb.) csoport is jelentős bővítésen esett át, a korábbi hat helyett 23 séma közül választhatunk. Az eszköztár funkcionalitása az itt felsoroltaktól eltekintve nem változott, bár néhány opció más helyről érhető el.

Paint Windows 7

Természetesen továbbra is számos olyan dolog van, amire a Paint nem képes: nincsenek rétegek, a program a transzparens színeket sem kezeli, az átméretezés továbbra is gyenge minőségű és az olyan finomságok, mint a kijelölés elmozgatása, stb. szintén nem lehetséges.

Összegzés

Funkcionalitásban kevés újdonságot hozott a Windows 7 Paint, azonban köszönhetően az új kezelőfelületnek, a kezelhetőség véleményünk szerint sokkal jobb lett - néhány alkalom persze kell a korábbi verzióról történő átálláshoz. Ennek megfelelően az alapfeladatokhoz az új Paint ezentúl még jobban használható, ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor úgyis külön szoftvert kell majd telepíteni. (Ebben az esetben ajánljuk a Paint.NET-et, amely ingyenes, egyszerű, de mégis sokat tud.)

Címkék
Hozzászólások