- 2009. július 24., 00:08
A Samsung 8000-es LED-es szériájába tartozó 46 colos UE46B8000XW 29,9 mm-es vastagságával a világ legvékonyabb...

Külső

A 8-as széria jelenleg a Samsung legvékonyabb LCD-tévéje, és a világ legvékonyabb olyan LCD-tévéje, amely tartalmazza a tévétunert is. Bár kissé furcsa, hogy ezt egy tévénél külön ki kell emelni, de emlékezzünk csak a korábban nálunk járt Sharp vékony LCD-jére, amely bizony a tunert és a bemeneteket külön dobozban tartalmazza.

A tévé méretéhez jelen esetben a csomagolás mérete is igazodik, amely könnyebb is, mint számítottunk rá. Ez, mármint a könnyebbség igaz a készülékre is, a Samsungnak sikerült a tévé merevítését nehéz acélbetétek nélkül biztosítani. A káva és a talp a dobozból külön kerül elő. Összeszerelésük nem túl nehéz, de kétemberes feladat, mert a talpon a tévé csavarok nélkül nem áll meg. A talp a tévé formavilágához illeszkedően vékony, de elég nehéz ahhoz, hogy a 46 colos kávát stabilan tartsa. A nyak, amely a tévé elforgatását is lehetővé teszi, áttetsző.

UE46B8000XW
UE46B8000XW

A Samsung tévék dizájnjával eddig sem volt igazán probléma, lévén, hogy a koreai gyártó volt az első, amely rájött, hogy a tévének bútordarabként is meg kell állnia a helyét. A Samsung LCD- és plazmatévéi régóta ebben a szemléletben készülnek. A Pebbles fantázianévre hallgató széria talán jobban nézett ki, de a 8000-res sorozat szögletes formájú, fényes fekete (Crystal) dizájnja sem rossz. A Samsung esetében lassan már kötelező elemmé avanzsált szélső, átlátszó csík természetesen az UE46B8000XW-n is megtalálható.
A tévé gombjai érintősek, és többségében a káva alsó részére, jobb oldalra kerültek.

UE46B8000XW

Csupán a bekapcsológomb került középre, ami nem a legszerencsésebb módon szintén érintős és nem is túl nagy. Ráadásul sötétben nehéz eltalálni, mert nem világít mellette még egy apró LED sem. Igaz, cserébe a tévé fogyasztása készenléti állapotban gyakorlatilag 0 watt. Bekapcsolást jelző LED viszont van, ennek kékes fénye a bekapcsoló gomb alatt világít.

UE46B8000XW

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi értelme a tévék folyamatos vékonyításának. A kérdésre a 8000-res széria a tökéletes válasz, persze csak akkor, ha nem a polcon helyezzük üzembe: ha ugyanis ezt a tévét a falra tesszük, akkor valóban a falon is lesz. Főleg, ha a Samsung direkt ehhez a tévéhez fejlesztett 15 mm „vastag” tartóját használjuk; a kijelző síkja ebben az esetben kb. 5 cm-re lesz a fal síkjától, gyakorlatilag tényleg olyan, mintha egy képet akasztottunk volna fel. Sajnos a speciális rögzítőket nem kaptuk most meg (de egyébként sem fúrtuk volna fel), viszont a CES-en készítettünk pár képet erről a modellről, ahol jól látszik, a tévé és a fal közötti távolság.

UE46B8000XWUE46B8000XW

90 fokban döntött csatlakozók

A vékonyság ellenére a tévé csatlakozókkal jól ellátott, HDMI-ből 4-et kapunk, amelyek 90 fokban elforgatva kerültek a tévére, hogy a kábelek a tévé falra szerelt helyzetében is kényelmesen elférjenek. Emellett van két USB port, LAN csatlakozó, D-Sub, komponens, AV és SCART bemenet is. Utóbbi három a csatlakozók méretéből adódóan normál kialakítással nem fért volna el, így ezekhez adaptert is kapunk. Ezen kívül a tévére optikai audio kimenet és CI intefész is került, ami a DVB-T és DVB-C tunerhez egyaránt használható.

Belső

A tévé természetesen a Samsung saját paneljére épül, amely S-PVA technológiával készül. A 46 colos panel Full HD felbontású, és az Ultra Clear szériába tartozik, azaz a kijelző elé a speciális, elvileg mélyebb feketét és jobb színeket adó szűrő is felkerült. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a színek valóban jobbak, mint egy szűrő nélküli tévé esetében, azonban a fekete legfeljebb nappal tűnhet mélyebbnek (s ez is csak optikai csalódás), sötét környezetben ez a megoldás semmiféle előnyt nem jelent. A Samsung a fényerő és kontrasztarány adatokat, valamint a panel válaszidejét nem közli (legalábbis a honlapon nem találtuk), így a korábbi szériák adatai valamint a méréseink alapján csak saccolni tudjuk, hogy a maximális fényerő papíron 400 cd/m² lehet, a kontrasztarány pedig 5000:1-hez. A válaszidő szürkeárnyalatos váltás esetén 4 ms körüli, figyelembe véve, hogy a tévé ugyanezzel a panellel, de más elektronikával az USA-ban 240 Hz-et tud.

A tévé egyik érdekessége a LED-es háttérvilágítás, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a készülék ennyire vékony lehessen. A háttérvilágítás mégis különbözik a korábban nálunk járt LE46A786R2 háttérvilágításától, mert itt oldalsó, nem pedig hátsó megvilágítást kapunk. Ennek csak azért van jelentősége, mert így nincs local dimming. A képjavító megoldásokból a tévé mindent támogat, amit ma egy tévé támogathat: van 200 Hz-es képfrissítés, 24p, Wide Color Enhancer Pro, és 5 milliós dinamikus kontraszt is.

Tunerből analóg és DVB-T/C került a masinába. A digitális vevők természetesen a nagyfelbontású MPEG-4 kódolású adásokkal is megbirkóznak és az analóg valamint a digitális tunerrel fogható csatornák akár egy listába is szedhetők. A DVB-T és DVB-C közül viszont „egyszerre” csak az egyik használható, a hangolás megkezdésekor kell megadnunk, hogy melyiket szeretnénk munkára fogni. A tévé PIP-et is tud, de csak egy tunerrel.

Az UE46B8000XW emellett majdhogynem egy komplett számítógépet is tartalmaz, amely segítségével egy sor multimédiás szolgáltatást kapunk. Van film- és zenelejátszó valamint képnézegető, a tévé támogatja a Samsung Internet@TV funkcióját, és a tévé DLN1.5-ös specifikációnak is megfelel, azaz képes tartalmat lejátszani a PC-ről, vagy akár egy hálózatba kötött NAS-ról is. Ráadásul ehhez még kábelezésre sincs feltételnül szükség, mert a mellékelt vezeték nélküli adapter segítségével mindezt WLAN-on keresztül is megtehetjük.

Képminőség I

A tévé négyféle színprofilt támogat, ami nemcsak a korábbi Samsung modellekhez képest, hanem a konkurenciához képest is kevésnek tűnik elsőre. Azonban a gyakorlatban ez is éppen elég, hiszen az elektronika minden bemenethez külön tárolja a profilbeállításokat.

A gyári paraméterek a normál és film módban a várakozásoknak megfelelően alakultak; normál módban 9000 K-s színhőmérsékletet és 3,3-as deltaE értéket mértünk, ami tévék esetében bőven az elfogadható tartományban van. Film módban 5700 K-s a színhőmérséklet, hasonló deltaE mellett, tehát összességében tényleg elégedettek lehetünk. A színek szemre nagyon jók voltak, a műszeres mérés alapján viszont a zöld egy picit lehetne még teltebb. A LED-ek alkalmazásával egyébként a tévé az NTSC tartománynál valamivel nagyobb színteret fed le.

UE46B8000XWUE46B8000XW
UE46B8000XWUE46B8000XW

Film, kiemelt, normál és természetes módok színhelyessége

Az optimális beállításokat a következő helyen találtuk meg: Háttérvilágítás 5, Kontraszt 95, Fényerő 45, Élesség 50-80, ízlés szerint, Színtelítettség 57, Árnyalat Z58/V42, Színköz természetes, Színhőmérséklet normál vagy meleg 1, Minden képjavító ki, kivéve 200 Hz Motion Plus, amely Clear vagy Normál módban is jó eredményt ad. A dinamikus kontraszttal esetleg alacsony fokozatban megpróbálkozhatunk. Ezekkel az értékekkel 197 cd/m²-es fényerőt, 0,07 cd/m²-es feketét és 2940:1-es kontrasztot mértünk (kikapcsolt dinamikus kontraszttal), ami egy LCD-től nagyon jó - főleg a feketével voltunk elégedettek. Egyébként a színeket és a képjellemzőket sokféle paraméter mentén hangolhatjuk (van fehéregyensúly és bőrszín korrekció is), így biztosan mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Fenti beállításokkal a tévé 110-130 wattot fogyasztott, az aktív bemenettől függően – 46 colos méretben ez kiváló adat. Készenléti állapotban a tévé gyakorlatilag nem vesz fel áramot, ami azt jelenti, hogy a fogyasztás 0,01 watt alatt marad.

UE46B8000XW

Az UE46B8000XW betekintési szögei az S-PVA panel miatt alapból nagyon jók, de a Clear Panel szűrője tükröződik, ami oldalról nagy szögből nézve elég zavaró lehet, főleg akkor, ha nem sötétben tévézünk. A fényerő eloszlása szintén nagyon jó, de nem tökéletes, mert a kép szélén nagyobb fényerőnél néhány helyen picit gyengébb a megvilágítás. Normál használat közben viszont ez nem igazán tűnik fel.

UE46B8000XWUE46B8000XW

Az utánhúzás mértékét mérő tesztünkben a tévé szintén jól teljesít, főleg abban az esetben, ha a 200 Hz-es képfrissítést is bekapcsoljuk. A képen jól látszik, hogy sokkal kisebb a „szellemkép” és az „aktív” kép közötti távolság.

UE46B8000XW

200 Hz (balra) vs. ideális állapot

UE46B8000XW

200 Hz (balra) vs. 60 Hz
»1 - Page 0
Címkék
Ez is érdekelhet
2020. március 27., 08:00
2020. február 10., 08:00
2020. február 3., 12:00
Hozzászólások