- 2009. július 30., 08:00
Alapvetően változott meg a gadgetek koncepciója a Windows 7-ben; megmutatjuk, hogyan.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate

Logikus módon rögtön az első dolog, amire gondolhatunk, hogy a Windows 7-ben egy sor új gadget lesz, ám a helyzet nem éppen ez: a Microsoft kevesebb gadgetet ad a Windows 7-ben. Kikerült Vistában (és mellesleg még a Win 7 RC-ben is) megtalálható Stock (Részvényárfolyamok) valamint a Sticky Notes (Jegyzetek) és a Contacts (Kapcsolatok), és helyettük pedig csupán a Windows Media Center kezeléséhez kapunk egy apróságot. Ennek ellenére vannak újdonságok, de ezek a gadgetek kezeléséhez, megjelenéséhez, működéséhez köthetők.

Windows Gadget Gallery

Csak egy új minialkalmazás van a Windows 7-ben

A Vistában a minialkalmazások az ún. oldalsáv (sidebar) segítségével jelentek meg. Az oldalsáv az asztal jobb szélére került, és dokkolóként funkcionál(t) a miniprogramok számára. Az oldalsáv a Windows 7-ben is megtalálható, ám láthatatlan. Azonban, ha megnézzük a feladatkezelőt, akkor láthatjuk, hogy a sidebar.exe továbbra is fut a háttérben, feltéve, hogy legalább egy gadgetet aktiváltunk. A dokkoló funkciót a Magnetic Edge szolgáltatás helyettesíti; a minialkalmazások tapadnak a Desktop bármely széléhez illetve egymáshoz is. Ez valóban nagyon hasznos tulajdonság, mert így sokkal rendezettebben tarthatjuk az apró programokat. Természetesen, ahogyan a Vistában, úgy a Windows 7-ben is lehetőség van arra, hogy a gadgeteket a Desktop tetszőleges részén helyezzük el. Aki a Vistában is használta a minialkalmazásokat, az tudja, hogy sok közülük kis méretben jelent meg, ha oldalt használtunk, és nagyban, ha máshol. A Windows 7 esetében nincs automatikus méretváltás, helyette azoknál a gadgeteknél, amelyek két méretben is használhatók, manuálisan választhatjuk ki a méretet. Ilyen például a Calendar (Naptár) vagy a Slide Show (Képnézegető).

Windows Gadget Gallery

A változtatható méretű gyári gadgetek kicsiben és nagyban

Ha már nincsenek új gadgetek, felmerülhet a kérdés, hogy a Windows 7 hogyan boldogul a Vistához írt minialkalmazásokkal – ilyenből ugyanis szép számmal akad. Jó hír, hogy a Microsoft nem változtatott a fejlesztői környezeten, amely így továbbra is a DHTML-JS-CSS-XML kombó. Elvileg tehát minden Vistás gadget használható Windows 7 alatt is, amit a gyakorlat is (majdnem teljesen) megerősített. Mindent értelemszerűen nem próbáltunk ki, de a véletlenszerűen kiválasztott 20 gadget közül mindegyik működött, egyedül a Todo List esetében volt kisebb fennakadás, mert a megfogott listaelemeket nem lehet többé elengedni.

Windows Gadget Gallery

Beállítások

Billentyűkombinációk

A WIN+G segítségével előtérbe hozhatjuk a minialkalmazásokat, de talán még ennél talán jobb megodás, ha a WIN+Space (azaz az Aero Peek) parancsot használjuk, amely segítségével minden ablakot áttetszővé tehetünk, így a gadgetek szintén láthatóvá válnak.

További finomítások

Habár minimális változtatást jelent, a Microsoft kis mértékben átdolgozta a gadgetek kezelőfelületét, hogy kényelmesebben lehessen őket használni akkor is, ha nem klaviatúrával, hanem érintőképernyővel dolgozunk. Ennél sokkal hasznosabb, hogy azok a minialkalmazások, amelyek internetkapcsolatot igényelnek, akkor is működnek, ha offline vagyunk – ilyenkor pirossal jelzik, hogy a kijelzett adat (péládul a hőmérséklet) mikori. Fontos tudni, hogy ezt magának a minialkalmazásnak kell támogatnia, nem a keretrendszer adja a támogatást, így ez a megállapítás egyelőre csak a beépített minialkalmazásokra vonatkozik!

Alapértelmezés szerint a következő gadgetek kapnak helyet a Windows 7 végleges verziójában: Calendar (Naptár), Clock (Óra), CPU Meter (Erőforrás-monitor), Currency (Valutaváltó), Feed Headlines (RSS olvasó), Picture Puzzle (Kirakó), Slide Show (Képnézegető), Weather (Időjárás) és Windows Media Center (ami egyébként gyakorlatilag csak az MCE indítására használható).

Windows Gadget Gallery

A megszokott kezelőfelület

Ezeket a gadgeteket (és persze azokat is, amelyeket pluszban letöltöttünk) továbbra is a Desktop Gadget Gallery segítségével pakolhatjuk ki az asztalra, éppen úgy, mint a Vista esetében. Viszont, mivel már nem látszik a Sidebar, maga a DGG új helyről, a Desktop helyi menüjéből érhető el.

Összegzés

Aki a Windows Vistában használta a minialkalmazásokat, az valószínűleg úgy gondolja majd, hogy az apró módosításoknak hála a gadgetek jobban kezelhetővé váltak. Ez így is van, de véleményünk szerint senki nem fog rájuk szokni pusztán ezeknek az apró változásoknak köszönhetően - ehhez inkább több beépített gadgetre lenne szükség.

Címkék
Hozzászólások