- 2009. szeptember 16., 08:00
Szerkesztőségünkben járt a P55-GD80, amely az MSI csúcsalaplapja az Intel Lynnfield magos processzorai alá.

A P55-GD80 az MSI Lynnfield magos Core i5/i7 processzorokhoz készített csúcskategóriás alaplapja, amelyet a cég elsősorban azoknak a felhasználóknak szán, akik a gépükből a teljesítményt az utolsó cseppig szeretnénk kifacsarni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alaplapra több olyan extra is került, amivel az órajeleket illetve a feszültségeket kényelmesen tudjuk változtatni.

Felépítés

A P55-GD80 fekete-kék színben pompázik, a fekete alap tulajdonképpen megszokott dolog a csúcskategóriás alaplapoktól. Az MSI több szokatlan dolgot is pakolt a GD80-ra, de ettől függetlenül az elrendezés teljesen olyan, mint bármely korábbi, Intel lapkakészlettel szerelt alaplap esetében.

MSI P55-GD80MSI P55-GD80

Ez egyébként meglepő, mert a Lynnfield magos processzorok már eleve tartalmazzák a DDR3 memóriavezérlőt és a PCIe vezérlőt, így az Intel P55-ös lapkakészlet csak egyetlen chipből áll, tehát a PCI foglalatok és a CPU közötti hűtőborda elvileg felesleges. És valóban, nincs alatta semmi, de ez nem azt jelenti, hogy hasztalan a beépítése, ugyanis a CPU hűtő felől érkező légmozgás így hatékonyabban hűti le a moszfeteket illetve a déli hidat. Hogy picit előreszaladjunk, a hűtés, részben ennek a plusz bordának valamint a vastagabb hőcsöveknek köszönhetően, valóban hatékony, (tuning nélkül) teljes terhelésnél sem volt annyira forró egyetlen alaplapi hűtőborda sem, hogy ne tudtuk volna megfogni.

MSI P55-GD80

Memóriafoglalatok: pont fordított a színezés

Az alaplapra négy memóriafoglalat került, ezekkel kapcsolatban egy apróságot fedeztünk fel, az MSI szerintünk nem logikusan színezte a foglalatokat, mert ha csak két modult használunk, akkor nem a kék, hanem a fekete slotokat kell használni. A leírás alapján persze erre nem gond rájönni, de ha valaki fejből szerel, az meglepődhet; ha csak a másik két foglalatot szeretnénk munkára bírni, az alaplap nem is hajlandó elindulni.

Érdekesség továbbá a három teljes hosszúságú PCIe foglalat, amelyekkel az alaplap hivatalosan is támogatja az SLI-t illetve a CrossFire-t. Viszont a Lynnfield magos Core i5/i7 processzorok csak ×16 vagy ×8 ×8 módban hajlandók működni (2×16 sáv csak a Bloomfield alapú Core i7-ben lesz), azaz a harmadik slot mindenképpen az Intel P55-é, és legfeljebb ×4 sebességű lehet. A további bővítésre két PCIe ×1 és két PCI 2.3 foglalat áll rendelkezésre meg egy halom USB port, amiből hét van a hátsó I/O panelen és további hatot vezethetünk ki hátra vagy éppen előre, ha olyan a számítógépházunk. Az Intel P55 lapkakészlet natív módon már csak SATA meghajtókat kezel, ezekből azonban (a közvetlen elődökhöz hasonlóan) hatot is használhatunk (SATA 3 Gbit/s). Ezt további két SATA porttal, egy tápfeszültséget is adó Power eSATA/USB kombóval és egy ATA-133 csatolóval egészíti ki a JMicron JMB363-as kontrollere.

MSI P55-GD80

SATA és ATA portok

Csak a teljesség kedvéért, az alaplapra két gigabites LAN vezérlő (Realtek RTL8111DL), optikai és S/PDIF digitális kimenetekkel felszerelt nyolccsatornás audio vezérlő (Realtek ALC889) és FireWire kontroller is került.

MSI P55-GD80

Hátsó I/O panel

És akkor most nézzük az extrákat. Ezek többsége az alaplap jobb alsó felére került, itt találjuk meg a túlhajtásra használatos gombokat, valamint a BIOS kisütésére használható Clear CMOS-t, illetve került ide három érintőgomb is, amelyekkel az alaplapot kapcsolhatjuk ki-be, resetelhetünk illetve ki-bekapcsolhatjuk az APS-t, azaz az Active Phase Switchinget is. (Az MSI azért döntött az érintőgombok mellett, hogy egy zsúfolt gépházban a kábelek véletlenül se tudják benyomni valamelyiket.) Az APS a terhelés függvényében ki-bekapcsolja a CPU-hoz, a memóriához, illetve a lapkakészlethez tartozó fázisok egy részét, amivel energiát takaríthatunk meg, s ehhez kapcsolódóan elszórtan néhány diagnosztikai LED is elhelyezésre került, ami az aktív fázisok számáról ad infót.

MSI P55-GD80

LED-ek sötétben

Egy LED a gombok mellé is került, ami indulásnál diagnosztikai funkciókat lát el, utána pedig a CPU hőmérsékletét, illetve manuális tuningolás közben az órajelet mutatja. A gombok közül a Clear CMOS-ról már esett szó, az OC Genie pedig az MSI egygombos „csodatunigja”, míg a + és - gombokkal manuálisan állíthatjuk a CPU órajelét (az OC Genie ebben az esetben a memória órajelét és a feszültségeket szintén automatikusan számolja). Az MSI garanciát vállal arra, hogy az OC Genie-vel sem az alaplapot, sem a processzort nem tudjuk tönkre tenni, ami azért jó, mert így a kezdő tuningosok veszély nélkül kaphatnak plusz teljesítményt. Az OC Genie-vel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy a gyártó szerint egyedi, mert teljesen hardveres - ez igaz, de valójában az ASUS és a Gigabyte hasonló megoldásai is hardveresen működnek, annyi a különbség, hogy azokat csak szoftverrel tudjuk konfigurálni. (Viszont konfig után már ezeknél sem kell a szoftver, akár le is szedhetjük őket a gépről.)

MSI P55-GD80

Ha extrém tuningra vállalkozunk, a V-Kit lesz a segítségünkre, amellyel egyrészt elbukjuk a garanciát, viszont tovább növelhetjük a CPU, a RAM és az északi híd feszültségét elvileg 0,2 volttal, másrészt a mérőpontok kivezetésének hála - egy multimétert is munkára fogva - a fenti paraméterek valós értékekét biztonságosan ki is olvashatjuk, ami hasznos plusz infó, mert korántsem biztos, hogy az alaplap valóban produkálni is tudja a beállított feszültségértékeket.

A külsőségekhez tartozik még a csomagolás tartalma, amely az alaplap árához méltón elég bőséges, de nem teljes: a dokumentáción és a CD-ken kívül tartalmaz 6 SATA és 1 PATA kábelt, 2 SATA tápátalakítót, SLI/CF hidakat, jumper bekötőket, USB kivezetést (2 porthoz), eSATA kivezetést, hátlapot és összekötőt a multiméteres méréshez.

BIOS

Az MSI az AMI BIOS-át használja, amelynek felépítése és átláthatósága véleményünk szerint teljesen jó. Jobb esetben egyébként úgyis csak az alaplap üzembe helyezése után látogatunk el ide, meg legfeljebb akkor, ha a BIOS-t szeretnénk frissíteni. A menü minden fontos opciót tartalmaz, amire a usereknek szüksége lehet, s természetesen van benne hardvermonitor is, hőmérsékletfigyelő CPU-ventilátor fordulatszámszabályzóval, meg szép számú tuning lehetőség. Ezen kívül végre került bele a BIOS frissítését USB-ről lehetővé tévő opció is, (M-Flash), ami az ASUS és a Gigabyte alaplapjainál már régóta megtalálható, valamint egy profilkezelő is. Ez utóbbi érdekes és hasznos; lényege annyi, hogy a beállításainkat elmenthetjük, így ha tuning közben csak alapbeállításokkal tud újraindulni a gép, akkor sem kell mindent előröl kezdenünk, hanem a profilt betöltve csak a leggyanúsabb paramétereket kell egy kicsit lazábbra vennünk.

MSI P55-GD80MSI P55-GD80MSI P55-GD80
MSI P55-GD80MSI P55-GD80MSI P55-GD80
MSI P55-GD80MSI P55-GD80MSI P55-GD80

Az alaplap BIOS-a

A tesztelés előtt a „gyári” 1.1-esről az MSI-től kapott legújabb, 1.51-es béta BIOS-ra frissítettük, amivel stabilitási gondjaink akadtak, így visszaváltottunk a publikusan is elérhető 1.4-es változatra. Ezzel minden tökéletesen működött.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások