- 2009. szeptember 23., 08:00
Netbook vagy notebook? Az Intel CULV-vel és az Aspire 1810T-vel az Acer lehet, hogy megtalálta az ideális...

Hogy is szólt a netbookok propagandája? Nem gyors, hanem éppen elegendő teljesítmény? Nos, sokan érzik mégis úgy, hogy ők egy netbooknál többet szeretnének, nagyobb kijelzőt és mindenekelőtt elég teljesítményt ahhoz, hogy különösebb korlátozások nélkül „normális” szoftvereket is futtathassanak, ne okozzon gondot egyszerre több weboldal megnyitása vagy egy HD film lejátszása sem. Ők eddig választhattak egy „normál” olcsó noteszgép (lemondva a mobilitásról) vagy egy szubnotesz (lemondva az alacsony árról) között.

Az Intel a CULV (Consumer Ultra Low Voltage) platformmal viszont egy olyan alapot teremtett, amelyre egyre több cég épít kedvező árú, mégis kis méretű, ugyanakkor a netbookoknál jóval gyorsabb noteszgépeket. Ezek közé tartozik például az MSI X340 és az Acer Aspire Timeline 4810T is. A most tesztelt gép az utóbbi kistestvérének számít, és a Timeline széria legkisebb tagja is egyben. Maga a Timeline az Acer új családja, amelynek tervezésekor a mérnökök a hosszú üzemidőt tartották szem előtt – és amint azt a nagyobb modellnél láttuk, jó munkát is végeztek.

Külső

A 1810T megalkotásakor az Acer nem gondolkozott sokat: alapnak fogták az Aspire One 751h netbook dizájnját és pár változtatás után az Atom+Poulsbo helyett alacsony fogyasztású Core 2 Duo processzor és GS45-ös lapkakészletet pakoltak bele.

Amik az apró különbségek közül először szembe tűnhetnek, azok a tapipad megváltozott gombjai, a visszajelző LED-ek helye, és persze az alsó rész fedeleinek kialakítása. A billentyűzet és a kijelző maradt a régi, ami nem is baj, hiszen mindkettő tetszett már legutóbb is, az akkumulátor viszont nem lóg ki hátul, annak ellenére sem, hogy egy 62 Wh-ás példányról van szó. A méretek túl sokat nem változtak: 284×202×30 mm-t és 1448 grammos tömeget mértünk.


A billentyűzet az Aspire One 751h-ról érkezett

Belső

Az általunk tesztelt 1810TZ a középkategóriás kiépítéssel érkezett: 1,3 GHz-es SU4100 processzor, Intel GS45-ös lapkakészlet (és így integált GMA 4500MHD), 3 GB DDR2 memória és 320 GB-os merevlemez volt benne. Kijelzője LED-es, 11,6”-es méretéhez pedig 1366×768 pixeles felbontás tartozik. A vezeték nélküli hálózati adapter is az Inteltől származott, opcionális Bluetooth viszont már nem került bele. Bár a gép Windows Vistával jött, mire a boltokba kerül, már igencsak közel lesz a Windows 7 – éppen ezért most mi is az utóbbi operációs rendszerrel (RTM változattal) végeztük a méréseket. A megszokott tesztprogramokkal a következő eredményeket kaptuk:

PCMark 2005 Pontszám
PCMarks 3131
CPU 3257
Memória 3132
Grafika 1122
HDD 4793
PCMark Vantage Pontszám
PCMarks 2857
Memories 1527
TV/Movies 1993
Gaming 1409
Music 3068
Communications 2534
Productivity 2271
HDD 2858

Ezekből a számokból is látható, hogy a CULV platform – alacsony energiafogyasztás ide, alacsony órajel oda – azért elég jó sebességet ad. Gépünk még úgy is képes például HD filmek lejátszásra, hogy nem használjuk ki a GMA 4500MHD-ba épített hardveres dekódolási képességeket.

Az energiafogyasztás persze ezek után nem mérhető össze az Atoméval, de a 1810TZ még így is 7 óra 5 percig működött egy feltöltéssel (az Aspire One 751h 25 perccel bírt többet, kisebb, 54 Wh-ás akkumulátorral).

Csatlakozók

Kis gépre nehéz sok csatlakozót tenni – a 1810TZ sem fog minket ezen a területen elkápráztatni. Jobb oldalán egy kártyaolvasó (SD, xD és Memory Stick kompatibilitással), hangcsatlakozók (a fülhallgató-kimenet S/PDIF-ként is szolgál) és két USB található. Kicsit hátrébb került a Kensington-zár nyílása, a leghátsó sarokban pedig a Gigabit Ethernet csatlakozója található.A készülék eleje és hátulja nagyjából üres, egyedül elöl-alul bal oldalon van két kapcsoló, amelyekkel a Bluetooth és a WLAN adapter kapcsolható ki-be. A jobb oldalra került még egy USB port, egy HDMI és egy D-Sub kimenet, illetve itt van a tápcsatlakozó és a hűtőrendszer nyílása is. Ez utóbb egyébként hasonlóan a 4810T-hez olyan, hogy sem a gép alja, sem a teteje nem melegszik, így nem égetjük meg sem a csuklónkat, sem a combunkat.

Összegzés

Ha egy szubnoteszre van szükségünk, de nem tudjuk kifizetni a legalább 3-400 ezer forintos árat, akkor a 1810TZ kiváló választás. Sőt! Hacsak valamiért nincs szükségünk a magasabb teljesítményre vagy más különleges szolgáltatásra, a 1810TZ a legjobb hordozható munkagépek egyike, amivel valaha is dolgunk volt. Kicsi, könnyű, sokáig bírja, elegáns és ára is rendkívül kedvező.

Értékelés
Teljesítmény
Hordozhatóság
Kinézet
Ár/érték
▪ ár/érték
▪ teljesítmény
▪ hordozhatóság
▪ csak 3 USB port
▪ néha zajos hűtés

Az Acer Aspire Timeline 1810TZ-t az Acertől kaptuk tesztelésre, ára 150 000 forint.

Címkék
Hozzászólások