- 2009. szeptember 28., 08:00
Egyre többen építenek otthoni hálózatot, részben az internetkapcsolat megosztására, részben pedig azért, hogy...

Külső

A Linksys márkanév a Cisco termékpalettáján azokat a termékeket jelzi, amelyek elsősorban az otthoni felhasználóknak készültek. A WRT160NL esetében azonban a márkanéven kívül is sok minden jelzi a célcsoportot, ezek egyike a dizájn. Az a dizájn, amely igazából nem új, a termékvonalban korábban bevezetett, fényes fekete külső és az aszimmetrikus, valamennyire kagylóra emlékeztető formavilág köszön vissza tesztünk alanya esetében is. A router véleményünk szerint továbbra is a legjobban kinéző modellek egyike.

Linksys WRT160NL

Az előlapon a visszajelző LED-ek továbbra is kék színűek, a fényerősségen viszont változtatott a Cisco, mert a felhasználóknak nem tetszett a korábban alkalmazott túlságosan is erős világítás. Az eredmény látszik, de szerintünk a következő verzióban még tovább lehetne csökkenteni egy kicsit a LED-ek fényességén. A WRT160NL-re egyébként elég sok LED került, a négy LAN, a WLAN és a WAN port forgalmának, valamint a készenléti állapotnak és a titkosításnak is külön visszajelzője van.

Linksys WRT160NL

Ezek mellett egy gomb is került még az előlapra, amely segítségével, ha a hálózaton WPS kompatibilis eszközök találhatók, akkor a WiFi-t egyszerűen, különösebb konfiguráció nélkül tehetjük biztonságosabbá - csupán a PIN kódra lesz szükségünk, amit a webes kezelőfelületről olvashatunk ki.

Linksys WRT160NL

A hátoldalon a tápcsatlakozó mellett két R-SMA antenna-csatlakozó, négy LAN és egy WAN port valamint egy USB host található - utóbbi bármilyen USB-s HDD fogadására alkalmas, így egyszerűen csinálhatunk magunknak NAS-t bármelyik külső merevlemezből. Alul semmi extra: két csavarhely került ide, arra az esetre, ha a routert a falra vagy az asztal hátoldalára szeretnénk felhelyezni, valamint itt található a Reset gomb is, amely a gyári beállítások visszaállítására szolgál.

Linksys WRT160NL

A Cisco a WRT160NL csomagolásában minden fontos kiegészítőt mellékelt, a router és tápegysége mellett két WiFi antennát, egy LAN kábelt, egy USB hosszabbítót és egy kezdőkészletet kapunk. Ez utóbbi egy Start Here feliratú boríték, ami a telepítő CD-t és a minimális dokumentációt tartalalmazza.

LAN/WLAN

Ami a belső tartalmat illeti, a WRT160NL egy alapmodell, ami azért a legfontosabbakat tudja. Az Atheros AP81 platformra épül, így WiFi adaptere draft n-es, amely emellett a 802.11b/g szabványokat is támogatja, viszont csak a 2,4 GHz-es működési frekvencián. A két antenna segítségével a router a jelminőséget javítja; a MIMO technológiával elvileg és gyakorlatilag is növelhető a hatótávolság és javítható az interferenciából adódó, a lakás egyes helyein tapasztalható gyenge jelerősség.

A LAN portok viszont csak 100 Mbitesek, és ezt tartjuk a router legnagyobb hibájának, mert így gyors otthoni hálózat kiépítésére nem igazán alkalmas. Ettől persze még nem rossz, megvan az a terület, ahol megállja a helyét, de ha mondjuk rendszeresen 4-8 Gbájtos fájlokat kellene két gép között mozgatni, akkor biztosan éreznénk a sebesség hiányát.

Ez kiderül sebességtesztünkből is, amely során egy 2 Gbájtos fájlt másoltunk át egyik számítógépről a másikra a routeren keresztül. A WLAN esetében a tesztkörnyezetet igyekeztünk úgy kialakítani, hogy az a valós felhasználást minél jobban szimulálja. Az első esetben a router és a WLAN adapter azonos szobában (egymástól 2 méterre) voltak, a második esetben szomszédos szobákban helyeztük el őket (7 méter), míg a harmadik esetben két fal volt a vevők között (9 méter). A teszteléshez a gyári antennákat használtuk, de mivel a WRT160NL R-SMA csatlakozós, ezeket semeddig sem tart őket nagyobbra cserélni - így elsősorban a távolabbi vételi pontok sebessége és a hatótávolság növelhető.

Mérési eredmények LAN-LAN LAN-WiFi WiFi-WiFi Jelerősség
LAN 87,6 Mbps - - -
WLAN 1. hely - 77,4 Mbps 32,4 Mbps 100%
WLAN 2. hely - 47,2 Mbps 21,7 Mbps 70%
WLAN 3. hely - 24,8 Mbps 11,7 Mbps 50%

A WRT160NL vezetékes sebességére igazából nem lehet panasz, a 100 Mbites tempót majdnem teljesen ki tudtuk használni. Ami a WiFi-t illeti, ez már nem különösebben gyors, inkább csak átlagos sebességet mértünk, főleg akkor, ha egy vagy két fal is a jel útjában állt. A WRT160NL ezek alapján kiválóan alkalmas arra, hogy az internetelérést megosszuk, játszani is lehet vele, valamint zenék és filmek streamelésére is alkalmas, de a HD filmeket csak LAN-on keresztül, vagy WLAN-on csak azonos szobában lévő készülékre lehet megbízhatóan továbbítani. Ami a jelminőséget illeti, ezzel komolyabb problémánk nem volt, a táblázatból is látható, hogy ez lakáson belül legalább 50%-os volt.

»1 - Page 0
Hozzászólások