- 2009. október 7., 08:00
A Flip Ultra a videokamerák egy speciális típusát képviseli; tesztünk alanya igazi „bulikamera” amely elég...

A négyféle Flip közül az Ultra járt nálunk, amely normál felbontású videókat rögzít, fizikai méretét tekintve pedig a nagyobb változat.

Külső

A Flip videokamerák fejlesztésnél az elsődleges cél az egyszerű használhatóság volt, tulajdonképpen mindent ennek az egy szempontnak rendeltek alá. Ebből következik, hogy a kamera felépítése nem túl bonyolult, kezelőszervekből például alig jutott rá.

Elöl az objektívet és a mikrofonbemenetet találjuk, valamint a felvételt jelző vörös LED-et. Továbbá a készülék előlapja eltávolításával hozzáférhetünk az áramforráshoz is, amely két AA méretű elem vagy akkumulátor lehet. Tartozékként elemből kapunk is egy párost, aki pedig akkuval használja majd a Flipet, annak jó hír, hogy a kamera USB-ről is képes tölteni az akkumulátort. (2100 mAh-s teljesítményt feltételezve kb. hatórás töltési időre számíthatunk.)

Flip Ultra

Könnyen cserélhető az elem, ha lemerül

A készülék jobb oldalára csak a bekapcsoló gomb, balra pedig az USB csatlakozó és a videokimenet került. Az USB természetesen a PC-vel való összeköttetésre van (viszont fix telepítésű, így sajnos majdnem biztos, hogy hosszabbító is kell majd hozzá), a videokimenet segítségével pedig a tévén is megnézhetjük a felvett klipeket. Ez utóbbi normál kompozit összeköttetést jelent, sztereo hangkimenettel, amihez a speciális adaptert a csomagolás tartalmazza. Alul egy csavarhelyet találunk, amelyet akkor vethetünk be, ha állványról akarunk filmezni, míg a hátoldalra a kijelző és néhány gomb került.

Flip Ultra

A kamerán alig vannak gombok, mert semmi nem kell állítani

Ebből felvételkészítésnél legfeljebb háromra lesz szükségünk: a nagy pirossal a felvételt indíthatjuk el és állíthatjuk meg, míg a + és - gombokkal a digitális zoomot vezérelhetjük. Ezen kívül egy lejátszás és egy törlés gomb került a Flip Ultrára, valamint a középső, négyirányú gombbal a felvételek között is lépegethetünk.

Flip Ultra

Ez van még a csomagban

A Flip Ultra 108×56×30 mm-es, tömege pedig 170 gramm - azaz nagyobb és nehezebb egy mobiltelefonnál, de nem sokkal, így a kamerát szinte bárhová magunkkal vihetjük. Ehhez segítségként a csomagolásban egy csuklópántot, és egy apró, a mechanikai sérülések ellen védő tokot találunk.

Belső

A Flip Ultra normál verziója VGA felbontású felvételeket készít. CMOS érzékelőjének részletessége is ehhez igazodik, a képpontok száma 300 ezer körüli. A CMOS érzékelő 1/4 colos, a pixelek mérete pedig 5,6 mikrométer, ennek később még lesz jelentősége. A lapkára egy fix fókuszú objektív vetíti a képet, amivel éles kontúrokat legalább 80 cm-es távolságból kapunk. A lencse fényereje f/2.4, ami egy átlagos DV kamerával összevetve kevés (f/1,8 a tipikus), de azért nem annyira vészes. Mivel a kamera egyáltalán nem tartalmaz mozgó alkatrészt, se optikai képstabilizátor, se optikai zoom nincs - digitális is csak utóbbiból, kétszeres nagyítással.

A felvételek, amint korábban említettük, VGA felbontásúak (azaz 640×480 pixelesek), a képsebesség pedig 30 fps. A videók H.264 tömörítésűek (Main@L3.0 profil), a hang pedig kétcsatornás AAC - ezek együtt MP4 konténerbe kerültnek. A tömörítés a Flip Video Engine 3 feladata, amely a bitrátát 4 Mbps körül tartja, de a pontos érték a tartalomtól is függ. A teszt során 2,6-4,8 Mbps bitsebességű videokat egyaránt készítettünk, ez a kettő volt a szélsőérték.

Flip Ultra

USB-n férünk hozzá a belső adattárolóhoz

A videók a belső memóriára kerülnek, amely 4 Gbájt méretű. Ezt majdnem teljes egészében használhatjuk is; a firmware és a mellékelt videoszerkesztő alkalmazás csupán 100 Mbájtot foglal. A fennmaradó területen így kb. kétórányi felvétel fér el, ami úgy gondoljuk, hogy bőven elég.

»1 - Page 0
Címkék