- 2009. október 8., 08:00
A Windows 7 Biztonsági központja már nemcsak a biztonsági, de a legfontosabb karbantartási funkciókat is figyeli.

Starter Home Basic Home Premium Professional Ultimate
A cikk a Windows 7 végleges változata (Windows 7 RTM) alapján készült.

Az Action Center a Windows XP SP-ben jelent meg először, funkciója akkor még csak a tűzfal, a vírusirtó illetve az automatikus frissítések állapotának ellenőrzése volt, ám megjelenésekor így is nagyon jó szolgálatot tett, mert az akkori felmérések kimutatták, hogy a felhasználók többsége fikarcnyit sem törődött a biztonsággal. A Vistában új funkciók kerültek a Biztonsági központba, amelyek a Vista új szolgáltatásaihoz, a Felhasználói Fiókok Felügyeletéhez (User Account Control), a Defenderhez valamint az Internet Explorerhez biztonsági funkcióihoz kapcsolódtak.

Windows 7 Action Center

Előd a Vistában: Security Center (Biztonsági központ)

A Biztonsági központ viszont megtartotta a Windows XP-ben is használt külsőt, és rugalmatlan maradt a figyelmeztetések beállításait illetően. A Windows 7 Műveletközpont a funkciók további bővülése mellett ez utóbbi téren is hoz újdonságokat.

Műveletközpont UI

Először is nézzük meg a felhasználói felületet, amely külsejét tekintve eléggé megváltozott. Erre mindenképpen szükség volt, mert a figyelt alkalmazások és beállítások száma annyira megnőtt, hogy a hagyományos kinézettel már átláthatatlan lett volna a felület. A bal oldali funkciósávból közvetlenül elérhető a Vezérlőpult (Control Panel), a Műveletközpont beálltása, a Felhasználói fiókok felügyelete, az Archivált üzenetek, a Teljesítményadatok, a Biztonsági mentés (Backup and Restore), a Windows Update és a Kompatibilitás-varázsló.

Windows 7 Action Center

Action Center Műveletközpont kezelőfelülete

Az ablak fő területén az információk megjelenítési módja változott meg. Az adatok két csoportban jelennek meg: Biztonság és Karbantartás, ám csak azokat az információkat látjuk, amelyek figyelmeztetést tartalmaznak (ezeket pirossal jelöli a Windows) vagy bármilyen felhasználói beavatkozást igényelnek (ezek pedig sárgák). A többit elrejti a rendszer, hogy feleslegesen ne terhelje a felhasználót az adatokkal. A listát természetesen előcsalogathatjuk, ha a Biztonság illetve a Karbantartás feliratra kattintunk.

Az UI része az apró ikon is, amely a tálca jobb oldalára települ be. Ha program mindent rendben talált, azt egy szimpla fehér zászlóval jelzi, míg figyelmeztetések esetén piros körben lévő X-et is kapunk a zászló mellé.

Windows 7 Action Center

Megadható, hogy milyen figyelmeztetéseket szeretnénk kapni

További pozitívum, hogy a figyelmeztetések barátságosabbak lettek, ami azt jelenti például, hogy kevesebb a felugró buborék. Amikor van ilyen (az azonnal elhárítandó problémák esetén), rájuk kattintva egyből orvosolhatjuk a bajt, például a visszakapcsolhatjuk a kikapcsolt tűzfalat.

Windows 7 Action Center

Azért nem tűntek el a felugró buborékok

Előfordulhat, hogy olyan alkalmazást használunk, ami nem kompatibilis a Windows 7 Műveletközponttal, ezért részletesen beállítható az is, hogy milyen figyelmeztetésekre vagyunk kíváncsiak, és milyenekre nem.

Windows 7 Action Center

Listázhatjuk a figyelmeztetéseket

Ha a tálcaikon fölé visszük az egeret, az ikon megmutatja, vannak-e figyelmeztetések. Ha klikkelünk is rá, akkor pedig egy lista jelenik meg, amely fontossági sorrendben tartalmazza azokat. Valamennyi klikkelhető, és olyan helyre visz el, ahol orvosolni is tudjuk a problémákat - adott esetben ez azt is jelentheti, hogy a Windows 7 automatikusan elindítja a víruskeresést, telepíti a frissítéseket, aktiválja a tűzfalat, stb.

Biztonság

Amint korábban már említettük, bővült a megfigyelt funkciók listája, ami a Windows XP SP2 esetében kettő, a Vista esetében összesen hat pontból állt. A Windows 7 alatt pedig éppen hét helyen követi nyomon a Műveletközpont a beállításokat, lássuk röviden, melyek ezek.

Windows 7 Action Center

Ellenőrzött biztonsági beállítások

[b]Hálózati tűzfal[/b] (Network Firewall) néven fut a tűzfal alkalmazások figyelése. Alapesetben a Windows saját tűzfala védi a számítógépet, amelyet érdemes kikapcsolni, ha dedikált alkalmazást telepítünk fel helyette. A tűzfallal kapcsolatos figyelmeztetések tipikusan a fontos kategóriába esnek, tehát ezeket pirossal jelzi nekünk a Műveletközpont.
A [b]Windows Update[/b] teljesen integrálódott a Műveletközpontba, így utóbbi figyeli azt is, hogy a már letöltött frissítések telepítése valóban megtörténjen.
A [b]Víruskeresés[/b] (Virus protection) is a vörös kategóriába tartozik - ingyenes vírusirtót viszont a Windows 7 nem tartalmaz, ennek valószínűleg már nemcsak az EU-ban nem örültek volna. (Igaz, ingyenesen letölthetjük a nemrégiben megjelent Windows Security Essentialst). Emellett természetesen más gyártók ingyenes és fizetős megoldásait (a beállításokat és a frissítéseket egyaránt) figyeli a rendszer.
Kapunk figyelmeztetést akkor is, ha a [b]Kémprogramok elleni védelem[/b] (Spyware and unwanted software protection) jelenlegi állapota hiányos. A Defender alapértelmezés szerint természetesen aktív, de itt is érvényes, hogy a Műveletközpont más gyártók termékeit is képes figyelni. A Windows Defender sajátossága, hogy külön figyelmeztetések is kapcsolódhatnak hozzá, például akkor, ha régen futtatunk le teljes keresést (ha ezt is számoljuk, akkor hét helyett nyolc területet figyel a Műveletközpont).
Az [b]Internetes biztonsági beállítások[/b] (Internet security settings) rész egyelőre csak az Internet Explorer beállításaira koncentrál, értelem szerűen akkor figyelmeztet, ha az aktív beállítások nem, vagy nem teljesen biztonságosak.
A Műveletközpont figyeli továbbá a [b]Felhasználói fiókok felügyelete[/b] aktuális beállítását.
Végül, de nem utolsó sorban új elemként megtaláljuk a [b]Hálózatvédelem[/b] (Network Access Protection) funkciót is, amely elsősorban vállalati környezetben hasznos szolgáltatás, segítségével ugyanis megtiltható, hogy azok a gépek, amelyekre nem telepítették a biztonsági frissítéseket, vagy amelyeken nincs például vírusirtó, csatlakozzanak a vállalati hálózatra.

A lista alján extraként egy súgót is találunk, ahol megnézhetjük, hogy melyek azok az ajánlott beállítások, amelyekkel a számítógép biztonságosnak mondható.

Karbantartás

A Hálózatvédelem mellett új funkció valamennyi, a Karbantartás részleg alatt található szolgáltatás, amelyek a következők.

Windows 7 Action Center

Ellenőrzött karbantartási funkciót

[b]Megoldások keresése a problémajelentésekhez[/b] (Check for solutions to problem reports): itt azt állíthatjuk be, hogy a Windows 7 a felmerülő problémákra próbáljon-e online is megoldást keresni.
[b]Biztonsági másolat[/b] (Backup): a Műveletközpont figyelmeztetést küld, ha nincs biztonsági másolatunk, vagy ha az túlságosan régen készült.
[b]Frissítések keresése[/b] (Check for updates): ez a korábbi Automatikus Frissítések opciónak felel meg, a rendszer itt ellenőrzi, hogy a Windows Update jelenlegi beállításaival megkapjuk-e a frissítéseket vagy sem, ha nem, akkor természetesen javaslatot tesz arra is, hogyan kellene módosítani a beállításokat.
[b]Hibaelhárítás: Rendszer karbantartása[/b] (Troubleshooting: System Maintenance). Itt jelennek meg azok a figyelmeztetések, amelyek a rendszer működése szempontjából nem kritikusak, de amelyek figyelembe vételével növelhetjük gépünk összteljesítményét.

Csak a teljesség kedvéért: a Műveletközpont közvetlen hozzáférést ad a [b]Hibaelhárításhoz[/b] (Troubleshooting) valamint a [b]Rendszervisszaállítóhoz[/b] (Recovery) is.

Összegzés

A Windows 7 sok alkotóeleméről mondhatjuk el, hogy jól sikerült. A Műveletközpont is egyike ezeknek, mert úgy tudja ösztönözni a felhasználókat a gép teljes körű karbantartására, hogy közben nem túlzottan agresszív. További előnye az elődökkel szemben, hogy a felmerült problémák egy részénél azonnali, egygombos megoldási javaslatot is kapunk. A műszaki háttér szerencsére nem változott komolyan, így elvileg nem lesz kompatibilitási probléma más gyártók szoftvereivel: ami működött a Windows Vista alatt, az elvileg működik majd Windows 7 alatt is.

Címkék