- 2009. október 14., 08:00
A hosszú üzemidejű Timeline „üzleti” változata a TravelMate TM8371 – kipróbáltuk, hogy érdemes-e megvenni.

Az Acernél az eddig bemutatott Aspire és Timeline sorozatok inkább az otthoni felhasználók számára készültek, azoknak, akik saját maguknak vásárolják a noteszgépet, nem pedig egy nagyvállalat adja nekik munkaeszközként. A most bemutatásra kerülő TravelMate viszont vérbeli üzleti gép, ujjlenyomatolvasóval, dokkolócsatlakozóval és rázkódásvédelemmel – ám ezektől eltekintve valójában nincs is nagy különbség a TM8371 és a régebben bemutatott Timeline sorozat között (ahol ez a gép a 3810T-nek felelne meg). A gép alapját itt is az Intel CULV platformja adja, és a Timeline-okhoz hasonlóan itt is nagy hangsúlyt fektettek az üzemidőre.

Külső

Ha az „üzleti” dizájn valójában a szürkén elegáns szinonímája, akkor értjük, mitől üzleti a TM8371: formatervének gyakorlatilag egyetlen izgalmas részlete az elejére került nagyméretű LED-es lámpa, ami a töltési állapotról tudósít bennünket (hasonlóan a Timeline 4810T-hez).

A gép burkolatát alkotó műanyag sötétszürke, és egész masszív hatást kelt, összerakása példás, a monitor viszont lehetne valamivel erősebb is, mert elég könnyű megcsavarni. További problémát jelent, hogy a kijelzőt csak 130 fokban hajthatjuk hátra, ez pedig sokszor kevés.


Jobb lenne, ha tovább nyílna

A 8371-es billentyűzete kényelmes, és kiosztásában hasonlít is a gyártó többi 13-14”-es gépén találhatóra. Különálló numerikus gombok nincsenek, de a kurzormozgató fordított T azért megmaradt, a többi irányítóbillentyű pedig a jobb szélre, egy oszlopba került. Ez nem túl kényelmes, de megszokható. A tapipad mérete lehetne kicsit nagyobb, de legalább a gombok nagyon kényelmesek és a közöttük elhelyezett ujjlenyomat-olvasó is jól használható. Akit gépelés közben zavar a tapipad, az egy mozdulattal kikapcsolhatja a jobb felső saroknál található gombbal.

Plusz funkciógombból csak három került a billentyűzet feletti sötétebb sávra, ezek közül az első a WLAN adapter kapcsolója, a második alapértelmezésben az Acer saját biztonsági mentést kezelő szoftverét indítja el, a harmadik pedig akkumulátoros használat alatt az energiatakarékos PowerSmart üzemmódot kapcsolja ki és be.

A hátoldalon két fedél kinyitásával érhetjük el a bővíthető alkatrészeket. Hordozhatóság szempontjából a TM8371 elég jól sikerült, nemcsak üzemideje miatt, de azért is, mert vékony: mérete 323×228×32 mm, tömege pedig 62 Wh-ás akkumulátorával is csak 1,71 kg.

Belső

Már említettük, hogy ebben a gépben is az Intel CULV platformja dolgozik – azon belül is az 1,4 GHz-es Core 2 Duo SU9400-as processzor, Intel GS45-ös lapkakészlettel és 4 GB memóriával. A 13,3”-es, 1366×768 pixeles LED-es háttérvilágítású kijelzőt az integált GMA 4500M HD hajtja meg, aminek előnye, hogy hardveresen gyorsítja az MPEG-2, VC-1 és AVC dekódolást, megfelelő szoftverekkel tehát akár az MKV fájlok lejátszását is. Nem mintha erre az SU9400 rászorulna: 30% körüli terheléssel dekódolja ugyanis a 720p-s MKV fájlokat (bekapcsolva a DXVA-t 5% alá csökken). A kijelző további előnye, legalábbis a sokat utazók számára, hogy nem fényes, hanem türöződésmentes bevonatú, hátránya viszont, hogy elég alacsony a dinamikája és színei is kissé fakók. A gép merevlemezének mérete 250 GB, ez ma egy üzleti noteszgépnél legfeljebb átlagosnak mondható. Épségéről a gyártó DASP (Disc Anti-Shock Protection) rendszere gondoskodik – ez semmiben sem különbözik a többi gyártó szintén gyorsulásmérőket használó megoldásaitól, amelyek leejtés, komolyabb rázkódás esetén óvják a HDD fejet a lemezekbe csapódástól.

A számítógép teljesítményét a szokásos mérőprogramokkal is lemértük:

PCMark 2005 Pontszám
PCMarks 3347
CPU 3497
Memória 3414
Grafika 1325
HDD 5126
PCMark Vantage Pontszám
PCMarks 2413
Memories 1475
TV/Movies 1025
Gaming 1447
Music 2672
Communications 2383
Productivity 1910
HDD 3232

Egészen kiválóan szerepelt a TravelMate az üzemidő teszten is: PowerSmart üzemmódban (ez az alapbeállítás) 8 órát és 31 percet működött egyetlen feltöltéssel, ha viszont kikapcsoltuk az energiatakarékosságot, akkor már csak 7 óra 46 percig bírta – de még ez is kiváló eredmény.

Üzleti gépről lévén szó, ejtsünk pár szót a szoftverekről is. A gép Vista Businessszel érkezik, de megkapjuk mellé a Windows XP Professionalt is, tehát aki akar, visszatérhet a korábbi operációs rendszerhez – vagy, a Windows 7 megjelenése után akár arra is, az Acer honlapján történő regisztráció után. A mellékelt szoftverek között a McAfee Internet Security 60 napos próbaverziója és az MS Office próbaverziója emelhető ki, amelyeken kívül megkapjuk az Acer szokásos segédprogramjait is.

Csatlakozók

Átlagosnak igen, de jónak nem mondanánk a TM8371 csatlakoztathatóságát: 3 USB (egy a bal, kettő a jobb oldalon), D-Sub, Ethernet, hangcsatlakozók, egy kártyaolvasó és az Acer saját Easyport IV dokkolócsatlakozója alkotja a kapcsolódási pontokat. Ez utóbbihoz külön kell megvennünk magát a dokkolót, sajnos nem tartozik a gyári kiegészítők közé.Igazán megérdemelt volna egy eSATA és egy HDMI csatlakozót

Sajnos hiányzik a gépről az eSATA, a HDMI és a bővítőcsatlakozó (ExpressCard, esetleg PCMCIA) is. Hálózati adaptere gigabites, WLAN adaptere 802.11n hálózatokkal is kompatibilis és az általunk tesztelt gépbe Bluetooth 2.1 EDR csatoló is került.

Összegzés

Nagyon jó, de nem remek üzleti gép a TravelMate TM8371 – bár hordozhatósága kiváló, és teljesítménye is jó, a gyenge kijelző és a kevés csatlakozó levon az értékéből.

Értékelés
Teljesítmény
Hordozhatóság
Kinézet
Ár/érték
▪ teljesítmény
▪ hordozhatóság
▪ kevés csatlakozó
▪ „hajlékony” képernyő

Az Acer TravelMate TM8371-et az Acertől kaptuk tesztelésre, ára 220 000 forint.

Címkék
Hozzászólások