- 2009. október 19., 08:00
A DS209 egy kétlemezes, középkategóriás hálózati tároló, amit otthoni és kisvállalati környezetre optimalizáltak.

A Synology nem ismeretlen név a NAS-ok piacán, és termékei általában jól szerepelnek a teszteken. A DS209 egy középkategóriás hálózati tároló, amely két SATA portos merevlemezt képes fogadni, teljesítménye és szolgáltatásai pedig elsősorban otthoni és kisvállalati környezetre optimalizáltak (bár a specifikációk szerint 1024 felhasználót, 256 megosztott könyvtárat, és egyszerre 128 hálózati kapcsolatot tud kezelni).

Külső

Egy nagyvállalati hálózatban a NAS-ok általában a szerverterem sarkában eldugva üzemelnek, így kinézetük különösebben nem számít – a DS209 azonban olyan funkciókkal is rendelkezik (például nyomtatószerver, USB-s eszközök csatlakoztatása és arról adatok másolása), ami miatt célszerű könnyen elérhető helyre telepítenünk. Szerencsére a DS209 kifejezetten jól néz ki, visszafogottan elegáns külsejű és jól látható visszajelző LED-ek kerültek rá. Ezek fényereje az elfogadható határértéken belül marad, de azért egy szobában aludni nem egyszerű a DiskStationnel.

Az előlapi kezelőszervek szerepét két gomb tölti be. A felsővel a csatlakoztatott USB-s eszközről indíthatjuk el a másolást, az alsó pedig egész egyszerűen a Power gomb. USB csatlakozóból három darab van, egy az előlapon, kettő pedig hátul. Az utóbbiak mellett található a gigabites Ethernet port, a külső tápegység csatlakozója, a Reset gomb valamint a méretes és a sajnos nem teljesen néma ventilátor nyílása is.

Összeszerelés

A DS209 gyári állapotában merevlemezek nélkül érkezik, tehát használatához legalább egy SATA csatlakozós HDD-re még szükségünk lesz. 3,5” illetve 2,5”-es SATA csatlakozós modellek közül választhatunk, de adapterek nélkül csak az előbbieket rögzíthetjük a készülék keretében. A Synology mellékel két megfelelően előkészített rövid SATA adat- és tápkábelt is, amelyekkel az asztali merevlemezek beszerelése csupán egy-két percet vesz igénybe. Adjuk még ehhez hozzá a csavarozást, a burkolat visszahelyezését és az azt rögzítő csavarok betekerését – így is kevesebb, mint 5 perc alatt végezhetünk a hardver összeszerelésével. A teszteléshez két Samsung HD154IU típusú, 1,5 Tbájtos HDD-t használtunk.

A hálózathoz való csatlakoztatás hasonlóan egyszerű: először a tápegységet, majd a gigabites Ethernethez való hálózati kábelt kell csatlakoztatnunk (a dobozban van egy CAT5e kábel, ha szükséges), ezután pedig megnyomni a Power gombot – a DS209 rövid bootolás után máris üzemkész.

Beállítás

A DS209 használatához telepítenünk kell a NAS operációs rendszerét. Ehhez először a telepítőlemezen található Synology segédet kell futtatnunk, ami egyrészt megtalálja a hálózatra csatlakoztatott NAS-t, másrészt telepíti az OS-t. Lemezünkön ebből a 2.1-es verzió volt megtalálható, de a neten már a 2.2-es lehet letölteni a cég honlapjáról, így mi is ez utóbbit használtuk a teszt során. A telepítés jó pár percig eltart, de ha kivártuk, akkor a NAS újraindulása után már az internetböngészőn keresztül léphetünk be a felhasználói felületre, ahol egy profin megtervezett és nagyon gyors keretrendszeren keresztül állíthatjuk be a NAS-t.


A teljes beállítás tényleg több, mint 10 percig tart

A DS209 „nyitó” oldala egy Asztal, amelyen a futó szolgáltatásokat, az online dokumentációt és beállításokat (Management) egy-egy ikonra kattintva érhetjük el. A beállítások alatt találunk a felhasználók hozzáadásától a megosztott könyvtárak létrehozásán át a különféle extra szolgáltatások konfigurálásáig mindent. A kezdőket jól működő Varázslók segítik, plusz a magyar kezelőfelület; a fordítás elég jó, de azért akadnak benne hibák.

Mielőtt azonban használatba vennénk a NAS-t, létre kell hoznunk egy kötetet. A beépített merevlemezek számától függően készíthetünk egyszerű, egy lemezből álló kötetet (ez csak akkor lehetséges, ha tényleg csak 1 HDD van), illetve JBOD, RAID 1 és RAID 0 felépítésű tömböket. Ezek közül az utolsónak egy ilyen NAS esetében kevés értelme van, mert nem a merevlemezek sebessége, hanem a gigabites Ethernet port a szűk keresztmetszet – éppen ezért ha maximális biztonságra vágyunk, válasszuk a RAID 1-et, ha nagyobb tárhelyre, akkor pedig a JBOD-t. A tömb létrehozása egyébként viszonylag gyorsan megtörténik, és ezután már el is kezdhetjük a tárhely felosztását, a könyvtárak létrehozását. A DS209 elég okos ahhoz, hogy a felhasználóknak automatikusan saját mappákat készítsen, így többfelhasználós környezetben sem kell aggódnunk a személyes adatok biztonságáért.

»1 - Page 0
Címkék
Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
2018. április 9., 21:00
Hozzászólások