- 2009. november 2., 08:00
A WD TV sorozat harmadik tagja, a Live, végre tudja azt, amit a felhasználók a két korábbi verzióból a...

A Western Digital végre megtette azt, amire mindenki várt, és a WD TV-t hálózati interfésszel szerelte fel. A WD TV Live (pontos típusnevén WDBAAP0000NBK) ennek ellenére alig lett drágább elődjénél; az árkülönbség mindössze 20 dollár, s ez még idehaza is azt jelenti, hogy a WD TV Live ára 30 ezer forint körül alakul. Ez picit még kevesebb is, mint amennyiért a klasszikus WD TV-t megvásárolhattuk megjelenése napján.

Western Digital WD TV Live

Külső

A Western Digital a külsőn gyakorlatilag semmi nem változtatott, a WD TV Live milliméterre ugyanakkora dobozba került, mint az előd, a klasszikus WD TV. Ami elsőre feltűnhet, az gyakorlatilag csak annyi, hogy a WD TV Live sötétszürke, szerencsére elég sötét ahhoz, hogy akár még egy fényes fekete kávájú tévé mellett se mutasson rosszul. A WD TV Live készülékháza nem fényes, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy minden apró kosz és ujjlenyomat meglátszik rajta.

Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live
Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live

Továbbra is az egyszerűség jellemzi a médialejátszót; a 30 grammos A WD TV Live gombok nélküli kialakítású (ezen a verzión is csak a reset gomb az egyetlen, amit meg lehet nyomni). Elöl a két visszajelző LED (bekapcsolást jelző és USB) sem változott, és a WD felirat is maradt a korábbi helyén, bal oldalon.

Western Digital WD TV Live

A további logók (pl. HDMI) viszont a készülék előlapjának jobb oldaláról a borítás felső részére kerültek.

Western Digital WD TV Live

A csatlakozók terén több fejlesztés is történt. Az Ethernet csatoló beépítése nyilvánvaló, de emellett újítás az is, hogy az eddigi egyetlen analóg kompozit szett mellé komponens (YPbPr) kimenet is jár. USB csatolóból továbbra is kettőt épített be a WD, és maradt az optikai kimenet a külső erősítőkkel való összeköttetésre is.

Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live

Balra a WD TV, jobbra a WD TV Live

A HDMI kimenet ebben a készülékben már 1.3-as szabványú, így a CEC-t is támogatja, de ennek semmi hasznát nem vehetjük. A csomagolás tartalma az elődéhez képes minimálisan változott, a távirányító és az AV kábel mellé bekerült a komponens összekötő is, viszont HDMI továbbra sem jár a WD médialejátszója mellé.

Belső

Míg a WD TV Live külsőre nem sokat változott, belül annál komolyabb fejlesztés történt, a Western Digital lecserélte az (egyébként kiválóan teljesítő) Sigma Designs SMP8635LF-t a jóval erősebb SMP8655-re. A csere nem igényelte sem a lejátszó, sem a szoftver áttervezését (így a WD TV Live esetében sem kell aktív hűtés például), mert láb- és szoftverkompatibilis a korábbi SoC-vel (System on Chip), viszont számos ponton előrelépést jelent. Ezek közül az egyik legfontosabb az új audio dekóder, amely a DTS/DTS-HD hangsávokat is képes feldolgozni, illetve kezeli a Dolby True HD streameket is. Emellett minőségbeli előrelépést jelent az is, hogy a korábbi két processzor helyett az új lapka már hármat tartalmaz, amelyek erősebbek is. A videoprocesszor sebessége 333 MHz-ről 500 MHz-re nőtt, emellé került az új, 333 MHz-es egység az I/O műveletek kezelésére, s a biztonsági processzor órajele is nőtt, 200-ról 333 MHz-re.

Western Digital WD TV Live

Sigma Designs SMP8655

A Sigma Desings SMP8655 számos DRM eljárást is támogat, ennek ellenére a WD TV Live nem képes a DRM-es fájlokat megnyitni – a firmware nincs ugyanis erre felkészítve. Valójában egyébként hardveresen már a WD TV processzora is kezelné a DRM-et.

A WD TV Live sem tartalmaz saját merevlemezt, viszont nem feltétlenül kell külső merevlemezt csatlakoztatnunk hozzá, mert a lejátszó végre (gigabites) LAN interfészt is kapott, így NAS-on vagy a PC-n megosztott tartalmakhoz is hozzáférhetünk vele. WLAN alapból nincs, de USB-s adaptert elvileg használhatunk – a WD azonban nem adott közre listát a kompatibilis adapterekről, az általunk kipróbált FRITZ!WLAN USB Stick N-nel pedig a lejátszó nem működött együtt.

Amennyiben helyi merevlemezt használunk, az elektronika a FAT-32, NTFS és HFP+ (Journaling nélkül) fájlrendszerekkel egyaránt elboldogul. További apró, de fontos fejlesztés, hogy a WD TV kikapcsolt állapotában az USB portokat is áramtalanítja, így kikapcsolja (vagy alvó módba küldi) a csatlakoztatott merevlemez(ek)et.

A WD TV Live legfeljebb 1080p@60Hz-es formátumban tudja kiadni a jelet, és az elődhöz hasonlóan van 1080p@24Hz is – ám a megvalósítás továbbra sem tökéletes, mert a készülék minden videot a beállított képfrissítéssel ad ki, így a 24p-t csak akkor érdemes beállítani, ha minden filmünk HD felbontású.

Kezelőfelület

A WD TV Live kezelőfelülete az elődhöz képes gyorsabb lett, de még mindig lehetne javítani a sebességén; érezni, hogy a távirányító gombjának megnyomása után csak kisebb késleltetéssel történnek meg a dolgok. A lejátszó bekapcsolási ideje 7 másodperc, a csatlakoztatott USB meghajtók felismerése pedig 18-20 másodpercet vesz igénybe.

A Western Digital dizájnját tekintve nem sokat változtatott a kezelőfelületen, maradt a korábbi verzióknál megszokott egyszerű, funkcionális külső. Kevés a kiválasztható opció is, tulajdonképpen mindenhol csak a legfontosabb lehetőségek állnak rendelkezésre.

Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live

Beállítások

A főmenü négy részre osztott, ebből hárommal a videokat, képeket és zenéket érjük el, míg a negyedikkel a beállításokat. Minden menühöz további almenük kapcsolódnak, amelyek alapvetően ugyanazokat a paramétereket tartalmazzák, mint amelyekkel a klasszikus WD TV esetében is találkoztunk, de apró finomhangolások azért történtek. Ezek közül az egyik fontos az, hogy most már nem globális a böngésző stílusa (lista, ikonok és előnézet közül lehet választani), hanem típusonként külön adhatjuk ezt meg. További apróság, hogy a filmek esetében beállíthatjuk, hogy az alapértelmezés szerint a feliratok be- vagy kikapcsolva legyenek.

Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live
Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live
Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live

Még több beállítás

A kezelőfelület a WD TV Live esetében sem tud magyarul.

Távirányító

A távirányító pontosan ugyanaz a modell, mint a klasszikus WD TV esetében, így az alapműveletekre jól használható, de szerintünk túlságosan pici, ezért nem túl kényelmes használni.

Western Digital WD TV Live

Sajnos nem tartalmaz közvetlen gombot a hangsávok és a feliratok közötti váltáshoz sem, a hangerőt pedig sehogyan nem állíthatjuk - de ez a WD TV hibája, nem kifejezetten a távirányítóé.

Videók kezelése

Nemcsak az interfész, hanem gyakorlatilag a videók kezelése is változatlan maradt, már ami az alapelveket illeti, hiszen a LAN csatlakozó megléte azért nyilván újdonságokat is hozott magával. Elsőként azonban lássuk, hogy a közvetlenül csatlakoztatott merevlemezről hogyan kezeli a videókat a WD TV Live – azok számára, akik olvasták WD TV tesztünket is, ismerős részek következnek.

A videókat a WD TV többféle csoportosításban teszi elérhetővé. Van „ömlesztett” mód, mappa és dátum szerint rendezés illetve választhatjuk a frissen hozzáadott videókat is. A mappanézet kivételével a videók egységes felületen jelennek meg, akkor is, ha valójában két HDD-t csatlakoztattunk a WD TV-hez. Ha a filmgyűjtemény nagy, elég nehéz navigálni, de szerencsére a keresés segítségével szűkíthetjük a kört.

A navigációra háromféle felületet használhatunk, van lista mód, ikon nézet és előnézet. Sajnos a teszt során úgy vettük észre, hogy a WD TV a videókból önmaga nem készít előnézeti ikont (bár elvileg képesnek kellene lennie erre), ami nagyban rontja az ikon nézet használhatóságát. Manuálisan persze minden fájlhoz társíthatunk ikont (azonos nevű jpg-t kell bemásolni a videok mellé), de ez egy tetemes filmgyűjtemény esetében már igen fárasztó és időigényes.

Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live

Lista, ikon és előnézeti képek nézet

A WD TV formátumtámogatása a klasszikus verzióhoz képest minimálisan változott, de továbbra is elsőrangú. A lejátszó a videokonténerek közül kezeli az MPEG PS/TS, MTS, VOB, AVI, MOV, MP4, MKV és WMV állományokat, a videostreamek közül az MPEG-1/2/4, H.264, AVCHD, WMV, VC-1, az audiostreamek közül pedig az MP3, AAC, FLAC, WAV, PCM, OGG, WMA, AC3, Dolby True HD illetve a DTS és DTS HD kódolásúakat is. A DTS támogatás teljeskörű, a Sigma Desings SMP8655 dekódolni és sztereora lekeverni is képes az ilyesfajta hangot. Feliratból az SRT (SubRip), a SUB, az SSA, az ASS, az SMI, valamint az XSUB támogatottak, és ezek konténertől függően nemcsak külsők, hanem integráltak is lehetnek.

Lássuk mindezt a gyakorlatban! A tesztfájlokat ezúttal is úgy állítottuk össze, hogy a fenti konténerek és kodekek mindegyikével próbára tegyük a WD TV-t. A tesztlemezünkről a WD TV egy kivételével minden formátumot be tudott olvasni, de nem minden esetben úgy, ahogyan vártunk. A 1080p felbontású MKV és MOV fájlok, az AVCHD-s videokamerás felvételek, a Duna TV-ről felvett DVB-T stream, a teljes HD felbontású VC-1-es videók kezelése alapvetően rendben volt, és az SD videókat is jól játszotta le a hardver. A több hangsáv és több felirat közötti váltás is rendben működött, kivéve a VOB-oknál, amiből a WD TV Live valamiért nem tudja kiszedni a feliratokat. A klasszikus WD TV-hez képest hiányzott viszont az M2TS támogatás, a Blu-ray lemezről lementett videókat a korábbi verzióval ellentétben ezúttal nem tudtuk lejátszani. Emellett a külső VOBSub feliratokat sem használhatjuk. A klasszikus WD TV-nek meggyűlt a baja a 1080p-s 5.0 profilú MKV fájlokkal is, ám ezeket a WD TV Live tökéletesen lejátszotta – igaz, a specifikáció alapján nem kellett volna, tehát nem kizárt, hogy továbbra is vannak olyan MKV-k, amelyeket a WD TV Live nem kezel. A WD TV Live a GMC/ 3 WARP 3 pontos MPEG-4 videokat nem vitte tökéletesen, a kép nem esett szét, de néha megakadt egy rövid időre.

A WD TV a rippelt DVD-ket viszont továbbra is mostohán kezeli, ezeket csak ISO formátumban látja, és a DVD menühöz továbbra sem férünk hozzá.

Western Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV LiveWestern Digital WD TV Live

Videok kezelése

A filmek kezelése alapszintű, viszont újdonság, hogy most már keresni is tudunk, a fájlokban, igaz, csak kis trükközéssel: gyorstekerés közben a prev és next gombokkal lehet ugrálni, de a funkció nekünk megbízhatatlanul működött, néha a lejátszás megállását eredményezte. Gyorslejátszás 2×/4×/8×/16×-os sebességgel lehetséges, a félbeszakított filmeket pedig a megállítás helyétől is tudjuk folytatni, ha akarjuk. Emellett van nagyítás: 1, 1,1, 1,2, 2, 4, 8×-os méretben (ez a képekre is igaz). A hangsávok és feliratok között is válthatunk; apró fejlesztés, hogy amennyiben a metaadatok között szerepel a hang illetve a felirat nyelve, akkor a WD TV Live ezt is képes megmutatni.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások