- 2009. november 4., 08:00
Jelen tesztünk alanya az Iomega komolyabb otthoni és kisebb irodai hálózatok számára készült NAS megoldása.

Az EMC az egyik legfontosabb adattárolási megoldásokat szállító cég a világon, amelyhez olyan „almárkák” is tartoznak, mint például az Iomega, amelyet 2008-ban vásároltak meg. A cég stratégiája az, hogy az EMC, és persze a zászlóshajó Symmetrix marad a nagy és nagyon nagy vállalati szegmensben, míg az Iomega az eddig le nem fedett otthoni, kis- és középvállalati piacra koncentrál majd. Az ix4-200d az utóbbi kategória közepét képviseli, ugyanis egyrészt „kulcsrakész” NAS (azaz már merevlemezekkel együtt érkezik), másrészt olyan szolgáltatással rendelkezik, ami inkább a vállalati környezetben lehet érdekes. Az általunk kipróbált ix4-200d a legkisebb, 2 Tbájtos változat, a legnagyobb modell pedig 8 Tbájtos (4 darab 2 Tbájtos merevlemezzel, amiből RAID 5 használata esetén persze csak 6 Tbájt marad).

Külső

Az ix4-200d-n kinézete nagyon profi, a mattfekete lyukacsos előlap a bekapcsoló-gombbal, a három visszajelző LED-del és a pontmátrixos, kék háttérvilágítású kijelzővel egy nagy szerverterem hangulatát idézi. A kijelző az aktuális üzemállapot mellett a tárolókapacitás kihasználtságát és például az IP címet is mutatja, ami a beállítás során nagy segítséget jelent (az információk között a kijelző jobb oldalán található gombokkal lehet váltani). Háttérvilágítása a kezelőfelületen keresztül több fokozatban állítható, sőt, villogtatható is, ami akkor jöhet jól, ha több ilyen NAS van egymás mellett, és egy adott példányt kell megtalálnunk közöttük.

A hátoldalon többféle csatlakozó található – itt van például két USB port, ami az előlapival együtt lehetővé teszi több printer, USB kulcs vagy éppen külső merevlemez csatlakoztatását. Ezeket megoszthatjuk a hálózaton, illetve háttértárak esetében használhatjuk őket adatmentésre is, illetve fordítva; például digitális fényképezőgépekről is lementhetjük a képeket a NAS egy megadott könyvtárába.

A hátoldali két Ethernet port lehetővé teszi, hogy egyszerre két hálózatra is csatlakoztassuk a NAS-t, illetve, ha szükséges, a 802.3ad szabványnak megfelelően össze is foghatjuk őket, így egy 2 Gbps sebességű és persze kétszeres megbízhatóságú kapcsolatot építve ki. A portok alatt a Reset gomb, az alatt pedig a külső tápcsatlakozó található.

A készülék szétszereléséhez a hátoldalon található két csavart kell kitekerni (ez kézzel is megy). Ezután a merevlemezeket a bal oldalról húzhatjuk ki mindenféle külön csavarozás vagy más, szerszámot igénylő mechanizmus oldása nélkül. A vinyókat egyébként a rájuk szerelt műanyag keret tartja a helyükön. Az elektronika jobb oldal kapott helyet, a hűtésről pedig a hátoldalon elhelyezett ventilátor gondoskodik, átlagos használat során meglehetősen halkan.

Beállítás

Mivel az Iomega az ix4-200d-t már merevlemezekkel együtt szállítja, összeszerelésre nincs szükség, csak csatlakoztatnunk kell a NAS-t a hálózathoz (a készülék dobozában hálózati kábelt is találunk erre a célra), bedugnunk a tápegységet és megnyomni a bekapcsoló gombot. Bár kapunk mellé telepítő CD-t is, erre igazából csak akkor lesz szükségünk, ha telepíteni akarjuk a biztonsági mentésekre szolgáló EMC Retrospect Express HD-t. Illetve még akkor, ha a hálózaton nincs DHCP szerver, mert ebben az esetben az Iomega Storage Manager segít megtalálni a NAS-t (aktív DHCP-vel az IP cím leolvasható a kijelzőről, valamint a NAS megjelenik a Windows Hálózati helyek mappájában is). Belépve a kezelői felületre, annak „szűz” állapotában először a Configuration Wizard fogad majd minket, amivel az alapbeállításokat kell elvégeznünk. Az Iomega két megosztást alapból létrehozott, amelyek ráadásul alapértelmezés szerint teljesen publikusak is (azaz a hálózatról szabadon elérhetők és módosíthatók). Ez azt jelenti, hogy ha olyan környezetben akarjuk használni az ix4-200d-t, ahol nincs szükség egyedileg, felhasználónként szabályozni a hozzáféréseket, és nem akarunk saját könyvtárakat létrehozni, a NAS gyakorlatilag 5 perccel a bekapcsolása után már használható is biztonságos háttértárként.

Az igényes kinézetű felhasználói felület öt fő részre oszlik – a Home fül alatt a legfontosabb funkciókat érhetjük el, például innen kezelhetjük a beállított torrenteket és itt oszthatjuk meg a NAS-hoz csatlakoztatott nyomtatókat is. A Dashboardnál a gép állapotát látjuk (és itt lehet a kijelző fényerejét is állítani), a Users alatt a felhasználókat, a Shared Storage-nál pedig a megosztásokat kezelhetjük.

A Settings természetesen a beállítási opciókat takarja, itt kapcsolhatjuk ki-és be a különféle szolgáltatásokat, és konfigurálhatjuk a működési jellemzőket. A készülékben lévő HDD-k RAID10, JBOD és RAID5 tömbként fűzhetők össze, ebből utóbbi az alapértelmezett (nagyon helyesen), és mi is így mértük a működési sebességet.

»1 - Page 0
Ez is érdekelhet
2018. június 7., 10:00
2018. június 7., 12:00
Hozzászólások