- 2009. november 6., 08:00
Egy jó irodai gépnek nem muszáj nagyon gyorsnak lennie – az viszont fontos, hogy csendes és energiatakarékos legyen

Az eddig általunk kipróbált nettopok legnagyobb hátránya lassúságuk volt: a netbookokban még éppen elfogadható teljesítményt nyújtó Atom processzor ugyanis a nagyobb képernyővel rendelkező asztali gépeken hamar képességeinek határára érkezik. Ennek egyszerű oka az, hogy a nagyobb képernyőn egyszerre több programot is használhatunk (a 10-11”-es noteszgépeken a legtöbbször 1-2 szoftvernél nem használunk többet egy időben, hiszen el sem fér ablakuk a kijelzőn), ráadásul ezektől ha 3D-s játékok futtatását nem is, de filmek lejátszást azért elvárjuk.

Ugyanakkor a netbookok alaphardverénél komoly vonzerőt jelent az energiatakarékos működés, ami kisméretű és csendes gépek összeszerelését teszi lehetővé – olyan modellekét, amelyek egy nappaliban, a tévé mellett is megállják a helyüket. Mostani tesztünk alanya, a Revo R3610 is ilyen, amelynél az Acer a teljesítményt egy külön GPU, illetve a netbookokba nem ajánlott kétmagos Atom processzor segítségével igyekezett magasabbra tornászni.

Külső

Alapvetően a Revo R3610 nem sokban különbözik a már tesztelt ASUS Eee Boxtól, ez is egy kisméretű, fehér doboz, amelyet élére állítva akár egy könyvespolcon, a könyvek között is elhelyezhetnénk; mérete 180×180×30 mm. Dobozában a gép mellett egy V alakú talp, billentyűzet, egér, valamint egy olyan kiegészítő is található, amivel egy LCD monitor hátára is felszerelhetjük a készüléket.


A gép összeszerelése nagyon profi, sem zörgés, sem hibás illesztés nem zavarja az összképet, a bekapcsolásra szolgáló gombot pedig úgy alakították ki, hogy akkor is jól elérhető, ha a Revo a monitor hátára kerül. Sajnos a mellékelt egérrel és billentyűzettel már kevésbé voltunk elégedettek – mindkettő vezetékes, tehát a HTPC-szerű használathoz biztos, hogy vásárolnunk kell majd egy külön vezeték nélküli szettet. Ráadásul a billentyűzet csökkentett méretű is, ami egy noteszgépnél az elviselhető kompromisszumok közé tartozik, egy asztali gépnél azonban már nem, ezért is javasoljuk a cserét.

Hardver

Amint már említettük, a Revo R3610 a kétmagos Atom 330-on alapul, amely 1,6 GHz-en dolgozik az NVIDIA Ion lapkakészletre épülő alaplapon. Ezt 2 GB memória és egy 320 GB-os merevlemez egészíti ki, optikai meghajtó viszont nincs, csak külső kiegészítőként csatlakoztatható. Ugyan kívülről nem látszik, de a vezeték nélküli LAN adaptert nem felejtették el, amely rejtett antennájával is jól működik.

Érdekes módon az R3610 esetében az Acer a Linpus Linux operációs rendszert választotta – azt, amelyiket a régebbi Acer Aspire One kisebb változata is használt. Mi ezt a tesztprogramok futtatása érdekében Windows 7-re cseréltük, de ettől még a Linpus egy jól használható, egyszerű Linux, amelyet az Acer saját kezelőfelülettel látott el a még egyszerűbb kezelhetőség érdekében. A Windows 7 telepítése teljesen eseménytelen volt, az operációs rendszer valamennyi hardvert felismerte, és nem volt szükség külön illesztőprogramok letöltésére sem. A teljesítményt illetően a PCMark 2005 és a PCMark Vantage programokkal a következő értékeket mértük:

PCMark 2005 Pontszám
PCMarks 2385
CPU 1824
Memória 2256
Grafika 1936
HDD 4479
PCMark Vantage Pontszám
PCMarks 1869
Memories 1326
TV/Movies 1422
Gaming 1599
Music 2022
Communications 1419
Productivity 1603
HDD 2573

Ezek az értékek egyébként nem rosszak – de azért összehasonlítva például egy CULV platformos noteszgéppel, látható, hogy nem egy sebességrekorder konfigurációról van szó. Ugyanakkor a gép lassúsága átlagos használat során nem érezhető, böngészés, szövegszerkesztés, levelezés közben egyszer sem okozott problémát az alacsony teljesítmény. Ráadásul az Ionba épített Geforce 9400M-nek köszönhetően a gép problémamentesen játszik le akár 1080p-s MKV fájlokat is, persze csak akkor, ha megfelelő lejátszót (pl. Media Player Classic Home Cinema) használunk ehhez. A 9400M 3D-s játékokhoz már csak korlátozottan használható, és persze ebben az esetben az Atom processzor is visszafogja a gépet: 3DMark 06 alatt, 1360×768 pixeles felbontáson 1518 pontot, 3DMark Vantage alatt Entry beállításokkal 2480 pontot (CPU:1656, GPU: 2973) mértünk. Nagyon jól alakul viszont a fogyasztás: „tétlen” üzemmódban 21,5 Wattot, maximális terhelésen pedig 35 Wattot evett a Revo, a GPU-val támogatott filmlejátszás egy 1080p-s MKV esetében pedig 28 Wattot igényelt. Elégedettek voltunk a gép hűtésével is, ez mindig csendes volt, nem zavarta sem a munkát, sem a szórakozást.

Csatlakozók

A nagyon kicsi házba tervezett asztali gépek egyik problémája rendszerint a kevés csatlakozó. Szerencsére az Acer jól gazdálkodott a hellyel: USB 2.0 portból például összesen hat darab került a gépre, 4 hátra, egy a gép tetejére, egy pedig egy gumifedél alá, a bekapcsolásra szolgáló gomb magasságában. (Egyébként érdekes, hogy csak ezt védi gumikupak, hogy miért, az rejtély).

A hátoldalon a négy USB mellett található még egy HDMI és egy D-Sub csatlakozó, a gigabites Ethernet port, illetve a külső tápegység bemenete és a Kensington-zár nyílása is. Az előlapra egy optikai SPDIF kimenet, analóg hangcsatlakozók, egy eSATA port, valamint az SD/SDHC, xD és Memory Stick kártyák olvasására képes kártyaolvasó került.

Összegzés

Nagyon jó kis asztali gép a Revo R3610 azoknak, akik nem akarnak játszani, vagy komoly számítási teljesítményt igénylő programokat futtatni. Az Ionnak köszönhetően nemcsak netezésre és irodai programokhoz használható, de hálózati médialejátszóként is.

Értékelés:

Az Acer Revo R3610-et az Acertől kaptuk tesztelésre, végfelhasználói ára Linpus Linuxszal 65 000 forint.

Címkék