- 2009. november 11., 08:00
Az LG BD390 papíron pillanatnyilag a legtöbbet nyújtja valamennyi Blu-ray lejátszó közül.

Az LG a tavasszal bemutatott BD370-nel jó úton indult el; a Blu-ray lejátszót egy komplett médialejátszóval kombinálta. Azonban, mint minden, a maga nemében úttörőnek számító megoldásnak, úgy a BD370-nek is megvoltak a maga hiányosságai, a lejátszó nem kezelte például az NTFS partíciókat.

LG BD390

A BD390 az átdolgozott dizájn mellett átdolgozott belsőt is kapott, tesztünkben így elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy sikerült-e a bosszantó hiányosságokat kijavítani.

Külső

A BD370 a dizájn terén véleményünk szerint nagyon erős volt, amelyhez képest a BD390 nem tud újat mutatni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a készülék dizájnjával bármi komolyabb gond lenne, azonban a BD370-es legfőbb stílusjegye, a középen elhelyezett vezérlőgomb eltűnt, s ennek köszönhetően a BD390 is a tizenkettő egy tucat kategóriába „esett” vissza. Előlapja fényes fekete, a készülékház pedig matt fekete, s a színvilág egyhangúságát csak a talpak ezüst színe, illetve egyetlen díszítő csík törik meg a lejátszó felső élén. Emellett nem lehet nem észrevenni, hogy az LG BD390 és a Sony BDP-S550 között kísértetiesen nagy a hasonlóság.

LG BD390

Nem rossz dizájn, de a régi jobb volt...

A Blu-ray meghajtó átkerült a bal oldalra, míg a gombok az egyetlen USB bemenet társaságában a jobb oldalon sorakoznak. Az előlap felső részén elhelyezkedő díszcsík rejti a bekapcsoló gombot illetve a tálcanyitót. Érdekes módon a tálcát nem a felette található gombbal, hanem a jobb oldalival nyithatjuk ki. Ez megszokható, de elsőre biztosan szokatlan lesz mindenkinek. A kijelző középen kapott helyet, a fehér, nagyméretű betűk minden esetben jól láthatók, azonban a kijelző csak egysoros, és legfeljebb hat karakter megjelenítésére képes – viszont a teszt során igazából nem éreztük, hogy ez kevés lenne. Külön bekapcsolást jelző LED nincs, ahogyan a készenléti állapotot sem jelzi piros fény. A négy gombnak (play/pause, stop, rev, ffd) viszont van háttérvilágítása, amely kék színű, hogy az LG lejátszója a Blu-ray vonalhoz azért valamennyire hű maradjon a fénytechnika területén is.

LG BD390

A LED-ek sötétben

A lejátszóra az elődhöz képest több csatlakozó került, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a BD390 beépített 7.1 csatornás, DTS-HD Master Audio sávok kikódolására is alkalmas dekódert is tartalmaz, azaz a lejátszó akár erősítő nélkül is használható. A nyolc RCA dugasz mellé a szokásos HDMI 1.3, komponens (YPbPr) és kompozit videocsatlakozókat, valamint sztereo RCA illetve digitális S/PDIF és optikai kimeneteket kapunk (a hang digitális formában a HDMI-n keresztül is továbbítható). Van továbbá Ethernet csatlakozó is, s bár ennek külső „nyoma” nincs, a készülékház egy n-es WiFi adaptert is rejt. E tekintetben egyébként az LG BD390 úttörő, lévén, hogy az első olyan lejátszó, amely beépített WiFi adapterrel rendelkezik.

LG BD390

Csatlakozók

A BD370-hez hasonlóan a BD390 sem tartalmaz ventilátort, így lejátszás közben a készülék teljesen hangtalan, illetve a Blu-ray meghajtó motorja minimális zajt azért kelt, de ezt csak akkor hallhatjuk meg, ha közvetlen közel hajolunk a hardverhez.

LG BD390

Oldalról

Plusz pont az LG-nek a csomagolásban mellékelt kábelek miatt: a lejátszóhoz nemcsak komponens szettet, hanem HDMI kábelt is kapunk.

Belső

A lejátszó belső felépítése érdemben is változott, ami részben a különféle formátumok kezelésében, részben a kapcsolódó szolgáltatásokban mutatkozik meg.

LG BD390

NTFS meghajtókat is kezel

Az egyik legfontosabb dolog a korábban már említett WiFi adapter, amely 2,4 GHz-es frekvencián képes kommunikálni. Ezt remekül kiegészíti az UPnP/DLNA eszközökkel való kommunikációs képesség, illetve további fejlesztés, hogy a BD390 kezeli az NTFS fájlrendszereket is. Azaz most már nem kell DVD-re kiírni a 4 Gbájtnál nagyobb fájlokat sem, hanem lejátszhatjuk azokat közvetlenül USB-kulcsról, merevlemezről (sőt, elvileg akár hálózatról is). A formátumtámogatás a DivX HD-vel bővült, illetve a 7.1 csatornás dekódernek köszönhetően bármilyen Dolby vagy DTS hangsáv feldolgozása (akár sztereo lekeverése) is lehetségessé vált.

LG BD390LG BD390LG BD390

A fájlkezeléshez többféle nézetet is választhatunk

Ami a formátumokat illeti, az elődhöz hasonlóan a BD390 is gyakorlatilag mindenevő; kezeli az AVI, MPG, M2TS, MKV, MP4, DivX és a VOB fájlokat. A listából nyilván az MKV a legfontosabb, hiszen a netről letölthető sorozatok illetve nagyfelbontású filmek ilyen konténerbe kerülnek. A WMV ugyan hiányzik a listából, de ezt mi nem tartjuk nagy érvágásnak. A kodektámogatás szintén jó, a videok lehetnek H.264, DivX, XviD, MPEG-1/2, és AVCHD kódolásúak, a hang pedig lehet AC3, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS HD, MP3, AAC és FLAC. Érdekesség, hogy a lejátszó a MOV fájlokat továbbra sem olvassa be, pedig a kiterjesztés megváltoztatásával ezek az állományok is lejátszhatók. Feliratokból a következő formátumok használhatók: SRT (SubRip), SUB (MicroDVD), SSA valamint SMI, ezek lehetnek külsők és belsők egyaránt. Egy fájlhoz természetesen több hangsáv és/vagy több felirat is tartozhat.

LG BD390

Logodömping, a BD390 ezeket kezeli

Az elektronika fogyasztásán is csiszolt valamit az LG, a BD390 1 wattot eszik készenléti állapotban, 38-at indulás közben és 20 wattot filmlejátszásnál. A készülék energiatakarékos, ha nem használjuk (nem játszunk le semmit és 5 percig nem adtunk egyetlen parancsot sem) szépen kikapcsolja magát.

Használat közben

Már a BD370 sem volt lassú, a DB390 viszont még fürgébb: 15 másodperc alatt tettre kész, a film elindítása pedig további 18 másodpercet vett igénybe tesztlemezünknél, ami néhány másodperccel rövidebb időt jelent. Ez Blu-ray lemezzel értendő természetesen, a DVD-k illetve a videofájlok indítása gyakorlatilag azonnal történik.

LG BD390

Alapjaiban a menü nem változott

A BD390 menürendszere alapjaiban a BD370-esével egyezik. A felépítése egyszerű, struktúrája pedig lapos, így a navigáció és a készülék beállítása sem okozhat gondot senkinek. Sajnos az LG továbbra is bénázik a magyarítással, itt-ott lemaradt egy betű, máshol pedig a magyar szöveg nem fért be az angol helyére, és kilóg a dobozból. Ezen apróságok ellenére azonban úgy gondoljuk, hogy a BD390 menüje nagyon jól használható.

LG BD390LG BD390
LG BD390LG BD390
LG BD390LG BD390
LG BD390LG BD390

A BD390 menürendszere

A vezérlőszoftver és a távirányító jól kiegészítik egymást: lejátszás közben mindent egy gombnyomással elérhetünk, így a feliratok közötti váltás, a feliratok ki-bekapcsolása és a hangsávok közötti váltás is egygombos, viszont utóbbi a videofájlok esetében néha valamiért elég lassú.

LG BD390LG BD390
LG BD390LG BD390

Van infó ablak és nagyítási lehetőség is, amivel a 2,35:1-es filmeket is ki lehet „húzni” teljes képernyősre (csakis méretarányos nagyítással). Az elektronika mind a Blu-ray, mint a DVD lemezek, mind a videofájlok esetében megjegyzi, hogy hol tartottunk, így ha félbehagytuk, később a filmnézés tekerés nélkül is ugyanonnan folytatható.

LG BD390

A lejátszó lassan reagál a parancsokra

Viszont a kezelőfelület nagyon lusta, a távirányító gombjaira késve, ritkán egyáltalán nem reagál, amiért nagyon nagy kár, mert ez az apróság a felhasználói élményt jelentősen lerontja.

»1 - Page 0
Ez is érdekelhet
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00
Hozzászólások