- 2009. november 13., 08:00
Az eredeti Koobe olvasó kisebb méretű kijelzővel rendelkező, olcsóbb testvére – sokat olvasóknak kiváló vétel.

A világon sokfelé, sokféle néven árult Hanlin ebook olvasó a kínai Jinke terméke. A tavaly nálunk járt Koobe Classic a cég Hanlin eReader V3 nevű modelljének felel meg, míg mostani tesztünk alanyát, a Koobe Juniort eredetileg Hanlin eReader V5-nek hívják.

A Koobe honlapja szerint a Junior, nevével ellentétben, nemcsak gyerekeknek készült, hanem bárkinek, aki szeret olvasni – egyszerűen csak kisebb mérete, könnyebb hordozhatósága miatt kapta a Junior nevet. Magáról az eInk technológiáról ezúttal nem írunk részletesen, aki szeretne olvasni róla bővebben, korábbi Koobe Classic tesztünkben megteheti.

Külső

A Koobe Classic és Junior készülékek között tehát a legfontosabb különbség a kijelző méretében rejlik: előbbi 6, utóbbi 5 hüvelykes eInk képernyőt használ, mindkét esetben 800×600 pixeles felbontással. Ennek megfelelően a Junior fizikai mérete is kisebb: tok nélkül 150×105×10 mm-es, tömege pedig 165 gramm.

A készülék mellé egy hasonló, de persze kisebb tok jár, mint a Classichoz, amit egy mágneses pánt tart csukva, így védve a kijelzőt a karcolásoktól. További újdonság, hogy a Junior panelje már nyolc szürkeárnyalatot képes megjeleníteni (a Classic még csak négyet tudott).

A kezelőszervek nagyon keveset változtak a Classichoz képest: az előlapon található gombok tulajdonképpen semmit, és a ki-/bekapcsoló gomb is maradt a felső élen. A jobb oldali él felső részére került viszont egy jog dial, amivel lapozni tudunk – benyomására pedig a helyi menü ugrik elő. Ezzel a kialakítással a lapozás gyakorlatilag bármilyen helyzetben megoldható, hiszen a lapok között váltani a jogon kívül a bal oldali két nagyobb gombbal, illetve a 9-es és 0-s billentyűvel is tudunk.


A készülék tetejére a power gomb mellé került az USB port (a Junionál már 2.0 szabványú) és az SD/SDHC kompatibilis kártyaolvasó. Az alsó élen egyedül az MP3 lejátszáshoz és az angol nyelvű felolvasóhoz használható fülhallgató-aljzat található, illetve itt van a csuklópánt nyílása is.

Nemcsak a készülék kijelzője kisebb, de valamennyivel belső memóriája is: a Classic 512 MB-jával szemben itt csak 400 MB áll rendelkezésre – persze az SDHC-s bővíthetőség miatt ez nem különösebben érdekes, így is több ezer könyvet vihetünk magunkkal bárhova.

Használat

A készülék Linuxon alapuló szoftvere ugyanúgy működik, mint a Classicé, ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, így hosszas ismertetésétől itt eltekintenénk. Az angol nyelven működő felolvasó aranyos, de teljesen robothangon beszél, így teljességgel használhatatlan – hangos könyvekhez úgyis ott a beépített MP3-lejátszó.

Az eInk kijelző ugyanolyan jó benyomást tett ránk, mint a Koobe Classic esetében, és bár kontrasztja elmarad egy rendes könyvétől, a legtöbb helyzetben ugyanolyan jól olvasható mint bármilyen nyomdai termék.

A kijelző egyetlen gyenge pontja kis mérete: a 76×102 mm-es kijelző ugyanis jóval kisebb egy normál könyvnél, tehát az 1:1-ben történő olvasás kizárva, mindenképpen szükséges a több lépcsős nagyítási lehetőséget használni. Ez viszont például a PDF fájlok esetében is azzal jár, hogy a Koobe újratördeli a szöveget, így előfordulhat, hogy az oldaltörések a lap közepén, esetleg a tetején, egyetlen sor után következnek majd. A képeket tartalmazó könyvek, folyóiratok olvasásáról pedig sokszor le is kell mondanunk, mert vagy nem sikerül az újratördelés, vagy teljesen szétcsúszik a tartalom.

Szerencsére nem változott a formátumtámogatás (PDF, DOC, WOLF, MP3, HTML,TXT, CHM, FB2, Djvu, PNG, TIF, GIF, BMP, JPG, PPT, EPUB, LIT DRM nélkül, PRC, MOB DRM nélkül), és az eInknek köszönhetően az üzemidő sem. A készülék használata nagyon kényelmes, még kesztyűben is könnyű kezelni. „Valódi” könyvekkel összehasonlítva elsősorban mérete és tömege miatt van előnyben (próbáljunk csak meg magunkkal vinni 10-15 könyvet egy utazásra), szemünk számára pedig nem fárasztóbb az olvasása.

A Koobe Juniort elődjével összehasonlítva mindenképpen előnyös a készülék kisebb mérete, amely lehetővé teszi, hogy egy kézbe fogva is olvashassuk (utazás közben fontos szempont), ugyanakkor a kisebb képernyő hátrányai azért sok esetben megmutatkoznak.

Összegzés

Szinte hibátlan termék a Koobe Junior – mindenkinek ajánlható, aki sokat szeret olvasni. Egy kézben is kényelmesen használható, ám kis kijelzője miatt inkább csak szöveges könyvek olvasására ajánlható, a képes tartalommal nem mindig boldogul.

Értékelés:

A Koobe Juniort az IFS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre. A készülék ára 72 990 forint.

Címkék
Hozzászólások