- 2009. november 25., 08:00
Kedvező árú, otthonra szánt noteszgép a Compaq 610 – kipróbáltuk, hogy megéri-e az érte fizetendő pénzt.

A HP egyik nagy problémája – főleg itthon – hogy a márkát a számítógépek esetében leginkább vállalati eszközökkel azonosítják. Ez nem véletlen, hiszen például noteszgépből sokáig itthon csak a „rendes” HP gépeket lehetett kapni, ezek pedig valóban főleg vállalati ügyfelek számára készültek, míg az otthoni felhasználóknak szánt Pavilionok és Compaq Presariók sokáig hivatalosan nem kerültek a magyar piacra. Szerencsére az elmúlt időszakban mindez megváltozott, ma már mindkét modellcsalád elérhető hazánkban is – ide tartozik tesztünk alanya, az olcsóbb készülékek közé tartozó Compaq 610 is.

Külső

Mint ég és föld, olyan messze van a Compaq 610-es kinézete a megszokott HP-s formatervtől: a kissé szögletes elegancia helyett itt több a lekerekítés, és szín is sötétszürke, szinte már fekete. A kijelző, és az őt körülvevő keret is fényes, míg a gép többi része matt (kivéve pár betétet, gombot).

Bár a 610-es egy 15,6 hüvelykes kijelzőt kapott, billentyűzete szemmel láthatóan kisebb gépről érkezett, mindkét oldalon bőven volna még hely a növelésre. Ennek ellenére ergonómiája nem rossz, köszönhetően a nagyon kényelmes gomboknak. Hasonlóan elégedettek voltunk a tapipaddal, ami viszont sajnos nem multitouchos. Összerakottság és anyagválasztás tekintetében érződik, hogy nem kínai tucattermékről van szó (pedig valójában mégis).

Extra gombokból nem sok került a noteszgépre, gyakorlatilag csak a bekapcsológomb mellett találunk egy másik, világító ikonnal ellátott kapcsolót, amivel a vezeték nélküli adaptereket kapcsolhatjuk ki és be. Mivel a képernyő a géptest mögé nyílik, így érdemes vele vigyázni, mert becsíphetjük a gép mögé került tárgyakat, és ez a kialakítás a maximális kinyithatósági szöget is korlátozza (szerencsére ez még az elfogadható határon marad). A képernyőt egyedül a zsanérok tartják csukott állapotban, és mivel elég nagy a kijelző (a zsanérok pedig vékonyak), ennek a surlódásos megoldásnak kicsi a hatásfoka: táskánkban könnyen a képernyő és a billentyűzet közé csúszhatnak különféle tárgyak.

Nincs gond a bővíthetőséggel: a gép hátoldalán jól megjelölt ajtók mögött elérhetjük a memóriát, a merevlemezt és a vezeték nélküli adaptert is. Ami a hordozhatóságot illeti, a Compaq 610 tervezésekor természetesen nem ez volt a fő szempont, de méretei mégsem különösebben nagyok: 372×250×38 mm, tömege pedig 2,35 kg.

Hardver

Ahhoz képest, hogy friss gépről van szó, a beépített hardver elég régi: egy 2,13 GHz-es, Celeron 560-as processzor dolgozik benne, az Intel 965 Express lapkakészletével összepárosítva. A grafikus feladatokért természetesen az ebbe integrált GMA X3100-as GPU felel, ez hajtja meg a 16:9-es, 1366×768 pixeles, LED-es háttérvilágítású kijelzőt. Felső káváján egy 2 Mpixeles webkamera található, és nem hiányzik a beépített mikrofon sem. Memóriából 1 GB, merevlemezből 160 GB-os került bele, ezen kívül kapott még egy Lightscribe-képes DVD-RW meghajtót is. Vezeték nélküli adaptere is „elmaradott”, ugyanis csak 802.11g-s. A gép Windows 7 Professional operációs rendszerrel érkezik.
A régi hardverek és a mindössze 1 GB-ny memória hatása meglátszik a teljesítményen is:

PCMark 2005 Pontszám
PCMarks 2289
CPU 3610
Memória 3590
Grafika 725
HDD 4974

A PCMark Vantage futtatása sajnos nem sikerült, többszöri újratelepítés, operációs rendszer csere ellenére sem volt hajlandó végigfutni. Az integrált grafikus kártya miatt a játékok közül csak a 3D-s teljesítményt nem igénylő példányokat érdemes kipróbálni (ezt támasztja alá a 3Dmark 06 alatt elért 257 pont is). Üzemidő tekintetében is legfeljebb közepesnek mondható értéket mértünk: a 46 Wh-ás akkuval 2 óra 37 percet.

Csatlakozók

Kedvező árú és otthoni felhasználóknak szánt gépről van szó, így a Compaq (azaz a HP) nem vitte túlzásba a csatlakozási lehetőségeket.A gép bal oldalán egymás mellett találjuk a 3 USB portot, felettük pedig a bővítési lehetőséget nyújtó ExpressCard foglalatot. Erre az oldalra került az 10/100-as Ethernet csatlakozó, a töltő bemenete (ami mellett egy apró LED jelzi, ha az akku töltés alatt van), majd a D-Sub kimenet és a méretes hűtőnyílás következik. Hátrébb került a modem bemenete. A jobb oldalon csak a DVD-RW meghajtót és a Kensington-zár nyílását, elől, bal szélen pedig a kártyaolvasót (SD/MMC) és a hangcsatlakozókat találjuk. Amint már említettük, a gépbe épített WLAN adapter csak 802.11g-s, emellett viszont egy Bluetooth-adapter is került bele.

Összegzés

Nem rossz gép a Compaq 610, ám régi hardverei és viszonylag alacsony teljesítménye leginkább kedvező ára lehet vonzó.

Értékelés
Teljesítmény
Hordozhatóság
Kinézet
Ár/érték
▪ ár/érték
▪ kivitel
▪ régebbi hardver
▪ képernyő sérülékeny
▪ időnként hangos hűtés

A Compaq 610-et a HP Magyarországtól kaptuk tesztelésre, ára 115 000 forint.

Címkék
Hozzászólások