- 2009. december 19., 08:00
A Windows 7 Anytime Upgrade segítségével újratelepítés nélkül, percek alatt válthatunk egy jobb Windows verzióra.

A funkció önmagában nem újdonság, már a Vista esetében is lehetőség volt ilyesfajta upgrade-re, azonban a rendszerrel több probléma is akadt, amelynek az lett az eredménye, hogy a Microsoft az SP1-gyel végül letiltotta a funkciót. A legnagyobb gond az volt, hogy mivel a Vista estében a telepítőlemezek tartalma eltért, ezért a Windows Anytime Upgrade csomagban lévő szériaszám aktiválásához telepítőlemezre is szükség volt. Más kérdés, hogy ez csak azokban az országokban jelentett gondot, ahol a WAU kulcsot online is meg lehet vásárolni, itt ugyanis hiába vette meg valaki a szériaszámot online, csak akkor tudott frissíteni, amikor a DVD-t is megkapta. Magyarországon ilyen gondok nem voltak, mert idehaza eleve csak offline lehetett termékkulcsot venni, de információink szerint a WAU Magyarországon ezzel együtt sem volt sikeres, az eladott licencek száma néhányszáz volt csupán.

A Windows 7-be a Microsoft ismét beépítette az Anytime Upgrade funkciót, és a telepítők egységesítésével megoldotta az is, hogy a frissítés valóban csupán néhány percig tartson; bármelyik Windows 7 verziót telepítjük, az összes olyan fájl a gépünkre kerül, amely a Windows 7 Ultimate telepítésekor a gépünkre kerülne. Ennek megfelelően aki WAU csomagot vesz, az gyakorlatilag egyetlen szériaszámot kap csupán. Az Anytime Upgrade programban a Windows 7 Starter, Home Premium, Professional és Ultimate verziók vesznek részt, valamennyi verzióról a listában tőle jobbra szereplő bármelyik kiadásra lehet frissíteni.

A WAU program egyik legnagyobb előnye az (lenne), hogy teljesen online megoldható vele a frissítés – azonban Magyarországon ismét csak az offline verzió vásárolható meg, így a művelet 10 perces ugyan, de csak azután, hogy valahol megvásároltuk a telepítő csomagot. A Windows 7 verziók közötti áttérésének e módja azonban egy másik előnnyel is jár; mivel a művelet csak az addig kikapcsolt funkciók aktiválását jelenti, a telepített alkalmazásokra, programbeállítások stb. nincs hatással. A WAU emellett gyors is, a teszt során Windows 7 Home Premiumról frissítettünk Professionalre (egy ma már közepesnél gyengébb konfiguráción), és a művelet kevesebb, mint 15 perc alatt lezajlott.

Windows Anytime Upgrade lépésről lépésre

A Windows Anytime Upgrade egy teljesen önálló alkalmazás a Windows 7-ben, amely a Start menüből egyszerűen elérhető, ha a keresődobozba beírjuk; any.

Windows Anytime Upgrade

Miután elindítottuk a programot, látható, hogy a Windows 7 szerint nemcsak a már megvásárolt kód beírására van lehetőség, hanem vásárolhatunk is; sajnos azonban a valóságban ez utóbbi opció nem működik, amire figyelmeztet is minket a Windows.

Windows Anytime UpgradeWindows Anytime Upgrade

A rendszer legális úton nem is kerülhető meg, mert a számlázáshoz szükséges az is, hogy a támogatott országok valamelyikében legyen címünk. Idehaza tehát boltban kell megvenni a csomagot, ami egyetlen szériaszámot tartalmaz csupán. Válasszuk ki a második opciót, azaz a Frissítési kulcs beírása lehetőséget. Nincs is más teendőnk, mint beírni a szériaszámot, majd megvárni, amíg a Windows ellenőrzi az új termékkulcsot. A következő lépésben el kell fogadnunk a felhasználói feltételeket. Ha ezzel is megvagyunk, akkor egy figyelmeztető üzenetet kapunk még; a Frissítés gombra klikkelve viszont most már tényleg elindul a folyamat.

Windows Anytime UpgradeWindows Anytime Upgrade
Windows Anytime UpgradeWindows Anytime Upgrade

Ha nem megfelelő termékkulcsot írtunk be (pl. Enterprise), a frissítés természetesen nem lesz sikeres. Nem szükséges, de ajánlott online lenni, mert így egy füst alatt a biztonsági frissítések is telepíthetők. A gép kétszer is újraindul a művelet közben. Amikor elkészültünk, a Windows 7 frissen telepített Windowsként viselkedik, azaz 30 napig aktiválás nélkül is használhatjuk.

Windows Anytime UpgradeWindows Anytime Upgrade

Az egész nem tart tovább 15 percnél

Az első indítás alkalmával a Windows Anytime Upgrade fogad minket, tájékoztat a frissítés sikerességéről.

Windows Anytime Upgrade

Sikeres volt a frissítés

Az utolsó lépés az aktiválás, amelyet természetesen meg kell ismételni, hiszen egy frissen telepített Windows 7-ről van szó.

Windows Anytime UpgradeWindows Anytime Upgrade

Frissen telepített Windows, tehát akvitálnunk is kell

Később, ha a Windows újratelepítjük, akkor már nem kell ezt a procedúrát végigjárni, az új szériaszámmal egyből a nagyobb tudású Windows 7 verziót telepíthetjük. Egyébként, mivel a termékkulcs teljes értékű, az sem feltétel, hogy a kiinduláshoz használt Windows 7 aktivált legyen.

Összegzés

A Windows Anytime Upgrade hasznos lehetőség; gyors és egyszerű módja a Windows 7 tudásának növeléséhez. Csak az a kár, hogy Magyarországon az online termékkulcs-vásárlás nem elérhető.

Címkék
Hozzászólások