- 2010. február 24., 08:00
A Freecom USB Memory a legkisebb fizikai méretű merevlemez az egész világon. De vajon milyen teljesítményre képes?

A jó külső merevlemez méretét tekintve pici, sok adat fér rá és USB 2.0 feszültségéről is képes működni. A Freecom USB Memory sorozat e feltételeknek eleget tesz. A sorozat nagyobbik tagja 250 Gbájtos, nálunk viszont a kistestvér, a 120 Gbájtos verzió járt.

Külső

A Freecom USB Memory meglehetősen minimalista, dizájnjának egyediségét éppen ez adja meg. A készülékház persze a maga nemében különleges, a Freecomon kívül nem tudunk más olyan gyártóról, amelynél a tok egy egyszerű gumiborítást jelent csupán. (A Freecomtól viszont korábban járt már nálunk a Mobile Drive XXS, amely hasonló szemléletben készült.) A gumiborítás szépnek nem mondható, cserébe viszont hasznos. Egyrészt megvédi a HDD-t a külső behatásoktól, másrészt nem csúszkál semmilyen felületen. Emellett a tok vékony is, így a HDD jelenleg a világ legkisebb külső meghajtója, a maga 82×58×7 mm-es méretével és 80 g-os tömegével.

Freecom USB Memory

Az apró méret részben annak is köszönhető, hogy a Freecom magát a merevlemezt a Samsungtól veszi, a HS122HZ pedig amellett, hogy 1,8 colos, még az USB vezérlőt is integráltan tartalmazza, így külön elektronika beépítésére nem volt szükség. A HDD a működéshez szükséges energiamennyiséget természetesen képes felvenni az USB portról, ennek megfelelően a doboza tápegységet nem is tartalmaz, viszont egy USB kábelt igen. Ez csak 40 cm-es, a Freecom szerint azért, mert így a táskában nem foglalja feleslegesen a helyet – van benne valami, mégis úgy véljük, asztali gépeknél ez a 40 cm esetenként kevés lehet.

Belső

Amint arról az előbb már szó esett, a merevlemezt magát a Samsung gyártja. Az 1,8 colos HS122HZ egyetlen 120 Gbájtos tányért használ. A forgási sebesség 4200 rpm, így az adattároló nem mondható szélvészgyorsnak – ám ez nem elsősorban az adatátviteli sebességben érezhető (hiszen e tekintetben az USB eleve szűk keresztmetszet jelent), hanem inkább az elérési időben jelentkezik. A mérések alapján az olvasási sebesség 30,3 MB/s, az írási 24,5 MB/s volt, az elérési idő pedig 22,4 ms, így a HDD kisebb fájlokkal való feltöltése lassabb, mint egy 2,5 colos vagy 3,5 colos HDD-t tartalmazó külső meghajtóé. Nagy fájlokkal egyébként a merevlemez megtöltése 84 percig tart, az adatok visszaolvasása pedig optimális esetben kb. 68 perc.

A Freecom természetesen formázottan adja a HDD-t, a fájlrendszer pedig ezúttal is FAT-32; ha Windowst használunk, akkor a programok lementése után ezt érdemes NTFS-re konvertálni, hogy a 4 Gbájtnál nagyobb fájlokkal se legyen gondunk.

Extrák

Külön telepítő CD-t nem kapunk, azonban a meghajtóra kerül néhány extra alkalmazás – közülük igazából csak az EasyLock az ami valódi pluszt jelent, mert a másik program, a CA Internet Security Suite csak 90 napos próbaverzió.

Freecom USB Memory

Az EasyLock egy nagyon egyszerű kis windowsos program, segítségével gyakorlatilag egyetlen jelszó megadásával a HDD teljes tartalmát titkosíthatjuk, így ha netán elhagynánk a meghajtót, az adatokhoz illetéktelenek akkor sem férnek majd hozzá. (A titkosítás egyébként 256 bites AES.)

Összegzés

A Freecom vitathatatlanul a legkisebb hordozható merevlemezt készítette el, amely 120 Gbájtos kapacitásával a legtöbb felhasználó számára elegendő kapacitást is nyújt. Nagy előnye, hogy kis helyen is elfér, hiszen kisebb, mint egy mobiltelefon. Azonban azt vegyük figyelembe, hogy az 1,8 colos formátum miatt a forint/Gbájt arány magasnak számit!

A Freecom USB Memory 120 GB-t az RCE-től kaptuk tesztelésre, ára kb. 27 000 forint.

Címkék
Hozzászólások