- 2010. március 1., 08:00
Az N210 az a netbook, amivel lemérhetjük, hogy képes-e a Samsung kitűnni a többi netbook-gyártó közül.
Hirdetés


some text

A Samsung gyárt tévét, hűtőszekrényt, hajót és bizony notebookot is – ráadásul az utóbbi kategóriában sem számít teljesen noname versenyzőnek. Még csak azon cégek közé sem tartozik, aki más beszállítóval gyártatja a gépeket, hiszen a vállalat saját maga állítja elő az LCD kijelzőtől a monitoron át az akkumulátorig a számítógépek valamennyi alkatrészét. Az ok, amiért eddig hivatalosan mégsem vehettünk Samsung noteszgépet vagy netboookot, az az volt, hogy a viszonylag magas ár miatt a Samsung nem hozta be modelljeit Magyarországra.

A most tesztelt N210 az itthon bemutatkozott netbookok közül a legnagyobb tudású változat, így segítségével jól lemérhető, hogy mire képes a koreai óriás.

Külső

Bármilyen előítélettel is viseltettünk volna az ezen a területen (idehaza) újnak számító márkával kapcsolatban, az azonnal eloszlik, amint kézbe vesszük az N210-et: formaterv, kivitel és a felhasznált anyagok tekintetében is első osztályú gépről van szó. Maga a dizájn leginkább a lekerekített vonalakat részesíti előnyben, a felületek nagy része pedig fényes, (és így ujjlenyomatok begyűjtésére hajlamos) lakkozott. Ezt a felületet a sajtóközlemény egyébként karcállónak nevezi, és ugyan nem próbáltuk meg direkt megkarcolni, az tény, hogy a tesztre érkezett gép mentes volt minden sérüléstől, pedig nem mi bontottuk ki először. Mint szinte valamennyi konkurens termékénél, az N210-nél is a kijelzőt tartó zsanérok súrlódása tartja csukva a gépet.

Jópofa extra látványelem az a keret, ami felső és alsó részt fogja körbe – s amely egyébként felül átlátszó, alul ezüstszínű műanyagból készült. Az elegáns, visszafogott kivitelből egyedül a Digital Livecam névvel illetett webkamerát körbevevő piros gyűrű lóg ki – és számunkra kicsit vastagnak tűnt a fényes, de többé-kevésbé hatásos tükröződésmentes bevonattal ellátott kijelzőt körbevevő káva is.

Persze ennek azért megvan a pozitív hatása is – a billentyűzet számára elég hely áll rendelkezésre, így netbookos mértékkel mérve kényelmesnek mondhatjuk, az Enter gomb és a bal Shift mérete például már-már az asztali gépekét idézi. A gombok kialakítása a trendnek megfelelően „chiclet” vagy „macbookos” vagy „vaios”, kinek hogy tetszik. A klaviatúra kiosztása összességében jó, egyedül a „hosszú í” van kicsit rossz helyen (a jobb Shift mellett). A függőleges helyhiány miatt a funkciógombok vékonyabbak az átlagosnál , plusz billentyűknek pedig nem maradt hely – utóbbiakat a Samsung az Fn+funkciógombok segítségével váltotta ki.

Nemcsak a billentyűzet sikerült jól, hanem a tapipad is – felülete viszonylag nagy, elég érzékeny is, és a gombok nyomáspontját is sikerült jól eltalálni. Összefoglalva tehát: az N210 ergonómiai szempontból jól sikerült.

Ami az esetleges bővítéseket illeti: a gép alján egyszerűen csak a memóriát takaró fedél nyitható ki – a többi részegységhez csak a teljes szétszerelés után férhetünk hozzá. A viszonylag karcsú gépből egyedül (a szintén Samsung által gyártott) 66 Wh-ás akkumulátor lóg ki lefelé, ami kapacitását tekintve a kategória élvonalába tartozik. Ezzel együtt is csak 1,38 kg. a gép tömege, mérete pedig 265×190×35 mm.

»1 - Page 0
Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2010. október 15., 18:00
2010. április 26., 08:00
2011. április 26., 12:00
2011. augusztus 8., 10:00
Hozzászólások