- 2010. március 31., 08:00
A sok egyforma netbook közül az NB30 strapabíró kialakításával tűnik ki, kérdés, hogy ez megéri-e a plusz pénzt.

Nem túlzás azt állítani, hogy a netbookok között szinte csak az ár és a külső alapján tudunk választani. Teljesítményük, a beépített hardver jellemzői gyártótól függően szinte mindig ugyanazok, esetleg a kijelző méretében tapasztalhatunk +/- 1 hüvelyk eltérést. Ez részben az Intelnek köszönhető, aki rendesen megköti a cégek kezét a tekintetben, hogy milyen hardvert tehetnek az Atom processzor mellé, de legalább ekkora korlátot jelent az is, hogy az árszintet alacsonyan kell tartani.

A sok egyforma példány közül több szempontból is kilóg a Samsung NB30 – ennél a modellnél a gyártó láthatóan igyekezett azok igényeit figyelembe venni, akik valóban sokat hordozzák netbookjukat. Az NB30 kisebb eséseknek, korlátozott mértékben folyadékoknak is ellenáll, ráadásul a komolyabb noteszgépekből ismerős, rázkódás, leejtés esetén a merevlemez épségét óvó rendszer is megtalálható benne.

Külső

A megszokott sima, fényes műanyag helyett matt és hullámvonalakkal érdesített burkolat jellemzi ezt a gépet – mindez pedig igencsak jótékony hatással van kinézetére és tapintására is. Lehet, hogy a bordák miatt, de az egész masina nagyon jól összerakott, masszív hatást kelt, az pedig különösen tetszett, hogy a készülék, a monitort körülvevő vékony csík kivételével, teljesen immunis az ujjlenyomatokra és koszra.


Az érdes kivitel további előnye, hogy a netbookot könnyű kivenni táskánkból, nem próbál meg kicsúszni ujjaink közül – de jár hozzá egy puha tasak is, ha nem szeretnénk testi épségét kockáztatni. A lekerekített élek miatt nehézkes lenne a fedél kinyitása, ha a gyártó nem tervezett volna rá egy kis kiálló fület, amit megfoghatunk. A kijelző csukva tartásáról természetesen ez esetben is zsanérok gondoskodnak. Maga a kijelző egyébként szokatlan módon matt, ebből is látszik, hogy a Samsungnál az okos tervezés nem állt meg a burkolatnál: így akkor sem tükröződik a kijelzőben a háttér, ha a gépet fényes nappal használjuk.


Az NB30 billentyűzete a korábban tesztelt N210-től eltérően nem „chiclet” típusú, de a gombok szintén lekerekítettek. A két gép kiosztása és a felső soron elhelyezett másodlagos funkciók sora viszont egyezik, így az NB30 kényelmesnek számít a netbookok között. A klaviatúra különlegessége, hogy korlátozottan folyadékálló – elvileg 50 cm3 vizet is elvisel, ha gyorsan kiöntjük.


A másik kezelőszerv, a tapipad is jó osztályzatot érdemel, elég nagy a normális navigációhoz, egybeöntött gombjai pedig egész jól kezelhetőek. Nekünk alapbeállításon az érzékenységgel voltak problémáink, illetve túl vastagnak tűnt az illesztőprogramban megadott görgetésre használható felület vastagsága – de mindez szoftverből korrigálható.


A készülék hátoldalára szintén érdes burkolat került, egyedül a kifejezetten nagyméretű, 66 Wh-ás akkumulátor mentes a barázdákdól. Mondanánk, hogy ennek vonalai kilógnak a formatervből, de a helyzet az, hogy magán a alsó részen is kiképeztek egy kiemelkedést, így vékonyabb akkuval sem kapnánk kisebb méreteket (az NB30 egyébként 265×190×26 mm-es lenne, de hátul az akkumulátor miatt vastagsága 36 mm). A gép tömege nemcsak kiviteléhez, hanem kategóriájához képest is alacsony: 1278 gramm. Alkatrészei közül egyedül a memóriát bővíthetjük egyszerűen: az egy darab SODIMM foglalat egy szimpla csavarral rögzített fedél mögött lapul.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások