- 2010. április 6., 08:00
Megérkeztek Európába is a Samsung robotporszívói. A hazánkban először megjelenő SR8845-ös modellt teszteltük.

A háztartási robotok piacát eddig háztartási eszközök terén alapvetően ismeretlen cégek uralták, legalábbis a nyugati világban (és most hanyagul soroljuk ide hazánkat is). Koreában azonban a helyi gyártók már közel tíz éve csiszolgatják robotjaikat, a piacra lépés leginkább megfelelő pillanatát várva. A Samsung úgy látta, most jött el az idő; ideje a koreai gyártót erről az oldaláról is megismernünk.

Samsung Navibot SR8845

Samsung Navibot SR8845

A Samsung robot porszívó létezése persze nem újdonság, hiszen a gyártó már tavaly szétkürtölte a termék érkezésének hírét. A hazánkban most piacra került Navibot fantázianevű modellt a világ más pontjain más neveken, vagy éppen SR8845 kódnéven ismerik. Az iRobot Roombához sok tekintetben hasonlító Samsung Navibot az amerikai készülék elegáns kialakításával szemben egyszerű, funkcionális külsőt kapott.

iRobot Roomba 560 vs. Samsung Navibot SR8845

iRobot Roomba 560 (balra) és Samsung Navibot SR8845 (jobbra)

A Samsung nem szakított a már bevált korong szerű kialakítással, de minden irányban megnövelte a méreteket. A Navibot 35,5 cm átmérőjű (Roomba 33,5 cm) és 9,3 cm magas (az elején lévő érzékelőnél 9,6 cm, a Roomba pedig 8,2 illetve 9,1 cm), tömege pedig 4 kg. Ezzel lényegében ugyanott elfér, ahol a már bemutatott robot, de lehetnek olyan helyek ahova éppen nem jut be.

A Samsung Navibot eleje egy sor érzékelőt rejt. Ezek közül egy az ütközéseket, három a távolságokat, további három pedig – a lépcsőn való leesést megelőzendő – a mélységet érzékeli. További három infravörös szenzor a távirányító és a kapuk jelét figyeli. A robot külseje körben gumírozott, elsősorban a bútorok védelméért.

Samsung Navibot SR8845 kezelőpanel

Samsung Navibot SR8845 kezelőpanel

Ennél a robotnál a koreai dizájnerek az egyszerűséget helyezték előtérbe, így a szürke, már-már unalmas fedlapra egyszerű, ezüstös színű, kerek gombokat és egy nagyméretű, multifunkciós kijelzőt tettek. A panel legfelső részén található a Start/Stop gomb, ami alatt a kijelző négy alfanumerikus karakter kiírására alkalmas. Ennek jobb oldalán látható az időzítés aktív állapotát mutató ikon. Lefelé haladva a következő sorban a működési módok ikonjait (auto, szpot, max, manuális és sarok), a töltöttség visszajelzőt (3 kijelzési szinttel), valamint a dokkoló keresése közben aktív piktogramot találjuk. Ezek, bármennyire is logikus lenne, nem érintésérzékeny felületek, így a kívánt funkció(ka)t a legalsó sorban lévő Mode (Mód), Delay start (Késleltetett indítás) és Recharging (Töltés) gombokkal választhatjuk ki. A Mode és a Recharging feliratú gombok a rajtuk lévő nyilacskáknak megfelelően az idő beállításakor a le és a fel funkciókat is ellátják. Fontos észrevenni, hogy nincs a robot tetején semmilyen fogantyú, így ha arrébb kell tenni, mindkét kezünkre szükségünk lesz.

Samsung Navibot dokkolóSamsung Navibot okos kapu

A Samsung Navibot SR8845 dokkolója és okos kapuja

A Navibot SR8845 energiáját értelemszerűen egy dokkoló biztosítja, ami munkaidőn kívül a robot parkolója is. Innen indul porszívózni, majd dolga végeztével ide tér vissza feltöltődni. A robothoz egy virtuális fal is jár, amit a Roomba 560-asnál megismert módon falként és világítótoronyként egyaránt használhatunk. A torony nagyobb, mint az iRobot verzió, így 2 db C méretű elem helyett 2 db D méretűvel üzemeltethető.

A Samsung Navibot SR8845 távirányítója

A Samsung Navibot SR8845 távirányítója

A Samsung porszívó robothoz jár egy infravörös távirányító is, amivel távolról indíthatjuk és manuális módban akár irányíthatjuk is a robotot. A távirányító alkalmas az időzítés beállítására is, de mivel a visszajelzést úgyis a roboton lévő kijelzőről kell leolvasni, ennek nem sok értelmét látjuk.

iRobot Roomba 560 vs. Samsung Navibot SR8845

iRobot Roomba 560 (balra) és Samsung Navibot SR8845 (jobbra)

A Samsung Navibot felépítése kísértetiesen hasonlít az iRobot Roomba felépítéséhez. Két nagyméretű, gumírozott, szükség esetén kiemelkedő kerék a meghajtáshoz és a kanyarodáshoz, egy bolygókerék elöl a kitámasztáshoz, nagy kerekek között egy forgókefe, leghátul pedig egy portartály kapott helyet rajta. Nem tudni, ki kitől másolt, de hihetetlen, hogy milyen „véletlenek” vannak. Szerencsére azért vannak eltérések, ráadásul jó részük nem is öncélú, dizájn átalakítás.A kerekek kiemelkedve felemelik a robotot, ha szükséges

A legfontosabb talán, hogy egy helyett a Samsungnál két bajuszkefét alkalmaztak, így a Navibot SR8845 menet közben mindkét oldalról maga alá tudja söpörni a porcicákat. Talán jelentéktelennek tűnik, de a gyakorlatban ez hatalmas különbség. A kefék másik fontos tulajdonsága, hogy nem lógnak rá a töltéshez használt érintkezőkre, így nem nehezítik meg a töltést. A Roombával ellentétben a Navibot nem használja a bolygó kereket visszajelzésre, a mozgását más módon kontrollálja.


Samsung Navibot alulrólSamsung Navibot keféi

A Samsung Navibot alja

A Samsung mérnökei elhagyták a forgó kefe előtti forgó gumikefét is, ami porszívózási teljesítményben nem tűnik hiányosságnak. A forgó kefe azonban – a színt és a rögzítést leszámítva – szinte teljesen azonos a két modellen.


Navibot portartályNavibot portartály ürítés porszívóval

Navibot portartály és ürítése hagyományos porszívóval


Navibot portartály tisztánA Navibot portartály visszahelyezése

Navibot portartály tisztán, használatra készen

Bármennyire is hasonlít alulról a két portartály egymáshoz, működési elveiket tekintve nagyon eltérőek. A Roomba egy szeméttartályt (nagyobb, besöpörhető daraboknak) és egy portartályt (a beszívott pornak) tartalmaz, míg a Samsung az összes koszt egy helyre söpri és szívja. A Roombában a por útjába egy egyszerű szűrőt építettek, míg a Samsung mérnökök a hagyományos porszívókból egy hepa szűrőt mentettek át. Ez utóbbi nyilván jóval hatékonyabban szűri meg a környezetbe visszajutó levegőt. A tartály ürítése csak a tartály levétele után lehetséges, de az iRobothoz és a többi porzsák nélküli porszívóhoz hasonlóan a tartály ürítésekor nagy mennyiségű por jut a levegőbe is. Ez annak tükrében igazán kellemetlen, hogy tudjuk, a Samsungról birtokában van egy jobb megoldásnak is - erről bővebben a későbbiekben.


Samsung Visionary Mapping

Samsung Visionary Mapping

A végére hagytuk a robot tetejének elülső részén a Samsung felirat fölött található kb. 50 forintos nagyságú foltot. Ez nem egy díszítő elem, hanem a robotba épített kamera optikája. Bármennyire is kicsi és szinte észrevehetetlen ez az alkotóelem, mégis ez teszi igazán egyedivé ezt a robotot. Hogy miért kell egy porszívó robot tetejére kamera, azt a következő oldalon áruljuk el.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

Címkék
Hozzászólások