- 2010. április 12., 08:00
A Panasonic G20-as plazmatévéje képminőségben túltesz elődjén, kiváló a feketéje, és bővült szolgáltatáslistája is.
Hirdetés


some text

Habár az idei tévékínálat csúcsát a 3D-s tévék jelentik majd, ebben az évben összességében még kevés térbeli megjelenítésre képes eszköz fogy majd. Azonban a 3D-s tévék megjelenése teljesen felrázza a piacot, a Panasonic esetében például a G20-as széria a közvetlen elődhöz, a G10-es szériához képes sokkal többet tud, gyakorlatilag mindazt, amit a tavalyi prémium termékek, azaz a V10-es széria tagjai. Az ok egyszerű; a V széria idén már 3D megjelenítésre is képes lesz, így korábbi prémium szolgáltatásai (például a VIERA Cast és a THX profil) már egy szinttel lejjebb is elérhetővé váltak. Tesztalanyunk a funkciói alapján így inkább a TX-P42V10E, semmint a TX-P42G10E utódjának tekinthető.

Külső

A bevezetőből kiderült, hogy a G10-es szériához képest a Panasonic több extrát is pakolt a G20-as szériába, a változtatások azonban ennyiben nem merültek ki. Több, a külsőt illetve az ergonómiát érintő változtatás is történt, azt például már a kicsomagolás alkalmával éreztük, hogy a tévé jelentősen könnyebb lett elődjéhez képest. Ez elsősorban a könnyebb anyagok használatának köszönhető, és annak, hogy néhány részegységet „kispórolt” a gyártó.

Panasonic TX-P42G20E

Az anyagválasztás a tavalyi modellekkel összevetve szerintünk nem lett annyira jó, a TX-P42G20E-n eléggé látszik, hogy műanyagból készült. Nyilván a G10-esek kávája is műanyag, ám a kidolgozás véleményünk szerint valamivel igényesebb volt. A konzervatív formavilággal továbbra sem szakított a Panasonic, így akinek a gyártó eddigi tévéi bejöttek, az a 2010-es modellekben sem fog csalódni. A dizájnban történt változtatások aprók: eltűnt az alsó fém(es színezésű) csík, helyette a borítás fényáteresztő képességével játszottak kicsit a mérnökök, a káva pedig valamivel vastagabb lett.

Panasonic TX-P42G20E

Maga a tévé ettől nem lett nagyobb, viszont majdnem teljesen eltűnt a káva és a látható kép közötti fekete rész (amit a G10-es tesztünkben kifogásoltunk), nekünk így jobban tetszik a látvány. A TXP42G20E vékonyabb lett, a tévé a legvastagabb pontján is csupán 5 cm-es, azaz fele olyan vastag, mint amilyen a G10-es modell ugyanebben a méretben volt.

A Panasonic a panel belső szerkezetét teljesen újratervezte, aminek két eredménye is van; az egyik a nagyobb kontraszt (amire később természetesen visszatérünk), a másik pedig az, hogy eltűnt a (látható) dupla üveges rész, így végre nincs belső tükröződés. További praktikus változtatás, hogy a G20-as sorozat modelljeiből eltűnt a ventilátor, így végre búcsút mondhatunk a légkavarók halk morajlásának is; ráadásul úgy tapasztaltuk, hogy a tévé több órányi működés során sem melegszik fel túlságosan. Igaz, cserébe halk ciripelést kapunk, amit közelről jól hallani, de az optimális nézési távolságról már nem zavaró.

Panasonic TX-P42G20EPanasonic TX-P42G20E

Hátulról és oldalról

A csatlakozók típusa és mennyisége szintén a V szériáról lehet ismerős; hátul 3 HDMI csatlakozót, 2 SCART bemenetet, YPbPr csatlakozót és D-Sub bemenetet, optikai és sztereo audio kimeneteket valamint Ethernet csatlakozót találunk, míg oldalra HDMI, AV, 2 USB, fülhallgató, CI és SD-kártya foglalat került – meg az összes gomb.

Panasonic TX-P42G20EPanasonic TX-P42G20E

Csatlakozók hátul és oldalt

A hátsó HDMI bemenetek közül a 2-es számú (ez egyébként a középső) HDMI 1.4-es, a többi csatlakozó viszont csak HDMI 1.3-as. A CI foglalat a digitális tunerhez tartozik; idehaza a G20-as széria valamennyi tagja, így a TX-P42G20E is hivatalosan csak DVB-T (és persze analóg) tunerrel kerül forgalomba, de nem hivatalosan a DVB-C is aktiválható. Ez azt jelenti, hogy nem magyar területi beállításokkal kell használnunk a tévét, és persze azt is, hogy a Panasonic semmilyen felelősséget nem vállal a DVB-C tuner működőképességéért.

Belső

A Panasonic a TX-P42G20E-ben a legújabb fejlesztésű NeoPDP-t használja, amely elvileg a tavalyi modellekhez képest is 20%-kal kedvezőbb fogyasztási adatokkal rendelkezik. A panel természetesen Full HD felbontású, és az elektronika a 3D kivételével gyakorlatilag mindent tud, amit ma egy tévébe bele lehet pakolni. A válaszidőről felesleges beszélni, a mozgóképfelbontásról viszont érdemes; a 600 Hz-es képfrissítéssel a tévé elvileg képes 1080 sort megjeleníteni. A 600 Hz-es képfrissítés természetesen nem azt jelenti, hogy a tévé másodpercenként 600 teljes képváltást végez, a valós képalkotás 100 Hz-es, a tévé azonban minden képváltás között többször frissíti a pixeleket. Van 24p, és a tévébe került THX profil is. Ez utóbbi a korábban nálunk járt TX-P42V10E-vel szerzett tapasztalatok alapján a Panasonicnál azt jelenti, hogy legalább egy nagyon használható színprofilunk biztosan lesz. Az elektronika számos további extrát kínál, ezek közé tartozik a VIERA Cast, a DLNA, a PVR valamint az opcionális WiFi is – ezekről később ejtünk szót.

Visszalépés ugyanakkor a tavalyi modellekhez képest az, hogy a 2010-es panelek már nem annyira strapabírók. A korábbi modellek még akár 4G-s ütésnek is képesek voltak ellenállni, míg az idei NeoPDP panelek már csak az LCD-tévék paneljeivel összehasonlítva strapabírók.

A tesztelést ezúttal is az alapbeállítások vizsgálatával kezdtük. A dinamikus színprofil értelemszerűen használhatatlan, a TX-P42G20E esetében azonban a normál színprofil is, mert, bár a színhelyessége meglepően jó, a maximális fényerő nagyon alacsony, 41 cd/m². Ezen persze egyszerűen lehetne javítani, de inkább érdemes a mozi vagy a két egyéni színprofil valamelyikét használni, mert azok közel tökéletes kiindulási alapot nyújtanak.

Panasonic TX-P42G20EPanasonic TX-P42G20EPanasonic TX-P42G20E
Panasonic TX-P42G20EPanasonic TX-P42G20EPanasonic TX-P42G20E

Dinamikus, normál, mozi, THX, fénykép és játék színprofilok

A mozi profil esetében 2,2-es gammát, a 6547K-s színhőmérséklet és a 105 cd/m²-es fényerőt mértünk, ezek (sötét szobában) kiválóak, a 0,03 cd/m²-es fekete pedig azt jelenti, hogy a tévé kontrasztaránya alapállapotban is elég nagy, 4033:1-hez. Az átlagos deltaE 3.1-es értéke pedig azt jelenti, hogy a színek az elvárttól legfeljebb alig látható módon térnek el. A THX színprofil a gamma, a színhőmérséklet és a fényerő esetében gyakorlatilag ugyanezt az eredményt adja, viszont a színek teljesen a helyükre kerülnek; a deltaE átlagos értéke 2,1-re csökken (4,5-ös maximum mellett), így azt mondhatjuk, hogy a TX-P42G20E THX színprofilja tökéletes, a filmek valóban úgy jelennek meg, a tévén, ahogyan az a rendezők szeretnék. A mozi és a THX színprofil között további különbség, hogy a THX profil esetében a színtartomány kisebb – illetve van néhány képjellemző, amit THX módban nem lehet állítani.

Érdemes még kitérni a két egyéni színprofilra, amelyekkel a Panasonic szinte pontosan lemásolta a THX színprofilt, így ha egyénileg alakítjuk ki az optimális beállításokat, akkor két kiváló kiindulási alapunk is van. (Ahhoz, hogy a Professzionális 1 és 2 beállításokhoz, valamint minden képjellemzőhöz hozzáférjünk, a menüben engedélyeznünk kell a Haladó (ifsccc) opciót!)

Az optimális beállításokat a Professzionális 1 színprofilból kiindulva kerestük meg; kontraszt 42, fényerő -1, színtelítettség 28, képélesség 0-7 között, színhőmérséklet meleg, élénk színek ki, öko mód ki, P-NR ki, RGB: 0, -4, -2. A Beállítások/Egyéb beállítások alatt a DVI bemenet beállítása teljes – ez az opció tévéadásoknál nem jelenik meg.

Panasonic TX-P42G20E

Optimális beállításokkal tökéletes

Ezekkel az értékekkel gyakorlatilag tökéletes eredményt kaptunk, 2,2-es gamma és 6500K-s színhőmérséklet mellett (a zöld túlszaturáltságát sikeresen megszüntettük), 121 cd/m²-es fényerő, 0,02 cd/m²-es fekete és 6091:1-es kontraszt lett az eredmény, a deltaE átlagos értéke pedig 1,7 lett úgy, hogy a legnagyobb eltérés is csupán 3,3 volt. A TX-P42G10E a műszeres mérések alapján a legjobb tévé, ami eddig szerkesztőségünkben járt.
Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a tévé feketéje idővel világosodni fog, lásd korábbi hírünket. A hazai képviselettől kapott információk alapján a G20-as széria esetében csak minimális változásra kell számítani – ezt értelemszerűen nem állt módunkban letesztelni.

Az optimális beállításokkal 107 és 298 watt közötti fogyasztást mértünk, átlagos energiaigény pedig 226 watt körüli – ez a G10-es szériához képes gyakorlatilag semmilyen előrelépést nem jelent. Készenléti állapotban az energiaigény 0,4 watt.

»1 - Page 0
Main Tags