- 2010. április 26., 08:00
Teszteltük a Samsung első 3D HDTV-jét, amely a normál tartalmakat is képes három dimenzióban mutatni.

Szerkesztőségünkben a tévé egy végleges verziója, egy kereskedelmi forgalomból kiemelt példány járt. A cikkben szereplő képek és adatok a boltban megvásárolható termékekkel azonosak.

A Samsung a tavalyi évben összesen több mint 1 millió LED-es LCD-t értékesített, ebben az évben viszont a koreai gyártó szeretné megtízszerezni ezt a számot, így a LED-es termékpaletta alaposan felfrissült. A korábbi három helyett ebben az évben már hat sorozat közül lehet választani, a 8-as, 7-es és 6-os sorozat tévéi pedig 3D megjelenítésre is képesek lettek. A Samsung előzetesen azt mondta, hogy a 3D piac legalább negyedét szeretné megszerezni magának, ami 2010-ben 1 millió 3D-s készülék eladását jelentheti, azt azonban vegyük figyelembe, hogy a Samsung 3D-s versenyzői között nemcsak LED-es LCD-k vannak, hanem CCFL háttérvilágítással készült LCD-tévék és plazmatévék is.

Külső

A Samsungnak nem kell a szomszédba menni, ha a dizájnról van szó, a tavalyi LED-es tévék (amelyek közül a 46 colos UE46B8000-t és a szintén 46 colos UE46B7000-t mi is teszteltük) a legjobban sikerült LCD-tévék között vannak. Így talán nem meglepő, hogy a 2010-es modellek a tavalyi dizájnra építkeznek, és csak apró finomításokat fedezhetünk fel itt-ott. Ezen apróságok egyike, hogy az UE46C7000WW mérete összement kicsit.

Samsung UE46C7000

A tavalyi tévék kávája 46 colos méretben 1129×805×30 mm-es volt, mostani tesztünk alanya pedig 1092×653×26,5 mm-es. Ami a 26,5 mm-es vastagságot különösen érdekessé teszi, az az, hogy maga a tévé négy helyen különösen vékony; a fali konzol felerősítésére alkalmas csavarok több mint 1 cm mélyen csavarhatók be a hátlapba.

Samsung UE46C7000

46 colos Samsung vs. 42 colos ACME

Érdekesség, hogy a tévé csomagolása sokkal nagyobb karcsúsításon ment keresztül, ami persze főleg szállítási szempontból lehet előnyös a Samsung számára.

Samsung UE46C7000

A tévé kávája szinte teljesen fekete, ám ahogyan azt a Samsungtól már megszokhattunk, a színekkel való játszadozás ezúttal sem maradt el; a káva tulajdonképpen bordó, de ahhoz, hogy ezt a színt lássuk is, nagyon erős, ráadásul megfelelő szögből érkező fényre is szükség van. A káva alsó részére elhelyezett, a káva mögül túlnyúló króm színű rész viszont nagyon is látható, és bár önmagában szerintünk nem megy a kávához (vagyis akkor, ha a tévét a falra helyezzük), a talppal tökéletesen harmonizál. Ebből talán sejteni lehet, hogy a káva króm színű, azt viszont nem, hogy a formája sem megszokott; az állvány alapterülete X-et formáz. Ízlés kérdése, de nekünk ez a megoldás annyira nem nyerte el a tetszésünket. Szerencsére legalább a funkcionalitáson nem kurtított a Samsung, így az UE46C7000 elforgatható. De térjünk még vissza a kávához, ami ez esetben is fényes fekete, és néhány feliraton kívül semmi nem látszik rajta – pedig a szokásosnál több dolgot tartalmaz, az érintőgombok és a környezeti fényt érzékelő szenzoron kívül a 3D szinkronjeladót is el kellett rejteni.

Samsung UE46C7000

A csatlakozókínálat ezúttal is teljes, viszont a vékony méret következményeként alig van olyan típusú dugasz, amit adapter nélkül használhatunk. A csatlakozók ugyanis nem merőlegesek a tévé síkjára, hanem párhuzamosak azzal, hogy aki falra szereli a tévét, annak se okozzon gondot a kábelek csatlakoztatása. A Samsung saját fejlesztésű, 15 mm vastag fali tartója természetesen ehhez a tévéhez is használható (UE46B7000 tesztünkben a 4-5. kép).

Samsung UE46C7000Samsung UE46C7000

Csatlakozókínálat

A tévére négy HDMI került, s bár a tévé adatlapja szerint valamennyi HDMI 1.4-es, a HDMI 1.4-es specifikációnak teljesen csak egy felel meg, a 2-es számú, amely támogatja az ARC-t is. USB-ből kettő van, ide merevlemezt, WiFi sticket (csak meghatározott típusokat) vagy webkamerát is csatlakoztathatunk.

Samsung UE46C7000

Sok az átalakító

Ezeken kívül a CI foglalatot illetve a fülhallgató kimenetet használhatjuk még adapter nélkül, a digitális optikai audio kimenet, az analóg audio kimenet, a PC bemenet, az AV szett, a komponens bemenet, a két SCART csatlakozó, a tévéantenna és az Ethernet csatlakozó is csak átalakítóval használható.

Samsung UE46C7000

Az UE46C7000WW-be az analóg mellett természetesen digitális tuner is került, amely a DVB-T és DVB-C adások vételére is alkalmas – de utóbbit a hazai kábelszolgáltatók nem támogatják, információink alapján jelenleg csak a DiGi előfizetői élvezhetik set-top-box nélkül is a digitális csatornákat.

Belső

Az UE46C7000 legérdekesebb tulajdonsága nyilván az, hogy képes a 3D tartalom megjelenítésére, ennek ellenére a panel semmi misztikusak nem tud. Kis túlzással maga a panel ugyanaz, mint amelyiket korábban az UE46B8000-be is szerelt a Samsung, ugyanis a 3D szempontjából a legfontosabb specifikáció a 200 Hz-es képfrissítési képesség. Nyilván az elektronika is fejlődött, hiszen adott esetben kétszeres képmennyiséget kell feldolgozni, plusz a tévé 2D-3D konverziót is tud, erre még visszatérünk.

Az UE46C7000-be S-PVA panel került, LED-es háttérvilágítással. A LED-ek oldalra kerültek, ez tulajdonképpen a vékony kialakításból sejthető, így a local dimmingről le kell mondanunk. A felbontás természetesen Full HD, azaz 1920×1080 pixel, a panel pedig fényes bevonatot is kapott. A válaszidőről, a fényerőről és a kontrasztarányról viszont semmi érdemlegeset nem árul el a Samsung, már a dinamikus kontrasztot sem tűnteti fel a cég, ami végső soron nem biztos, hogy rossz – emellett pedig egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az extra szolgáltatások felé tolódik el a hangsúly, a gyártók inkább 3D-vel, az internetes szolgáltatásokkal, a DLNA-képességgel, stb. igyekeznek meggyőzni a fogyasztókat.

A tévébe a 3D HyperReal Engine került, amely elegendő számítási kapacitást nyújt ahhoz, hogy a tévé a bal és jobb szem számára készített képet párhuzamosan dolgozza fel, valamint támogat egy sor képjavító funkciót is – közülük a Motion Plus (ez a Samsung elnevezése a 200 Hz-es képmegjelenítésrere), a Film mód (ez pedig a 24p) és a LED mozgásjavítás lehetnek a leghasznosabbak. Az UE46C7000WW emellett egy sor multimédiás extrát is tartalmaz, került bele médialejátszó, megtalálható benne az Internet@TV (Skype-pal) és a DLNA is.

Samsung UE46C7000Samsung UE46C7000Samsung UE46C7000Samsung UE46C7000

Gyári színprofilok; normál, dinamikus, természetes és mozi módok

A korábbi szériákhoz hasonlóan az UE46C7000WW is négyféle színprofilt támogat, a normál és a mozi mellett kapunk dinamikus és természetes üzemmódokat is. Ez nem túl sok, de szerintünk elég, mert aki akar a tévével foglalkozni, az úgysem gyári profilt használ, akit meg nem érdekel a tévé pontos beállítása, az tökéletesen meglesz e négy profil valamelyikével is. Egyedül a játék/sport mód hiányozhat, mert azzal feltehetően lehetne csökkenti a tévé amúgy elég magas input lagját. A színprofilok gyári beállítása ezúttal sem túl jó, a természetes színprofilt leszámítva valamennyi túlszaturált képet ad, de nem ez az egyetlen gond. A dinamikus és normál profilok teljesen rosszak a katasztrofális gamma érték miatt, és ezúttal a mozi profillal sem voltunk megelégedve, a 2-es gamma, a 4,6-os deltaE és a 0,14 cd/m²-es fekete, valamint az 1247:1-es kontraszt sem túl meggyőző. Szerencsére a menüben minden állítható, így egy kis játszadozással tökéletes képet lehet kihozni a tévéből.

A gammát rövid próbálkozás után végül -2-re, a háttérfény értékét 5-re, a kontrasztot 97-re, a fényerőt 42-re, a színtelítettséget 47-re állítottuk, az árnyalatot pedig Z46/P53-ra. Kicsit a fehéregyensúlyba is belepiszkáltunk, a Z értékét 24-re csökkentettük. Így már egészen máshogyan fest a helyzet; 160 cd/m²-es fényerő mellett 0,09-es feketét, 1745:1-es kontrasztot, 2,2-es gammát, 6800K-s színhőmérsékletet és 2,6-os átlagos deltaE-t kaptunk. A színek tökéletesen a helyükre kerültek, és nőtt a kontraszt is, igaz, a fekete meg sem közelíti azt, amit egy plazmával elérhetnénk.

Samsung UE46C7000

Kis állítgatással jó eredményt érhetünk el

A további ajánlott beállítások: képélesség digitális bemenettel 22, tévével 20-50 között, fekete tónus ki, dinamikus kontraszt ki, árnyékrészletesség 0, színköz auto, bőrszín 0, éljavítás ki, LED mozgásjavítás be -> ezzel a fényerő 140-150 cd/m²-re csökken! Színtónus 2. meleg, digitális zajszűrés ki, MPEG-zajszűrés ki, HDMI feketeszint normál, Motion Plus ki vagy tiszta, vagy egyedi, csak az elmosódáscsökkentés beállításával. Blu-ray filmeknél természetesen a Film módod is engedélyezzük!

Fenti beállításokkal a tévé fogyasztása 127 watt, 3D módban 131 watt, míg készenléti állapotban 0,2 watt az energiaigény. Ezek a számok tulajdonképpen ismerősek lehetnek a korábbi LED-es Samsung tévé tesztjeinkből, azaz az extrák ellenére a gyártó szinten tudta tartani a fogyasztást.

Címkék
Hozzászólások