- 2010. május 5., 08:00
Más koncepció, más megoldások, azonos eredmény. Mit tud felmutatni a Robomow az Automowerrel szemben?

A Husqvarnához hasonlóan az izraeli Friendly Robotics sem ma kezdte a robotfűnyírók gyártást, ráadásul ez a cég kizárólag ilyen szerkezetek készítésére alakult. Első modelljük Silver Classic néven 1998-ban, vagyis 12 éve jelent meg. Az interneten fellelhető információk szerint, bár gyönyörűen nyírt, számos gyermekbetegségben szenvedett. A leírások alapján azonban azt feltételezzük, hogy az RL sorozatú Robomow-kban ma használt algoritmus és működési elv akkor, abban a modellben született meg. A modellfrissítések évről évre követték egymást, míg 2004-ben, 7. generációs robot fűnyíróként meg nem jelent az RL1000-es. A sárga külsővel szerelt fűnyíró már teljesen automata üzemmóddal, dokkoló állomással és a hét napjaira való időzítés lehetőségével bírt. Tesztalanyunk ennek a modellnek a zöld színű, frissített változata, a 8. generácis RL1000-res.


Robomow RL1000

Robomow RL1000 robotfűnyíró

A robotok gondja

Ahogy azt már a korábban megjelent cikkekben is megírtuk, a robotok legfőbb gondja, hogy nem ismerik igazán a terepet, ahol dolgozniuk kell. Nincsenek tisztában a méretével, nem ismerik a formáját, és azt sem igazán tudják, hogy milyen akadályok bukkannak fel rajta – kert esetén – egy-egy kerti bútor vagy vakondtúrás formájában. Ebben az ismeretlen világban kell a robotnak elakadás nélkül bejárnia a teljes területet, miközben elvégzi a rábízott munkát, majd műszak után hibátlanul vissza kell állnia a dokkolóba. Elvégre nem sok haszna van egy olyan robotnak, amit minden alkalommal felügyelni kell.


„Robomow„Robomow

Munkaterület

Ahogyan a Husqvarna Automowernél már láttuk, a robot fűnyírók általában egy kábellel körbekerített területen üzemelnek. Nincs ez másképp a Robomow-nál sem. A kábel ráadásul külsőre tökéletesen azonos a két gyártónál, csak a szigetelés lebontása után válik egyértelművé, hogy míg a svédek a csavart szálas acél huzal mellé tették le a voksukat, addig Izraelben a rézkábelt választották. A kábelt műanyag cövekekkel kell a talaj egyenetlenségeitől függően 1-1,5 méterenként a földhöz rögzíteni. A lényeg, hogy a kábel sehol se emelkedjen el a talajtól, hiszen akkor akár a robot, akár egy fűre lépő ember is könnyen elszakíthatja.


„Robomow„Robomow

A Robomow RL1000 a lefektetett kábelt követve kezeli a terület széleit

A határoló kábelben – vagy más néven hurokban – alacsony feszültségű jelek futnak. Ezt a jelet érzékeli a robot, mikor a kábel fölé ér, így tudja hogy annál tovább nem mehet. Az Automowerrel ellentétben a Robomow-nál a kábel pontos helyzetének nagyon nagy jelentősége van, ugyanis a Robomow – ha kérjük – a fűnyírást a fű szélének a rendbetételével kezdi. Ehhez pedig úgy kell tudnia végigmenni a kábel fölött, hogy a lehető legközelebb megy a gyep széléhez, miközben nem ütközik neki semminek.


Robomow RL1000 kábelfektető vonalzó

Robomow RL1000 kábelfektető vonalzó

A kábelfektetéshez természetesen kapunk egy remek műanyag vonalzót, amin jelölve van, hogy mennyi helyet kell hagyni a fűvel azonos szinten lévő szegélyektől, illetve a mozdíthatatlan tereptárgyaktól, de ezek a távolságok nagyon konzervatívak. Ha valaki a vonalzót precízen felhasználva fekteti le a kábelt, akkor gyorsan végezhet, de később elég sokat kell majd a szegélynyíróval dolgoznia, hogy a pázsit szélén kihagyott csíkot rendbe tegye. Érdemes tehát rászánni egy délutánt, hogy a robot útját követve mindenütt a lehető legközelebb vigyük a kábelt a szegélyhez. A telepítésnél érdemes beleszámolni, hogy a robot nem fog minden alkalommal pontosan ugyanott menni, ezért 2-3 cm-t érdemes ráhagyni a legszűkebb verzióra.

A kábelt bár el lehet ásni, nem érdemes. A fű a földre tett kábelt is néhány hét alatt benövi, így nem hogy nem látszik, de megtalálni sem könnyű. Viszont ha bármi miatt módosítani kell a vonalvezetésen – pl. egy új kerti sütő kerül az egyik fal mellé – akkor megkíméljük magunkat a gyep feltúrásától.


„Robomow„Robomow

A Robomow RL1000 dokkolója

A dokkoló elhelyezése és a dokkolás folyamata sokkal egyszerűbb, mint a Husqvarna robotnál, de az egyszerűségnek ára van. A dokkolóba a robot a kábelt az óramutató járásával ellentétes irányban követve áll be, ezért a dokkolónak a kábelen – és félig meddig a füvön – kell állnia. A dokkolás bolondbiztos, de a dokkoló elhelyezése kötött. A hurokban futó jelet és a pihenő robot töltését a dokkoló biztosítja.


„Robomow„Robomow„Robomow

Dokkolás a kábelt követve

A Robomow RL1000 a többi fűnyíró robothoz hasonlóan képes különböző zónákban dolgozni. Ha az elkülönített terület szintben kapcsolódik a dokkolóval felszerelt területhez, és van egy akkora átjárás, ahol a robot kényelmesen átfér, akkor a hurkot is átvezethetjük a különálló területre. Ilyenkor csak arról kell gondoskodni, hogy a robot kellő mennyiségű időt töltsön mindkét területen. Ehhez a dokkoló elhagyása utáni teendőket kell jól beállítani, de erről majd kicsit később.


Robomow RL1000

Robomow RL1000 töltőérintkezők

Ha a külön lévő terület nincs összekapcsolva a fő pázsittal, akkor külön kábellel kell azt körbekeríteni. Ilyenkor a kábelre egy jeladó dobozt kell szerelni, ami helyettesíti a dokkoló hurokkezelő funkcióját. A mi egyszerű tesztterepünkön azonban nem volt szükség külön zónákra.

Címkék
Hozzászólások