- 2010. május 10., 08:00
A népszerű Popcorn Hour A-110 utódjának megerősödött mezőnyben kell helyt állnia.

A PCH-A110 igazából csak azzal nyűgözött le bennünket, hogy pontosan azt tette, amit egy hálózati médialejátszótól elvárunk: lejátszotta a megosztott filmeket, zenéket és fotókat. Tekintettel arra, hogy ezt akadozás nélkül, és szinte bármilyen formátum esetén megtette, nyugodtan adhattunk neki öt csillagot.

Az azóta eltelt idő alatt azonban több más, hasonló képességekkel ellátott médialejátszó is piacra került, ráadásul a felső kategóriában megjelentek a beépített BD-lejátszót is tartalmazó modellek (mint például a korábban tesztelt HDI Dune BD Prime is. A PCH-A200 esetében tehát nem elég, ha a PCH-A110 tudását viszi tovább: bővíteni kell a lejátszható fájlok körét, javítani a felhasználói élményt és elsősorban csökkenteni az árat: amiért 2009 elején még 75 ezer forintot fizettünk, azt ma már 30 ezer forintért megvehetjük. A feladatok közül az első (köszönhetően az erősebb processzornak) és az utolsó (az A-200 már csak 50 ezer forintba kerül) sikerült a Popcorn Hournak, a középsőn azonban még dolgoznak.

Külső

Az előddel ellentétben az A-200 lekerekített műanyag házba került, amely sokkal „összeszedettebb” hatást kelt, mint az A-110 több darabból álló fémburkolata. Bár a megoldás optikailag jobb, a szerelése és a belső alkatrészek hűtése romlott, ami többek között szükségessé tette a hűtőventilátor használatát is.

Popcorn Hour A-200

Az új doboz kevésbé indusztriális

A készülék, szemben a HDI Dune BD Prime-mal, nem illik méretében egy hifi-torony alkotóelemei közé: mindössze 270×150×46 mm-es. Ívelt előlapjának bal oldalán egy bemélyedésben egy USB portot, két visszajelző LED-et és egy Reset gombot helyeztek el. Ennek benyomásával a TV-üzemmódot változtathatjuk meg, ha pedig lenyomva tartjuk, kikapcsol az eszköz. A két LED közül az üzemállapotot jelző a gép kikapcsolt állapotában pirosan, készenlétben narancssárgán, működése közben pedig fehéren világít. Szerencsére egyik fény sem erős, így nem zavar a filmnézés közben.

Popcorn Hour A-200Popcorn Hour A-200

Elölre is került egy USB port

A készülék oldalai üresek, hátsó részén viszont minden szükséges port és csatlakozó megtalálható. Ezek sorrendben: komponens video, kompozit video, analóg sztereo hang, koaxiális és optikai digitális hang, S-Video, egy USB-csatlakozó a számítógéppel való összekötéshez (USB-Slave), egy másik USB port külső eszközökhöz (USB-Host), 1.3-as HDMI, 10/100/1000 Mbps-os Ethernet, végül pedig a külső tápegység csatlakozója következik.

Popcorn Hour A-200

A készülék dobozában HDMI és USB kábelt, gyorsindítási útmutatót, csavarokat (a merevlemez rögzítéséhez), külső tápegységet és távirányítót találunk. Az utóbbi a régi PCH-A110-ének továbbfejlesztett és jóval elegánsabb kinézetű változata. A legkomolyabb változtatás a háttérvilágítás beépítése – ennek köszönhetően a lejátszó a sötét házimoziteremben is könnyedén vezérelhető.

Belső

Az A-200 belsejében a SigmaDesigns SMP8643 processzora dolgozik 667 MHz-en – 512 MB DDR2 memóriával kiegészítve. Az elődben ehhez képest a 300 MHz-es SMP8635 volt, ráadásul csak 256 MB memóriával, így az A-200-tól jelentősen nagyobb teljesítményt várhatunk, mind a kezelőfelület, mind az akadozás nélkül lejátszható nagy bitrátájú fájlok tekintetében. A formátumok száma már az elődnél is komplett volt, a legfontosabb újdonságot az AVCHD fájlok lejátszása jelentheti (HD videokamerák, digitális fényképezőgépek tulajdonosainak ez igen hasznos újítás lenne, de az általunk kipróbált fájlok nem mindegyikével működött rendesen).

Popcorn Hour A-200

A kis ventilátor folyamatosan működik

A megnyitható fájltípusok száma tehát bőséges: : a készülék MKV, TS, M2TS, MPG, VOB, AVI, MOV, MP4, ASF, WMV, DVD-ISO, DivX/XviD, H.264, VC-1, AVCHD formátumokkal és kodekekkel kompatibilis, hangok esetében pedig AC3, DTS, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD, AAC, LPCM, WMA, WMA Pro, FLAC (többcsatornás és 24 bites változatban is), MP3, OGG, MPA, és WAV kódolásokat tud értelmezni. A lejátszó rajongói fórumának bejegyzései szerint a HD-Audio lejátszás nem egészen megbízható – a dekódolás működik, a bitstream viszont nem minden esetben. Mivel az általunk használt erősítő nem tudja a HD Audio formátumot értelmezni, így mi csak azt tudjuk megerősíteni, hogy az átkódolás valóban működik. Feliratok közül SRT, SUB, SMI és az SSA a támogatott, képfájlokból pedig a JPG, BMP, GIF és a PNG. A beépített hálózati adapter a Gigabites Ethernetet is támogatja, de nem minden hálózatban képes ezzel a sebességgel működni – nálunk a D-Link DIR-855-ös routerre kötve nem volt stabil az átviteli sebesség, 9 és 14 MB/s között ingadozott. Összehasonlítva az A-110-el ez az eredmény nem rossz, de egy komolyabb filmgyűjtemény átmásolásához hosszú időre lesz szükségünk. A másik másolási lehetőség az USB csatlakozás, ám mivel a belső merevlemez EXT3 formátumú, a Windows alá egy külön illesztőprogramot kell telepítenünk, hogy erre írni-olvasni tudjunk.

Az A-200 egyébként – szemben az A-110-el – képes NTFS partíciókat írni és olvasni, így a belső HDD-t is megformázhatjuk ilyen fájlrendszerrel, ám ekkor az NMT programok (többek között a Bittorrent és Usenet kliens) nem fognak futni.

Bár az A-200 működik merevlemez nélkül is, valamennyi képességének kihasználásához szükségünk lesz egy HDD-re is. Ez 2,5 vagy 3,5”-es lehet, SATA csatlakozóval. Amint a képen is látszik, a nagyobb teljesítményű processzor már aktív hűtést igényel – kár, hogy így a folyamatosan működő ventilátor miatt az lejátszó nem teljesen hangtalan. További probléma, hogy ez a ventilátor a készenléti állapotban sem áll le (a torrent és az FTP/SMB/NFS szerver ilyenkor is működik), csak a teljes kikapcsolás hozza meg a várva-várt csendet (ehhez a kikapcsoló gombot 4 másodpercig kell lenyomva tartanunk). A hűtés elhagyását vagy kikötését nyugodtan felejtsük el: a lejátszó érezhetően melegszik, legfeljebb egy jó nagy méretű passzív borda vagy egy másik, fémből készült ház hozhatna változást.

»1 - Page 0
Címkék
Ez is érdekelhet
2017. február 22., 11:00
2016. szeptember 28., 12:00
2016. augusztus 29., 13:00
Hozzászólások