- 2010. május 17., 08:00
Robotfűnyírók esetében logikus megoldás a gyakori töltési ciklus ellen a napelem. De mennyit ér a valóságban?

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy egy folyamatosan a kertben lévő robotra napelemet szereljünk, mégsem lát benne fantáziát a Husqvarnán kívül más gyártó. A tavaly kipróbált Automower 230 ACX után idén a napelemes ikertestvért teszteltük.

Miért nehéz automatizálni?

A robotok, velünk ellentétben, nem rendelkeznek a terület formájának, méretének és a rajta lévő tereptárgyak elhelyezkedésének felméréséhez szükséges képességekkel. Ebből több probléma is adódik. Nem tudják, hogy meddig tart a fű és hol kezdődik a virágágyás, nem tudják, hogy egy akadályt érdemes megkerülni, mert mögötte folytatódik a kert, vagy az akadály már a kert széle, és azt sem tudják, hogy mekkora területen nem jártak még egyáltalán. Ilyen és hasonló problémákra kell megoldást kínálnia a Husqvarna Automower Solar Hybrid fűnyírónak is, hogy képes legyen alapfeladatának, a fűnyírásnak az elvégzésére.

Husqvarna Automower Solar Hybrid

Husqvarna Automower Solar Hybrid

Megoldások

Mint a legtöbb fűnyírónál, a nyírandó terület körvonalát az Automower Solar Hybrid esetén is egy határoló kábel, vagy más néven hurok jelöli. Ez egy földre lefektetett kábel, aminek két vége a fűnyíró dokkolójában fut össze. A kábelt a gyep szélén, illetve a védendő virágágyások, bokrok körül kell lefektetni, hogy a robot tudja mi az a vonal, amit nem léphet át. A fix tereptárgyakat, illetve a pázsitra kerülő egyéb akadályokat a fűnyíró ütközés útján azonosítja. A terület bejárását véletlenszerűen megválasztott fordulókkal kialakított szabálytalan irányú mozgással oldja meg. Az elv azon alapul, hogy ha kellően sokat van a területen, akkor a véletlenszerű irányválasztás miatt előbb utóbb a kert minden pontjára eljut. Így nem kell tudnia, hogy egy akadály mögött mi van: ha nyírható terület, akkor majd eljut oda is.

Husqvarna Automower Solar Hybrid

Husqvarna Automower Solar Hybrid

A fűnyíró robot felépítése

A Husqvarna Automower Solar Hybrid külsőre majdnem azonos a tavaly már bemutatott Automower 230 ACX modellel. Mérete 55×71×30 cm, tömege pontosan 10 kg. A robot belső felépítése, és a burkolat legnagyobb darabja lényegében azonos a többi Automowerrel (kivéve a 260 ACX-et). Az egyedüli különbséget a robot tetején lévő kezelőpanelnél találjuk, ide került ugyanis az Automower Solar Hybrid különlegességét adó napelem, ami működés közben extra energiát biztosít ezzel csökkentve az akkumulátor terhelését.


A Solar Hybrid felülről és alulról

A Solar Hybrid négy keréken jár a füvön. A két nagyobbik hátsó kerék biztosítja a meghajtást, illetve az eltérő fordulatszám megválasztásával a kanyarodást. A burkolat alatt lévő, alig látható kisebb bolygó kerekek csupán támasztékként szolgálnak. A hátsó kerekek mintázata biztosítja, hogy a robot nedves füvön, illetve emelkedőn se csússzon meg.


Az első kerék csak támaszkodásra szolgál.
A hátsó gumírozott kerék mély mintázatú

A nyírás a hagyományos fűnyíróktól eltérően nem egy nagy forgó késsel, hanem egy forgó tárcsára erősített három apró pengével történik. A fordulatszámot nem adja meg ugyan a gyártó, de a borotvaéles pengéknek köszönhetően a minőségi vágáshoz nincs szükség túlságosan gyors forgásra. A kések biztonsági okokból nincsenek fixen rögzítve, így ha komolyabb akadályba ütköznek, akkor befordulnak a védőtárcsa alá. A Solar Hybrid robotfűnyíró egy menetben 22 cm széles sávot képes lenyírni, a nyírás magassága 2 és 6 cm között állítható. A napelem alatt lévő állító tárcsa számozása az Automower 230 ACX modellben lévőhöz hasonlóan 1 (Min) és 9 (Max) közötti számozásokat tartalmaz, így ha cm-ben szeretnénk tudni a várható magasságot, akkor számolnunk kell. A magasságállítás egyébként nem a robot földtől mért távolságát, hanem a forgó tárcsa magasságát állítja. A kiforduló kések vége és a robot burkolatának külső oldala közti távolság 16,5-17,5 cm, ami azt jelenti, hogy kb. ilyen széles sávban hagyja ott a füvet a tereptárgyak körül. A pengék cseréje rendkívül egyszerű, egy csillag csavarhúzóval 1-2 perc alatt megoldható.


A forgó tárcsa, a penge és a magasság állító tárcsa a Solar Hybriden

A Solar Hybrid kezelőfelületét a robot tetején lévő napelem tábla alatt találjuk. Ez alól kivétel a hosszúkás STOP gomb, ami a napelem hátsó élére került. Ezt a napelem felnyitása előtt mindenképpen érdemes lenyomni, így a riasztó megszólalásáig kapunk 10 mp-et a PIN kód beütésére.

Husqvarna Automower Solar Hybrid

A STOP gomb a napelem végére került

A kezelőfelület azonos a 230 ACX modellen lévővel, ami középen egy kék háttérvilágítású monokróm LCD-ből, körülötte pedig fóliás nyomógombokból áll. Az egyedüli kivétel a főkapcsoló, ami klasszikus kapcsoló formát kapott. Az Automower Solar Hybrid kezelése rendkívül egyszerű, a menüben való navigálást pedig rövidítések is segítik; a rövidítésekkel például a 3. menü 2. almenüjének a 4. pontjába a 324-es szám beütésével juthatunk el a leggyorsabban. Dicséret illeti a Husqvarnát, hogy a kezelőfelületet magyar nyelven is biztosítják, aminek a fordítása néhol ugyan furcsa, de az esetek döntő többségben jól sikerült.

Husqvarna Automower Solar Hybrid

Kezelőpanel

A szám billentyűk a menüben való navigálás mellett a beállítások értékeinek megadására, illetve a PIN kód bevitelére szolgálnak. A bal oldalon lévő ház piktogram gombbal utasíthatjuk a robotot a dokkolóra való visszaállásra, míg az alatta lévő AUTO/MAN feliratú gombbal – mily meglepő – az automatikus és a manuális módok között válthatunk. A kijelző bal szélén lévő A/B/C gombokkal a különböző zónákhoz beállított programok aktiválhatók.


Menü

Cikkünk megjelenésének idején a Husqvarna Automower Solar Hybrid az egyetlen napelemmel is felszerelt fűnyíró robot a piacon. A mérnökök a napelemet a már meglévő modell tetejére építették, ami amellett hogy ésszerű megoldás, alapvetően jól is sikerült. A felhajtható tábla belső része a csatlakozásokkal, kitámasztással profin néz ki, de a napelem külső rögzítése nagyon kisipari lett. A látható szegecsek, illetve a napelem darabokat összekötő vezetékek leragasztása nem mutat jól egy ilyen presztízsű szerkezeten. (A gyártó honlapján látható képeken ez a rész egyébként szépen el van dolgozva, a szegecsek nem látszanak.) A napelem tábla felülete 1085 cm² (közel akkora, mint egy A3-as lap), kapacitása 12 watt. A napelem feladata, hogy az akkumulátor folyamatos töltésével meghosszabbítsa a dokkolón kívül, munkával töltött időt.


A panel belső része nagyon profi, de a külső borításon illett volna még dolgozni

A kezelőfelülettel, illetve a napelemet tartalmazó panellel szemben az egyetlen komoly kritikánk, hogy működés közben a robotról semmilyen információ nem olvasható le, mivel a napelem takarja a kijelzőt.

Husqvarna Automower Solar Hybrid

Kezelőpanel a napelem táblája alatt van

A Husqvarna Automower robotok burkolatán nincs külön ütközés érzékelő, mert ezt a szerepet a robot teljes külső burkolata látja el. Ezt a műanyagot ugyanis úgy rögzítették a géphez, hogy ütközéskor lazán elmozdulhasson. Ezt az elmozdulást érzékelik szenzorok, ami az esetek többségében a robot megállítását eredményezi. A megoldás előnye, hogy bármilyen irányú ütközésnél, illetve bármilyen magasságú akadály elérésekor aktiválódik. A robotot a vízszintestől való elfordulás érzékelésére alkalmas szenzorokkal is felszerelték, amelyek a boruláskor való vágókés leállítása mellett a lopási kísérlet érzékelésében is szerepet játszanak.

Husqvarna Automower Solar Hybrid

Ilyen rugalmas bakokon áll a burkolat

A Husqvarna fűnyíró robotok nem rendelkeznek esőérzékelővel, amit a gyártó azzal magyaráz, hogy ezek a robotok bátran használhatók esőben is. Valóban igaz, hogy ezek a 10 kg-os robotok nem esnek kétségbe, ha a megáznak, de azzal vitatkoznék, hogy a fűnek is olyan jó lenne, ha vizesen nyírnánk. Nyilván vannak olyan vidékek a világon, ahol a gyakori záporok miatt egy eső érzékelésekor megálló robot alig tudna működni, de lehet, hogy ott nem is a robotizált fűnyírás a legjobb megoldás.

A robot ugyan teljesen vízálló, így nem kell tetőt tenni a dokkoló fölé, de az alulról érkező nagy nyomású vizet nem szereti. Ezért célszerű a napi nyírási időszakokat úgy meghatározni, hogy azok ne essenek egybe az öntözések idejével.

Címkék
Hozzászólások