- 2010. május 21., 08:00
A WMP12-vel nemcsak helyi hálózaton, hanem interneten is megoszthatjuk zenéinket, filmjeinket. Megmutatjuk, hogyan.

A Windows 7 egyik legnagyobb előnye a korábbi verziókkal szemben az, hogy nagyon leegyszerűsíti a tartalommegosztást. Ez nemcsak a dokumentumokra igaz, hanem a multimédiás fájlokra is. Korábbi cikkünkben már bemutattuk az Otthoni csoportok (HomeGroup) használatát, ebben a cikkben pedig azt nézzük meg, hogyan működik a tartalommegosztás az interneten keresztül.

Természetesen a multimédiás fájlok megosztásának lehetősége önmagában nem új, több NAS-t is bemutattunk már, ami képes erre, illetve ez a lehetőség a Windows Vistában lévő Media Centerrel is elérhető volt, ám a konfigurálás a Windows 7 és a WMP12 esetében sokkal egyszerűbb, ahogyan azt mindjárt látni is fogjuk. A Windows 7 és az internetkapcsolat mellett csak egyetlen dologra lesz szükségünk: a WindowsLiveID azonosítónkra.

A streaming engedélyezése

Először is engedélyeznünk kell a streaminget azon a számítógépen, amelyik a multimédiás fájlokat tartalmazza. A magyar Windows 7-ben Adatfolyamra fordították ezt az opciót, talán kissé szerencsétlenül. Válasszuk ki tehát ezt a lehetőséget a Windows Media Player felső menüjéből, majd a lenyíló menüben kattintsunk az Internetes hozzáférés engedélyezése az otthoni médiafájlokhoz… opciót.

A felugró ablak a konfigurációs lehetőségeket tartalmazza. Ebből kiderül, hogy ahhoz, hogy a streaming működjön, egy online azonosítót kell csatolnunk a felhasználói fiókunkhoz – emellett a későbbiekben itt lesz módunk a streaming engedélyezésére és letiltására is.

Először azonban csatolnunk kell az azonosítót; kattintsunk az első menüpontra. Az újabb felugró ablak a felhasználói fiókunk beállításaihoz visz, itt az Online azonosító hozzáadása opcióra kell kattintanunk. A Windows 7 online azonosítószolgáltatók weblapon válasszuk ki a Windows verziónkhoz kapcsolódó modult (32 vagy 64 bites), és telepítsük. A néhány Mbájtos csomag letöltése és telepítése mindössze egy percig tart. (Elvileg nemcsak a Microsoft saját rendszere lehet azonosító, de egyelőre más alternatívát nem választhatunk. Az online azonosítóra egyébként értelemszerűen azért van szükség, mert így tudjuk azt biztosítani, hogy a fájlokhoz más ne, csak mi férjünk hozzá.)

Amikor készen vagyunk, megváltozik a korábbi felület, és az Online azonosító hozzáadása felett megjelenik a WindowsLiveID opció. Kattintsunk az Online azonosító csatolása feliratra, majd a felugró ablakban írjuk be Live ID felhasználói nevünket és jelszavunkat.

Ismét változik az ablak tartalma, amely most már jelzi, hogy az online azonosító és a felhasználói fiókunk párosítása rendben megtörtént. Amint a képen látszik, később itt szüntethetjük meg a kapcsolatot, ha akarjuk (ez az ablak a Vezérlőpulton keresztül, a Felhasználói beállításoknál érhető el a későbbiekben).

Most már csupán egyetlen lépés hiányzik, az Adatfolyam menüben (innen indultunk) engedélyezni kell a multimédiás fájlok megosztását. A megosztás sikerességéről értesítést is kapunk.

A távoli gép beállítása

A fenti műveletsort meg kell ismételnünk azon a gépen is, amelyiken le szeretnénk játszani a tartalmat. Amint ezzel megvagyunk, az Egyéb műsortárak között megjelenik a másik gép tartalma, éppen úgy, mint ahogyan az Otthoni csoportok esetében – a fájlok kezelése innentől már egyértelmű.

A kapcsolat természetesen kétirányú, így a szó szoros értelmében nincs szerver és kliensgép, hiszen mindkettő PC-vel elérjük a másik gépen lévő multimédiás fájlokat.

Mennyire használható?

Ez elsősorban azon múlik, hogy milyen tartalmak megosztására szeretnénk használni a Windows Media Playert, illetve persze azon is, hogy a „távoli” PC mennyit van bekapcsolva. Mert bár arra nincsen szükség, hogy a Windows Media Player fusson (a háttérben persze elindul, de ebből semmit nem fogunk észrevenni), a megosztás értelemszerűen csak akkor működik, ha a távoli gép is be van kapcsolva. A megosztható tartalmak típusát két dolog befolyásolja. Az egyik a fájlformátum – a WMP12 csak azokat a fájltípusokat tudja megosztani, amelyeket alapból felismer, és besorol a Zene, Videók, Képek vagy Felvett TV-műsorok mappába. Ez élből kilövi az MKV-kat, ám a nagyfelbontású tartalmak továbbítását a feltöltési sávszélesség is ellehetetleníti, legfeljebb az egycédés AVI-k nézhetők távolról, de még ehhez is stabil 200-250 K-s (1,6-2 Mbites) feltöltési sebesség szükséges. Zenékkel és képekkel viszont tökéletesen használható a távoli elérés – és a teszt során a fájlok megnyitása mellett a mappák beolvasása sem tűnt lassúnak.

Hozzászólások