- 2010. június 9., 08:00
Az első határoló kábel nélkül működő robotfűnyírót, a könnyen telepíthető Zuchetti Ambrogio L50-est teszteltük.

Megkaptuk, hazavittük, letettük a fűre, megnyomtuk a rajta lévő két gomb egyikét, majd néhány pillanat múlva a másikat. 4 órával később le volt nyírva a gyep. A Zucchetti mérnökeinek sikerült ennyire leegyszerűsítenie a robotfűnyíró használatát.

Zucchetti Ambrogio L50

Az olasz Zucchetti a Husqvarna és a Friendly Robotics mellett a harmadik nagy gyártó, amelyik fűnyíró robotok gyártásával foglalkozik. Magyarországon kevésbé ismertek, pedig termékpalettájukon a 10.000 m2-es méretig szinte minden gyepmérethez találni megoldást. A cég ismertségét az a tény is csökkenti, hogy míg robotjai idehaza Ambrogio néven futnak, addig ugyanezeket a modelleket az Egyesült Államokban Lawnbott néven forgalmazzák. Nyugat-Európa országaiban területtől vagy akár áruházlánctól függően is változhat a márkanév, így a robotok azonosítására sokszor nem marad más támpont, mint a forma és a szín. Sajnos pont a Zucchetti termékeinél ez nem mindig elegendő, hiszen ugyanabba a modellcsaládba számtalan, egymástól csak néhány paraméterben eltérő modell is tartozhat.

Zucchetti Ambrogio L50Zucchetti Ambrogio L50

A Geeks.hu tesztgyepén az Ambrogio L50 BEU típus járt. Az L50-es a legkisebb méretű, illetve a legkisebb gyepekre tervezett modell, de semmiképp sem a legbutább. Az L50-es modellcsalád ugyanis az egyetlen a Zucchetti, és egyben az összes robotfűnyíró gyártó kínálatában, amelyik fűfelismerő rendszerrel rendelkezik, így határoló kábel nélkül is képes a gyepen belül maradni. Az L50-es sorozat 2 méretben létezik. A kisebbik, amilyen a BEU is, normál méretű kerekekkel, viszonylag sík terepre való. A nagyobb változatnál a kerekek méretét növelték meg, hogy a lejtőkön, emelkedőkön is jobban boldoguljon. Mindkét méreten belül van leesés elleni szenzorral szerelt és azt nem tartalmazó modell is. A BEU-n nem volt ilyen érzékelő (bár opcionálisan tehető rá), így ez a legkisebb, legegyszerűbb L50-es a 4 közül.

A robot felépítése

41×20×34 cm-es méretével (kisebb kerekekkel) az L50-es messze a legkisebb fűnyíró a mai piacon. A kis méret, bár több helyen előny, a termék megítélésénél azért okozhat gondot. A pszichológia már csak ilyen: kizárt dolog, hogy ez a kis „játékszer” felvegye a versenyt a rendes, nagy robotokkal. Pedig, ha pusztán a műszaki adatokat nézzük, akkor nincs ok az aggodalomra. Legnagyobb munkaterületnek ugyan csak 400 m2-t adtak meg, de 25 cm-es vágásszélessége 25%-kal nagyobb, mint az RM200-as és RM400-as Robomow-ké, és 3 cm-rel szélesebb a Husqvarna robotoknál is (kivéve a legnagyobb 260-as modellt). Ráadásul egy feltöltéssel a leírás szerint 3,5 órán keresztül üzemel, amivel túltesz mindkét vetélytársán.

Zucchetti Ambrogio L50

Nyilván szubjektív, de szerintünk kimondottan csúnyácska ez a béka forma, amit az L50-es kapott. Mindettől függetlenül nagyon szerethető, pláne miután rájön az ember, hogy a formát pusztán a praktikusság határozta meg. A külső burkolat mindenütt lekerekített, hogy a két fogantyút leszámítva sehol se lehessen megfogni. Ennek azért van jelentősége, mert egy könnyű (7,9 kg) pici robotot nagyobb késztetés, és a menet közben akár 4000-es fordulatszámon is forgó kések miatt nagyobb veszély is emelgetni. Ha azonban csak a fogantyúnál lehet megfogni, akkor azt érzékelve lehetőség van a pengék pro aktív leállítására, így mire a gép elemelkedik a fűről, a kések akár már állhatnak is. A két fogantyú megérintését a fűnyíró elektronikus úton érzékeli. Az Ambrogio L50 méregzöld színben kapható, de a gyár áruházláncok megrendelésére akár más színben is készítheti.

Érdekesre sikerült a robot meghajtása is. Nehéz ugyan első és hátsó kerekeket meghatározni, hiszen a robot mindkét irányból pontosan ugyanolyan (ráadásul viselkedésben sincs jelentősége a két irány megkülönböztetésének), de az egyszerűség kedvéért most nevezzük el az egyik párt elsőnek, a másikat hátsónak. Az első és a hátsó kerekek azonos méretűek és azonos fordulatszámon forognak. Összeköttetésüket egy bordás szíj biztosítja (természetesen a házon belül, nem látható módon). A két oldalon lévő kerekeket külön motor hajtja, a robot elfordulását az oldalak közötti fordulatszám különbség szabályozza. A gumírozott kerekek tapadását kereszt alakú kiemelkedések segítik.

A fű nyírásáért egy négyágú csillaghoz hasonlító kés felelős, ami karbantartó módban 2200-as, vágás közben pedig 4000-es fordulatszámon üzemel. Karbantartó módban olyankor dolgozik, ha a motor nem érez nagy ellenállást. Ez akkor jellemző, amikor a robotot minden nap, vagy minden másnap használjuk, így minden alkalommal csak a fűszálak egy részét kell nyírni (hiszen nem nő minden fűszál egyforma sebességgel). Amint sűrű, magas füvet észlel, megemeli a fordulatszámot, hogy szebb legyen a nyírás. A dolog elsőre furcsa lehet, de ez a hosszú akkus működés egyik nélkülözhetetlen eleme.

Ahogy említettük, a 25 cm-es vágási szélességgel az apró Ambrogio L50-es szélesebb vágásnyommal rendelkező robotok egyike a piacon. A vágásszélességnek egy robotnál akár csekély is lehet a szerepe, de nyilván nem nehéz meglátni, hogy nagyobb vágásszélesség mellett kevesebb idő alatt elkészülhet a munka.

A vágás magasságának állítása az L50-es gyenge pontja. Nincs a korábban megismert robotokon látotthoz hasonló állítási lehetőség, a magasság csak távtartók beszerelésével lehetséges. Ehhez le kell szerelni a négy csavarral rögzített pengét, és alá (illetve fölé) be kell tenni a szükséges mennyiségű távtartót. Sajnos ilyet nem kaptunk, így nem tudjuk demonstrálni, de nem tűnik bonyolultnak. Ahhoz viszont eléggé komplikált, hogy az ember ne akarja naponta vagy hetente állítgatni. A vágási magasság a kisebbik L50-esnél egy 6 mm-es távtartóval állítható 34 vagy 40 mm-esre, míg a nagyobb kerekekkel szerelt változatnál a tartomány 48 és 72 mm között szintén 6 mm-es távtartókkal állítható.

A penge vége a robot oldalán kb. 4,4 cm-re, az elején és a hátulján kb. 7 cm-re van a robot külső burkolatának szélétől. Ennek megfelelően, ha egy tereptárgy mellett érintve megy el, akkor kb. 4,5 cm-es sávban marad ott a fű, ha nekimegy, akkor kb. 7 cm szélesen.

A penge anyaga elsőre nagyon gagyinak tűnhet pedig nagyon strapabíró darab. A teszt során megkóstolt néhány keményebb tárgyat (kő, fém), és nyoma sem maradt rajta. Ellentétben az áldozatokkal, amiket ledarált vagy mélyen bemart.

A robot formájához hasonlóan a kezelőfelület is tisztán funkcionális. A robot elejére és hátuljára (hogy a leíráshoz bevezetett fals megnevezéseknél maradjunk) egy-egy fólia burkolatú mikrokapcsolós gomb került. A piros gombok egyike a robot ki és bekapcsolására, míg a másik az elindításra és leállításra szolgál. Mindkét gomb felett és alatt található egy-egy LED. Ezek a ki-be kapcsolt állapotra, a megállított vagy üzemelő állapotra, illetve az akku töltöttségére és töltésére hivatottak fényjeleket kiadni. Ez az a pont, ahol a minimalizmus visszaüt. Az egy dolog, hogy az apró LED-ek fénye erős napsütésben akkor sem látható, ha a kezünkkel leárnyékoljuk (egy folyamatosan mozgó robotnál egyébként is vicces úgy akku töltöttséget ellenőrizni, hogy görnyedve rohanunk utána), de a robot morze kódos mondandójának megfejtéséhez jó memóriára, vagy folyamatosan magunknál tartott használati útmutatóra van szükség. Számolni kell a felvillanások számát, gyakoriságát, és kombinációját. Ebből lehet megtudni, hogy milyen állapotban van, illetve hogy mi a baja. Nem hisszük, hogy egy apró 2 soros kijelző olyan komoly összeg lett volna, hogy nem fért bele a keretbe.

Hagyományos értelemben vett fizikai ütközésérzékelő nincs a roboton. Az ütközéseket valószínűleg gyorsulásmérővel érzékeli. Emiatt fordulhat elő, hogy a laza, a robotot csak relatíve lassan megállító drótkerítéseket például nem érzékeli. Bár ahogy azt nemsokára részletezzük, ez nem is feltétlen tartozik a feladatai közé. Az viszont részben tervezési gond, hogy a robot sarkainak szögletes alja ilyenkor gyakran fennakad a drótkerítés hálójában, aminek legtöbbször kaparásnyom lesz az eredménye.

A robot IP21-es besorolással vízálló, de esőérzékelő szenzorral nem rendelkezik. A többi robothoz hasonlóan ezt sem célszerű vizes füvön használni, így esőszenzor hiányában a munka megszakításáról az üzemeltető gazdának kell gondoskodnia.

A robot kis méretének hátterében a modern akkumulátorválasztás áll. Míg a másik két gyártó a nagyobb és nehezebb savas ólomakku illetve fémhidrid akkumulátor mellett tette le a voksát, addig a Zucchetti egy 25,2 V-os 6,9 Ah-ás lítium-ion akkumulátorra bízta az Ambrogio L50 áramellátását. Ez az akkumulátor, amellett hogy kisebb és könnyebb, sajnos drágább is, így a cseréje 70 ezer forintos beruházást jelent. A gyártó töltési ciklustól függetlenül 4 évben határozta meg az akkuk élettartamát, amit a külföldi tapasztalatok nagyjából igazoltak is.

Lopásvédelem

Sajnos lopás ellen ez a készülék semmilyen védelemmel nem rendelkezik. Nincs határoló kábele, így ahhoz nem lehet kötni a működését. Nincs kezelőfelülete, így nem kérhető PIN kód, és ezzel a felemeléskor riasztó hangnak sincs értelme (nem lehetne leállítani).

Biztonság

A robot felemelésekor a motor már a fogantyúk megfogásakor megáll, így szándékos emeléskor a robotot nem lehet olyan gyorsan felemelni, hogy kárt okozzon. Egyedül a borulás okozhat gondot, mert ilyenkor eltelik 1-2 mp mire észleli és leállítja a pengéket. Egy előírás szerűen kialakított kertben elvileg nem borulhat fel, így a borulásból eredő balesetek kockázata nagyon alacsony.

Annál kellemetlenebb viszont, hogy a masszívan terepjáró kerekek simán átmennek egy cipőn vagy az ember lábfején, így a forgó kés könnyen okozhat sérülést. Úgy gondolom felnőttek esetén ez a kockázat megint csak elhanyagolható, de kisebb gyerekekben még nem alakult ki a szükséges veszélyérzet. Ezért az Ambrogio L50-nél fokozottan érvényes, hogy a gyerekeket célszerű a fűnyírás alatt a pázsittól távol tartani.

Meg kell továbbá említeni, hogy nem megfelelően kialakított területen, a leesés érzékelő nélküli változat könnyen legurulhat olyan helyekre, ahol nincs semmi keresnivalója. Ha ott nincs fű, akkor azt gyorsan észreveszi és megáll, de ha így becsúszik például egy medencébe, akkor az komoly veszélyforrás is lehet. Hogy mitől lesz egy kert megfelelően kialakítva, arról a következő oldalon lesz szó.

Dokkoló

Az Ambrogio L50 nem rendelkezik dokkolóval, így a robot kihelyezése, elindítása, majd begyűjtése és töltése mind emberi beavatkozást igényel. Nem lehet beállítani és magára hagyni. Mikor lemerül, akkor megáll a füvön (ahol éppen van) és a már említett LED-ekkel jelzi a problémáját.

Címkék
Hozzászólások