- 2010. június 11., 08:00
Teszteltük a Samsung 26,5 mm vékony, LED-es háttérvilágítású LCD monitorát, a PX2370-et.
Hirdetés

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-7396087632551308"
data-ad-slot="1242328787">

Külső

LED-es dizájnmonitor – a PX2370 tervezésekor a Samsung mérnökei mindent bevetettek, amiről úgy gondolták, hogy elegánssá teheti a monitort. A LED-ek alkalmazása kiváló kiindulási alapot jelentett, lévén, hogy a Samsungnak rengeteg tapasztalata van már a vékony kijelzők gyártása terén. Nemcsak monitorok, hanem tévék is megtalálhatók a repertoárban: korábbi Samsung UE46C7000 3D tesztünkben azt már láttuk, hogy a Samsung 46 colos képátló mellett el tud érni 26,6 mm-es vastagságot, mostani tesztünk alanya, a 23 colos PX2370 pedig még ennél a méretnél is árnyalatnyit vékonyabb, 26,5 mm-es. Az LCD-k további vékonyítását egyébként ma már alapvetően a diffúzor korlátozza: minél vékonyabb a háttérfény elosztásáért felelő alkatrész, annál nagyobb valószínűséggel nem tudja feladatát tökéletesen ellátni, ezért a gyártók kompromisszumra kényszerülnek.

A 26,5 mm-es vastagság nem az egyetlen a dizájnelemek között. A kávát minden irányból egy átlátszó akril réteg is fedi (az előlapon is), amely a sarkoknál szokatlanul szögletes formát kölcsönöz a monitornak – de szerintünk jól néz ki. A PX2370 alsó részén találunk viszont egy félkörívet is, amely a bekapcsoló gombot rejti. A talp alapterülete egy kör, anyaga pedig műanyag, részben áttetsző. A nyak, amely a panelt tartja, majdnem teljesen áttetsző. Vele az volt a problémánk, hogy túl magas, így az LCD panel is a szokásosnál magasabbra került. A talp kialakításából adódóan nem sokat tud hozzátenni a funkcionalitáshoz, csupán a panel döntését teszi lehetővé.


A Samsung ezúttal sem akarta fizikai gombokkal megtörni a fényes fekete előlap dizájnját, ám ahelyett, hogy érintőgombok kerültek volna mondjuk a jobb alsó sarokba, maradtak a gombok, csak éppen a káva hátsó részére vándoroltak. Ez a kezelhetőség szempontjából nem a legjobb választás, hogy miért, arra később, a menünél még visszatérünk.


A hátsó csatlakozópanel a megszokottól eltérő képet mutat. A PX2370-re látszólag csak digitális bemenetek kerültek, egy DVI és egy HDMI port. A DVI azonban DVI-I, így analóg jel fogadására is alkalmas. És ezt használni is tudjuk, mert a csomagolásban az ehhez szükséges D-Sub – DVI kábelt is megtaláljuk. A káva egy apró hangfalpárt is rejt, így van analóg (jack) hangbemenet, illetve kapunk egy optikai audio kimenetet is, amit a HDMI-n érkező sztereo hang továbbítására használhatunk.

A monitor külső tápegységet kapott, ami a vékony méret alapján nem igazán meglepő. A tápegység apró méretű, elhelyezése (és akár eldugása) nem okozhat gondot.

Belső

Hiába a csinos ruha, a belső teljesen átlagos: a PX2370-be 16:9-es, 1920×1080 pixel felbontású TN panelt került, 250 cd/m²-es maximális fényerővel, 1000:1-es statikus kontraszttal és 2 ms-os válaszidővel. Az elektronika is a „szokásos”, így valódi 24 bites színképzés helyett 18 bit + 3 bit FRC-t kapunk, mint minden TN paneles megjelenítő esetében. Az egyetlen különlegességet a LED-es háttérvilágítás adja, amelynek hála a monitor nagyobb színteret képes lefedni – bár korábbi tesztjeinkből már kiderült, hogy ez nem jelent egyértelműen előnyt.

A monitor alapbeállításai nem túl jók. A menüben van egy PC/AV opció, ez alapesetben valamiért AV-re van állítva, ami a színkezelést gyakorlatilag teljesen tönkreteszi. Ennek a beállításnak a hatása a tévéknél megtalálható (és mellesleg a PX2370 menüjében is szereplő, de inaktív) HDMI feketeszint beállítás hatásához hasonló. Fontos tehát, hogy ezt állítsuk át PC-re. Emellett a HDMI bemeneten overscan is van, amit szintén ki kell kapcsolni, ha azt szeretnénk, hogy a Windows asztala „beférjen” a képbe.

Dinamikus, egyéni, játék, mozi és normál módok

Színkezelés terén már sokkal jobb a helyzet, a gyári színprofilok közül három is használható eredményt ad. A legjobb az egyéni (custom) beállítás, itt csak a fényerő durva, a maga 295 cd/m²-es értékével. A 2,2-es gamma, a 6200K-s színhőmérséklet és a 2,7-es deltaE azonban jónak számítanak, hiszen még egyetlen beállítást sem módosítottunk. Mivel a fényerő bőven túl van a specifikációban megadott 250 cd/m²-es értéken, nem számítottunk jó feketére – és nem is kaptunk, a fekete 0,34 cd/m²-es étéke mellett így a kontrasztarány 873:1-hez volt.

A kalibráció során ezúttal is a szokásos célértékeket tűztük ki: 2,2-es gammát, 120 cd/m²-es fényerőt és 6500K-es színhőmérsékletet szerettünk volna elérni. A végeredmény ezúttal is megfelelő volt. Bár a gamma lehetett volna még pontosabb, a színek a helyükre kerültek, ahogyan a fényerő is. A fekete szintje is sokat javult, a 0,16 cd/m²-es érték azonban azt jelenti, hogy kalibrált állapotban a kontraszt csökkent, 753:1 lett. A monitor színprofilja itt elérhető. Az ajánlott beállítások a következők: fényerő 23, kontraszt 88, RGB 53/39/56, képélesség 56-60, gamma 1, MagicAngle ki, MagiColor ki. A Samsung korábbi monitoraihoz hasonlóan a PX2370 gyári színprofiljain nem módosíthatunk, ha bármit megváltoztatunk, akkor azonnal az egyedi beállításokhoz jutunk. A paraméterek eltárolása viszont minden bemenethez külön történik.

Kalibrált színek balra

Az optimális beállításokkal 15 wattos energiaigényt mértünk, 0,4 wattos készenléti fogyasztás mellett. Azt érdemes megjegyezni, hogy a monitor teljes fényerőnél sem fogyaszt sokkal többet, ebben az esetben 23,7 wattnál áll meg a mutató.

»1 - Page 0
Címkék
Hozzászólások