- 2010. június 21., 07:00
Már megismerhettük az iRobot és a Samsung bajnokait, jöjjön a harmadik nagy robotgyártó, az LG robotporszívója!

Biztos nem keltünk már meglepetést azzal a hírrel, hogy az LG sem mostanában kezdte a házirobotok fejlesztését. Az aktuális modellek az LG porszívó robotok 5. generációjához tartoznak, de furcsa módon továbbra is csak a dél-koreai piacon kaphatók, illetve természetesen megrendelni lehet őket itthon is – az internetről. Pedig, ha a robotok specifikációját nézzük, akkor igencsak lenne helyük a félszigeten kívül is; két kamera, 50 decibeles zajszint, ultrahangos távolságmérés, intelligens útvonalválasztás, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

LG Roboking VR5901KL porszívó robot

LG Roboking VR5901KL porszívó robot

Egyes források szerint az LG-nél már a 90-es évek elején is dolgoztak porszívó robotokon a mérnökök, de az első valóban ismert modell a 2000-es évek elején érkezett. Mivel a gyártó nem nagyon exportálta ezeket a készülékeket Koreán kívülre, a modelltörténetről nem sokat lehet tudni, de az látható, hogy nem új szereplővel van dolgunk.

Az előző Roboking generáció

Az előző Roboking generáció

Az aktuális modellcsalád négy tagból áll. A VR5901KL és a VR5902KL modellek lényegében azonosak, mindössze színben térnek el egymástól: míg az első elegáns fekete, addig a második modell barátságosabb, piros borítást kapott. A VR5906KL és VR5907KL modellek szintén csak színben térnek el egymástól (piros és almazöld), az első kettő és a második kettő között azonban már lényegesebb különbségek vannak, még ha azonos is az alap. Az első kettő modell a robot tetején lévő kamera mellett egy alulra épített optikai érzékelőt is kapott, ráadásul automatikusan folytatja a porszívózást, ha annak befejezése előtt vissza kellett térnie a dokkolóhoz tölteni. Tesztünk alanya egy elegáns, fekete VR5901KL modell volt.

LG Roboking VR5901KLLG Roboking VR5902KL

Az LG Roboking VR5901KL és VR5902KL modellek

LG Roboking VR5906KLLG Roboking VR5907KL

Az LG Roboking VR5906KL és VR5907KL modellek

Formára és méretre az LG porszívó robotjai nagyon hasonlítanak a már megismert iRobot és Samsung modellekhez, de az LG robotok mind működésükben, mind pedig technológiájukban lényegesen eltérnek a konkurensek modelljeitől. Az LG Robokingek érdekessége a tetejükön lévő kamera, illetve az alsó részükön lévő optikai érzékelő, a lítium-ion polimer akkumulátor, a mikroszálas törlőkendő és a valóban jól működő HEPA szűrő.

LG Roboking VR5901 és iRobot Roomba 560

LG Roboking VR5901KL és iRobot Roomba 560 (az utóbbi hozzánk közelebb)

A robotizált takarítás problémái

Ahogyan azt a korábbi robot teszteknél is láttuk, nem könnyű egyesekkel és nullákkal leírni világunk statikus és folyamatosan zajló dolgait. A robotnak az általunk berendezett, számunkra egy pillantás alatt felmérhető, egyértelműnek tűnő világban kell binárisan eligazodnia. Mindezt úgy, hogy kevesebb mint 10 cm magas, csak a földön mozog, nem tud felemelkedni, hogy körülnézzen és nem tudja, hogy mi mögé lehetne benézni. A robot nem képes a terep felmérésére, így mikor elindul, akkor nem tudja, hogy mekkora a terület, amin dolgoznia kell, milyen formájú, hány szobából áll, milyen bútorok vannak benne, és ami még fontosabb, mindezekhez képest ő hol és milyen irányba fordulva áll.

A másik probléma az, hogy egy ilyen takarító robotot mindenki egy kicsit másra akar használni. Van olyan lakás, ahol csak hideg vagy meleg burkolatos padló van, van ahol az ilyen padlókra itt-ott szőnyegeket tesznek a lakók, és van ahol a szobákat szőnyegpadló borítja. Ehhez jön még, hogy a robotnak nem illik beszorulnia a bútorok alá, leesnie a lépcsőn, és elakadnia a földön futó kábelekben vagy szőnyeg rojtokban. A helyzetet a lakásban élő kisállatok hulló szőre, vagy a hosszú hajú lakók elhagyott hajszálai még tovább bonyolítják. Ezek mind-mind olyan problémák, amikre a robotokat fel kell készíteni, hogy valóban hasznos, önállóan dolgozó háztartási eszközök lehessenek.

LG megoldások

A legújabb Roboking robotokba az LG mérnökei jóformán mindenből a legjobbat tették. A lakáson belüli navigációt kamerás térképkészítés, elmozdulás szenzor, giroszkóp és gyorsulásmérő segíti. A falak és a bútorok felismeréséhez ultrahangos távolságmérők vannak benne. Ha mégis ütközik, akkor igyekszik vigyázni a tárgyakra. A lépcsőn való leeséstől szintén távolságmérő óvja, ami egyben a szőnyegek felismerését is segíti. A szobába visszafújt levegőt HEPA szűrő tisztítja, az automatikus töltéshez pedig ott a dokkoló.

LG Roboking VR5901KL

Címkék
Hozzászólások