- 2010. június 23., 07:00
Vajon hogy sikerült az Acernek az áttérés az Intel legújabb notebookplatformjára? Kipróbáltuk a TimelineX 5820TG-t.

Tesztünk alanya a TimelineX 5820TG névre hallgat – ebből rögtön kitalálható, hogy egy Arrandale processzora épülő, 15,6” kijelzővel szerelt készülékről van szó, amely a gyártó ígérete szerint legalább nyolc órányi munkát enged egy feltöltéssel. Ez a korábbi Timeline gépek ismeretében (mi a 1810TZ-t, a 4810T-t és a közeli rokon TravelMate TM871-et teszteltük) ez nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak, miközben bízhatunk abban, hogy a korábbi CULV platformhoz képest az új Arrandale processzorok érezhetően nagyobb teljesítményt nyújtanak.

Külső

Az elődhöz hasonlóan az új szériát is a visszafogott elegancia jellemzi – az elmúlt egy évben a mérnökök kicsit letisztították a vonalakat, szögletesebbé téve a gépet, szürkébb színeket választottak és teljesen érthetetlen módon a középvonaltól balra csúsztatták a tapipadot (de erről majd később).

A külsőt érintő változások nem tettek rosszat a gépnek, de a fényes kijelzőkeret remek ujjlenyomatgyűjtőként funkcionál. Szerencsére a többi felület nem fényes, hanem visszafogott matt szürke színt kapott.

A billentyűzet a mai divatnak megfelelően „chiclet” vagy más néven VAIO/Apple stílusú, és a nagy kijelzőnek köszönhetően egy külön alfanumerikus résznek is maradt rajta hely. Maga a klaviatúra kényelmes, de kicsit érződik rajta a spórolás – közepén a mi ízlésünknek már túl hajlékony, jó lenne valamivel komolyabb merevítést tenni alá.

A billentyűzet felett egy fényes fekete sávba kerültek a hangszórók, amelyek minőségét a Dolby Home Theater és Virtual Surround Sound feliratok próbálják optikailag tuningolni. A sáv bal oldalán található a kék LED-csíkkal ellátott bekapcsológomb, ettől jobbra három visszajelző LED kapott helyet. A jobb oldalra került egy programozható (alternatívaként a PowerSmart funkciót aktiváló) P betűvel jelölt gomb, mellé pedig az optikai meghajtó kinyitására szolgáló Eject billentyű.

A billentyűzet alatt a már említett, némileg balra csúsztatott tapipad található, amellyel önmagában nincs gond, támogatja a multitouchot, egybeöntött gombja pedig egész kényelmes, azonban az elhelyezéssel nem tudtunk megbarátkozni. Bármennyit is tűnődtünk rajta, nem tudtunk rájönni, hogy ergonómiailag mi értelme lehet a bal oldalas elhelyezésnek, ezzel ugyanis csak a balkezesek számára lett kényelmesebb a gép. Persze ezzel nincs semmi gond, nincs bajunk a balkezesekkel, már az óvodában sem csúfoltuk őket, de a felhasználók nagy része jobbkezes – nekik viszont sokkal kényelmetlenebb ez az elhelyezés.

Méreteit tekintve az 5820TG a 15,6”-es kijelzős gépek mezőnyében a teljesen elfogadható 379×247×33 mm-es dimenziókkal és 2,43 kg-os tömeggel rendelkezik. Bővíthetőség szempontjából a gép nem rossz, egy hatalmas „ajtó” található az alján, amelyet kicsavarozva mindent elérhetünk.

Címkék
Hozzászólások