- 2010. július 5., 08:00
Specifikációja alapján ígéretes fűnyíró robot gyártásába fogott egy kínai gyártó. Természetesen kipróbáltuk.

A Zhejiang Huashang igazi kínai iparvállalathoz méltó módon nem kimondottan robotfűnyíró gyártásra alakult. Portfóliójukban az árnyékolástechnikától a háziállat kellékeken keresztül a boros kiegészítőkig minden megtalálható. Ezek között szerepel a fűnyíró robot is. Mivel marketing és PR vonalon ezek a vállalatok még nem a nyugati világban megszokott módszerekkel dolgoznak, a termékvonal előéletéről gyakorlatilag nincs információnk. Vegyük úgy, hogy a mostani a cég első sorozata ebben a szegmensben.

Kínában persze nem ez az egyetlen fűnyíró robotot készítő vállalat – legalább három másik cég is gyárt ilyen terméket – de a Zhejiang Huashang az egyedüli, amelynek terméke tudásban képes versenyre kelni az évtizedes múlttal rendelkező európai és izraeli cégek termékeivel. A kissé unalmas külsejű gép semmilyen tekintetben nem nevezhető másolatnak, de látszik, hogy tervezői igyekeztek egyesíteni a befutott gyártók termékeinek legjobb tulajdonságait. A dokkolóval rendelkező fűnyíró robot a hét napjaira időzíthető, többféle mozgási mintát ismer, állítható a vágási magassága, az energiaellátásáról pedig lítium-ion akkumulátor gondoskodik. Mindezt 200 ezer forint körüli áron, így tehát minden adott, hogy a kisebb otthoni gyepek sztárja váljék belőle.

Felépítés

A meglehetősen unalmas, szürke burkolatos gép szépnek semmi esetre sem mondható, de a robotfűnyíró mezőnyt nézve nincs igazán oka a szégyenkezésre. Kissé szögletes, konzervatív forma, amit többnyire a praktikusság szempontjai alapján terveztek. Persze itt-ott csúsztak bele hibák, mint például a felső lapján elöl lévő mélyedés, amiben megáll az esővíz, illetve a legmagasabb pontján nyitott kezelőfelületet takaró ajtó, ahol szintén bejut a víz. A nagyjából Robomow RL1000 méretű robot mindössze 15,5 kg, így ebből a szempontból inkább a könnyebb Husqvarna robotokkal van egy kategóriában. A szerkezet a szürke mellett rikító sárga és világoskék színben is készül.

A meghajtás kialakítása klasszikusnak is mondható. A két nagyobb méretű hátsó keréken keresztül zajlik a robot mozgatása, míg az első két kerék csak a robot támasztását szolgálja. A robot elfordulását a hátsó kerekek eltérő fordulatszáma biztosítja. A nagyméretű hátsó kerék műanyagból készült, a csúszást a keréken kialakított bütykök hivatottak megakadályozni. A függőleges rögzítőtengelyük körül is szabadon elforduló első kerekek inkább bevásárló kocsi, mint kerti eszköz kerékre hasonlítanak. Bár gumírozott hatásúak, anyaguk kemény műanyag. A két első kerék a robot elejének felemelkedésekor (felemelésekor) kissé kicsúszik, ami beindítja az emelés érzékelőket.

A fűnyírást a nagyjából középre tett forgó tárcsára szerelt pengék oldják meg. A tárcsa elnevezés kicsit félrevezető, mert a forgó lap inkább négyzet alakú, aminek a sarkaira fixen négy apró pengét szereltek. Ezek a borotvaéles lapocskák nem fordulnak el, mint a Husqvarna Automowereken lévők, így ha akadályba ütköznek, akkor könnyebben sérülnek.

A tárcsa fölött egy fésű-szerű burkolat található, aminek feltehetőleg a lenyírandó fűszálak megfelelő irányba állítása, illetve a fűben lévő mozdítható akadályok félresöprése a feladata. A pengék cseréje rendkívül egyszerű, egy keresztélű csavarhúzóval néhány perc alatt elvégezhető. A fűnyíró robot mellé egy szett tartalék pengét is mellékelnek.

A tárcsa percenként 3200-as fordulaton forog, ami valamivel gyorsabb, mint a hagyományos benzines és elektromos fűnyírók fordulata, de kevesebb, mint vágás közben az Ambrogio L50-es fordulatszáma (4000 fordulat/perc). A vágási szélesség 24,5 cm, a vágás magasságát pedig a robot tetején lévő tárcsa forgatásával lehet állítani. A tárcsa tekerésével a pengéket tartó forgó tárcsa magassága módosítható.

Gyakran vádoljuk a kínaiakat azzal, hogy saját fejlesztés helyett jól bevált megoldásokat másolnak. Itt szerencsére nem ezt tették. A neves gyártók magasság állító rendszere ugyanis messze áll a kényelmesen használhatótól. A Denna tervezői felismerték, hogy nem ér semmit az állító tárcsa, ha nem lehet leolvasni a beállított magasságot, ezért egy skálával egészítették ki az egyébként a Husqvarna robotokban megtalálhatóhoz nagyon hasonló rendszert. A centiméteres skálával ellátott átlátszó műanyag lap mögött lévő csúszka ugyan nehezen látható, de mégis ad némi visszajelzést a beállításról. A magasság 3 és 6 cm között szabályozható.

A pengék széle és a robot burkolatának külső része közötti távolság oldalt 12,5 cm elöl pedig 21 cm, ami miatt a fix akadályok körül és mellett a robot sok füvet hagy vágatlanul.

Kezelőfelület

A Denna L600 kétsoros kijelzőből és 8 gombból álló kezelőfelületét a felhajtható takaróelem alá tették. Technológiáját és elrendezését tekintve teljesen szokványos, az anyagválasztás azonban kicsit silányabb. A „set” gomb már a vadonatúj robot megérkezéskor felvált, ami alá ezután simán beszivárgott az esővíz.

A felület egyébként kísértetiesen hasonlít a középkategóriás Ambrogio (pl. L200) robotok kezelőfelületéhez. Bekapcsolás után a dátumot és az időt kell beállítanunk, aztán az időzítés jön, majd a jelszó beállítása következik. Ezzel a menü végére is értünk. Egyszerű, funkcionális, de bonyolultabb kertek esetén kevés lehet. Nem lehet beállítani például, hogy induláskor hány métert menjen a kábel mentén, nem lehet több kilépési pontot sem megadni és nem lehet pásztázási mintát választani.

Érzékelők

A Denna L600 ütközés érzékelői az elején lévő fekete, gumírozott burkolat alá kerültek. Ez egyfelől teljesen normális, mivel ez a robot minden ütközésnél és a határoló kábel eléréskor megfordul, és orral előre megy tovább. Ez viszont nem jelenti azt, hogy sosem megy hátra, illetve hogy forduláskor nem akadhat bele semmibe. Az ilyen jellegű ütközéseket azonban a robot nem veszi észre.

A robotra esőszenzor is került, amit a hátsó fogantyú felső oldalára tettek. A két fém dudor közé beeső vízcsepp rövidre zárja az áramkört, így jelezve a nemkívánatos víz jelenlétét. A megoldás azonos a Robomow RL1000-es roboton látottal, de az érzékenység nem állítható.

Védelem

Ahogy azt a menünél láttuk, a robot működését PIN kód megadásával lehet védeni, így a robot csak a megadott négyjegyű szám beütése után indítható. Egyéb védelemmel a Denna robotot nem látták el, de nem is nagyon lett volna értelme, mert a hangjelzés a fogantyú alatt lévő biztosíték kivételével könnyedén megszüntethető.

Biztonság

A robot felemelésekor a forgó pengék 1-2 mp-en belül megállnak. A földtől való elemelkedést egyedül az elülső kerekek kicsúszása jelzi. Ez többnyire megfelelő, de az már nem, hogy a robot minden gond nélkül megy a határoló kábelen kívül is. Ez több szempontból is komoly biztonsági kockázatot jelent.

Dokkoló

A Denna L600 töltése a mellékelt dokkolóval, vagy közvetlen a hálózati adapter kábelével oldható meg. Mindennapi használatnál nyilvánvalóan a dokkolós megoldás használandó, hiszen a dokkoló egyben a határoló kábel jeladója is. A kábel inkább a téli regeneráló töltéshez való.

A robot és a dokkoló két egymás felett elhelyezett érintkező útján csatlakozik. Ennek nekiütközve jön létre a dokkoló és a robot közötti kapcsolat. A Kínában gyártott robotoknál népszerű ez a megoldás, ami csak akkor biztosít stabil kapcsolatot, ha a robot erővel nyomja az áramszedőit a dokkoló érintkezőihez. Egyébként hamar apró rés kerül a két fém közé, ami áthúzást, majd az érintkezők gyors korrodálódását okozza. A Husqvarna, a Friendly Robotics és a Zucchetti egymástól eltérő, de minden esetben tökéletesen működő módon oldotta meg a robot és a dokkoló csatlakozását, tehát van honnan másolni.

Extrák

A Denna L600-hoz jár egy rádió frekvenciás távirányító, ami a fűnyíró robotoknál egyébként mindenütt extrának számít. A kínai gyártó azonban ezt is érdekesen oldotta meg, mert a robot kezelésének egy része csak a robot kezelőpanelén, egy másik része pedig csak a távirányítón végezhető, így az extrának számító távirányító valójában nélkülözhetetlen kellék. A következő funkciók kizárólag a távirányítóról érhetők el: a robot elején lévő infra szenzor ki és bekapcsolása, a telepítéskor egyszer futtatandó kalibrálás indítása, a mozgási minta módosítása, a robot jobbra és balra fordítása munka közben. A távirányítóval a robotot elindítani nem lehet, de a készülék dokkolóba való visszaküldéséhez van dedikált gomb.

Címkék
Hozzászólások