- 2010. július 12., 08:00
Az Iomega USB 3.0 csatolófelületre illeszkedő hordozható illetve asztali külső merevlemezét teszteltük.

A külső merevlemezek adatátvitelében a szűk keresztmetszetet sokáig az USB 2.0 interfész sávszélessége jelentette, amellyel a gyakorlatban legfeljebb 30-34 MB/s körüli olvasási illetve írási sebesség volt elérhető. A problémát az USB 3.0 szabvány hivatott megoldani, ami 2008 végén készült el. Az első vezérlőkről tavaly nyáron lehetett hallani, az első USB 3.0 interfésszel szerelt merevlemezt pedig a Freecom jelentette be, 2009. szeptemberében. Azóta kis túlzással megszámolni sem lehet, hogy hány gyártó termékpalettáján jelent meg USB 3.0 interfészt használó külső HDD – egyikük az Iomega termékek gyártója, az EMC, akinek egy 2,5 és egy 3,5 colos merevlemezre épülő modelljét próbáltuk ki.

Iomega eGo Portable Hard Drive USB 3.0 500GB

A hordozható merevlemezek mezőnyében a megújult eGo Portable sorozat 500 Gbájtos tagját láttuk vendégül, ami az Iomega korábbi hordozható merevlemezeihez képest külsőre alig változott. A formavilág alapvetően maradt a régi, lekerekített változat. A nálunk járt eGo sötétszürke színű volt, világosszürke díszítőcsíkkal, e mellett kék illetve vörös színű változat létezik még. A készülékház műanyag, de igényes kialakítású, és bár ez a kialakítás a hőelvezetés szempontjából nem ideális, a S.M.A.R.T. adatok illetve tapintás alapján az eGo egyáltalán nem melegedett. A „doboz” viszont kiváló védelmet ad a HDD-nek, az Iomega állítása szerint a HDD és az adatok 130 cm-es esést is átvészelnek. Ami változott a korábbi szériához képest, az a feliratok elhelyezkedése, illetve természetesen új a csatlakozófelület is, hiszen az USB 2.0-t leváltotta az USB 3.0.

A merevlemezre fizikai kialakítását tekintve microUSB csatlakozó került. Ez természetesen kompatibilis a 2.0 szabványú kábellel is (a HDD ilyenkor nyilván lassabb sebességgel üzemel), ennek ellenére mégsem a legjobb választás, mert microUSB kábel korántsem biztos, hogy minden háztartásban illetve minden munkahelyen megtalálható – szemben a jó öreg mini-B vagy B kábellel. Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy az eGo-t bárhol használni tudjuk, akkor sajnos magunknál kell hordanunk azt a kábelt, ami az adattároló mellé jár, vagy alternatívaként beszerezhetünk egy extra példányt is.

A csatlakozó mellé került az apró visszajelző LED, ami a divattal ellentétben (szerencsére) nem kék színű, hanem fehér, és nem is túl erős fényű, így sötét szobában sem zavaró az írási/olvasási műveletek esetén a villogás. A LED egyébként inverz módon működik, azaz üresjáratban világít, fájlműveleteknél pedig villog. Tápcsatlakozó nem került az eGo USB 3.0-ra, hiszen a 2,5" külső merevlemezek már az USB 2.0 energiamennyiségével is beérték – s ehhez képest az USB 3.0 interfész 80%-kal többet tud biztosítani.

microUSB 3.0 kábel

Ami a kiegészítőket illeti, a csomagolásban az USB 3.0 kábel érdemel említést, illetve az, hogy a HDD-hez jár az Iomega Protection Suite alkalmazás is. Ez azonban sem a HDD-re nem került fel, és a dobozban is csak a telepítéshez szükséges szériaszámok találhatók meg – magát a programot az internetről kell letöltenünk. Fizetni nem kell érte, de mégis praktikusabb lett volna, ha a szoftver felkerül a HDD-re. A nálunk 500 Gbájtos verzió egyébként az eGo PC-khez „optimalizált” verziója volt, ami annyit tesz, hogy a meghajtót az Iomega NTFS fájlrendszerrel formázva adja.

Írási- és olvasási sebesség

A készülékházban Seagate ST9500325AS lapul, amelynek fontosabb paraméterei az 5400 rpm-es forgási sebesség, a 8 Mbájt cache illetve a 14 ms-os elérési idő. Az USB 3.0 interfész egy ilyen paraméterű HDD esetében elméletileg transzparens, a gyakorlati tesztek azonban más eredményt mutatnak. Az adatátviteli tempóval nincs gond, átlagosan 61 MB/s, a lemez elején pedig 76 MB/s körüli olvasási sebesség érhető el, ami az USB 2.0 30 MB/s-os sebességével összehasonlítva kiváló, és ugyanekkora mennyiséget mozgathatunk meg írás esetén is (így a HDD teljes megtöltése kb. 2 óra 20 percig tart). Gondunk az elérési idővel volt, ami továbbra is nagy, 24-25 ms, vagyis sok kis fájllal az Iomega HDD-je (is) lassú lesz.

eGo Portable USB 3.0 olvasási és írási sebesség

Energiatakarékosnak viszont nem mondhatjuk ezt a modellt, az elektronika még hosszú üresjárat esetén sem küldi el alvó módba a HDD-t.

»1 - Iomega eGo Portable Hard Drive USB 3.0 500GB
Címkék
Hozzászólások