- 2010. július 21., 08:00
A Zucchetti minden gyepmérethez készít fűnyíró robotot, mi a közepes méretű kertekbe tervezett L200-at teszteltük.

Az Ambrogio L50-es modellhez hasonlóan az L200 is több verzióban készül. A nálunk járt L2BL (Basic) változat elvileg a négytagú sorozat legkisebb modellje, de egy apró „upgrade-nek” köszönhetően ez a robot az L2DL (Deluxe) változatnak felelt meg. A két gép között a vágókés, és ezáltal a karbantartható terület maximális méretében, illetve a burkolat formájában van eltérés. Míg az L2BL modell 22 cm vágási szélességével 1500 m² nyírására alkalmas, addig az L2DL 29 cm-es késhosszával 2600 m²-rel is megbirkózik. Az L2EL (Evolution) és L2DL (Elite) modellek a 29 cm-es késsel szerelt változat dupla akkus variációi, melyek motorjaik típusában térnek el egymástól (az L2DL motorjai szénkefe nélkül készülnek). Az Ambrogio robotok zseniális képessége a modularitás. Az alapmodell egy késcserével és egy extra akkumulátor behelyezésével dupla méretű terület nyírására is alkalmas, így például költözés, vagy átalakított kert esetén sem kell fűnyírót cserélni.

A gyepfelület széleinek érzékeléséhez az Ambrogio L200-as a konkurensek robotjaihoz hasonlóan határoló kábelt használ. A sodrott réz drót lényegében azonos, a Husqvarna vezetékével, lefektetésének szabályai azonban inkább a Friendly robotics, vagy még inkább a korábban bemutatott Denna L600-éhoz hasonlítanak. Persze az összehasonlítás csalóka, hiszen az Ambrogio L200 Basic jóval a Denna L600 előtt jelent meg a piacon.

Felépítés

Az elöl lecsapott orrú doboz formát a hátsó kerekek fölötti ív és a robot hátulján lévő fogantyú töri csak meg. Az egyszerű burkolat nem lesz dizájn díjas, de megalkotásánál valószínűleg az alacsony tervezési és gyártási költségek voltak a legfontosabb tényezők. A burkolat egyébként is csak másodlagos, a lényeg alatta van. A rugalmas műanyag egyetlen darabból készült, és a környezet viszontagságai elleni védelmen túl az ütközés érzékelésében van szerepe.

A robot felépítése klasszikusnak is mondható. Hátul két nagy hajtott kerék biztosítja a robot mozgását, ideértve a forgolódást is, amit a kerekek eltérő fordulatszámon (esetenként eltérő irányba) való hajtásával old meg. A nagyméretű kerék külső borítása természetesen gumírozott, a biztosabb tapadást pedig kereszt alakú bordák segítik. A két első bolygó kerék pusztán a robot támasztására szolgál.

A fű nyírását egy négyágú csillaghoz hasonlító vágókés biztosítja, melynek szárai mindkét oldalon ki vannak élezve, így a csillag megfordításával élettartama kétszeresére növelhető. Az L200 Basic vágó üzemmódban percenként 4000-es, karbantartó üzemmódban pedig 2000-es fordulaton pörgeti a kést. A két fordulatszám között menet közben méterről méterre képes váltani, így már lenyírt terület fölött haladva az alacsonyabb fordulat kiválasztásával jelentősen képes csökkenteni a fogyasztást, növelve az egy töltéssel végigdolgozható idő hosszát. Ahogy említettük, az L200 Basic vágási szélessége késtől függően 22 vagy 29 cm lehet. Hozzánk a robot a nagyobb késsel érkezett. A kés cseréje nem tart tovább néhány percnél, hiszen mindössze 4 egyszerű csavar tartja.

A vágási magasság 20 és 56 mm között állítható, de célszerű jól meggondolni, hogy mi lesz a megfelelő magasság. Az állítás ugyanis nem túl egyszerű. Persze nem kell nagyon bonyolult dologra gondolni, de egy imbuszkulcsra mindenképpen szükség lesz. A megfelelő csavar kilazítása után a vágókést forgató tengelyt, illetve a teljes motort lehet kijjebb húzni vagy beljebb tolni. A beállítást a visszajelzés hiánya teszi igazán nehézzé.
Kiegészítés (2010. 08. 08.): A mozgatható oszlop sárga sávján van visszajelző szám skála, de valami oknál fogva csak 4 cm-ig van skálázva, és csak a belső burkolat levétele után látható. A skála egy mérőszalaggal és alkoholos filccel szerencsére könnyen pótolható, hiszen a helye adott.

A vágókés vége és a burkolat külső széle között a robot orránál 14 cm, az oldalánál pedig 7 cm a távolság. A fix akadályok mentén tehát 8-10 cm széles lenyíratlan sávra kell számítani.

Kezelőfelület

Az Ambrogio L200 Basic kezelőfelülete a robot hátsó részére került. A kétsoros kijelzőt és a 7 nyomógombot egy nagyobb fólia fedi, így jól ellenáll az esőnek és az öntözőrendszernek. A robot kezelése egyébként nem egyszerű. A dokkolóban álló robotot nem lehet állítani, a nyírási idő átállításához például ki kell húzni a dokkolóból. A menüben nem lehet előre hátra lépkedni, csak az egyes beállításokon végiglépkedve előre haladni. Ha valamin véletlen túllapoztunk, akkor lehet kezdeni elölről. Szerencsére a menü nem hosszú, így nem olyan bosszantó a dolog, de mégis furcsa. Ha egyszer az ember megszokja, akkor használható, ráadásul a valós életben ritkán van szükség a beállítások módosítgatására.


Érzékelők

Korábban említettük, hogy a burkolatnak az ütközések érzékelésénél van szerepe. A Husqvarna robotjaihoz hasonlóan erre a robotra sem került külön ütközés érzékelő, a tereptárgyakkal való találkozást az L200 Basic a teljes burkolat elmozdulásán keresztül érzékeli. A burkolat három ponton csatlakozik a robothoz, amiből kettő valójában érzékelő, a harmadik pedig egy szabadon csúszó rögzítés. A kialakításból adódóan a robot csak a szemből való ütközést érzékeli, ha forduláskor az oldalával ütközik valamihez, vagy ha a kábeltől való tolatás közben megy neki valaminek, azt nem veszi észre.

Az ütközést érzékelő burkolatrögzítés és a határoló kábelt érzékelő szenzor

Az L200 Basic rendelkezik esőérzékelő szenzorral is, aminek ráadásul az érzékenysége is szabályozható. A megoldás zseniális. A robot hátulján a burkolat alól két vaskos fém rúd áll ki. Ha esik az eső, akkor a rudakra eső cseppek rövidre zárnak egy áramkört, jelezve az eső jelenlétét. A két rúd egyike ráadásul excenteres, így a rudak közti távolság az excenteres rúd elforgatásával szabályozható. Így beállítható, hogy szemerkélő esőben bátran dolgozzon, de zivatar esetén inkább hagyja abba a munkát.

Védelem

Az Ambrogio L200 Basic lopás elleni védelmét a beállítható PIN kód biztosítja. Nem sok, de több a semminél. A beállított kód nélkül a robot nem indítható, így nem nagyon van értelme a lopásnak. Erre a robot hátulján piktogram is figyelmeztet, így a tolvajok a büntetési tétel és az elérhető haszon ismeretében még a cselekmény megvalósítása előtt mérlegelhetnek.

Biztonság

Biztonság terén az L200 Basic elég furcsa darab. Egyrészt fejlett, mert külön felszerelhető védő kerettel védhetők a füvön hagyott apróbb tárgyak (ezeket a keret megpróbálja elterelni a kés útjából), másrészt viszont a robot felborulásakor, illetve felfordításakor a kés még hosszú másodpercekig forog, ami potenciális veszélyforrást jelent.

A másik érdekesség a hurokkezelés. Az esetek 99,99%-ában hibátlanul megy, de a tesztpályán töltött 3 hét alatt kétszer is a hurkon kívülre került az L200. Persze felkészítették erre az esetre, így a hurkon kívül azonnal leállt. Biztonsági kockázatot csak akkor jelentett volna, ha a kábeltől kevesebb, mint 40 cm-re van olyan hely, ahova beeshetett volna (pl. medence). Az ilyen helyektől a robotot egyébként is célszerű távol tartani, így ez nem jelent igazi kockázatot.

Dokkoló

Az eddig nálunk járt robotok közül kétségtelenül az Ambrogio L200 dokkolója a legkülönlegesebb. A komplett garázsként funkcionáló dobozt a fű szélére a határoló kábelre kell helyezni (megfelelő rögzítés megléte esetén a fűről le is hozható, ahogy nálunk is telepítve volt). A dokkolóba a robot a kábelt követve tud beállni.

A dokkoló a robot védelme mellett természetesen annak töltését is biztosítja. A Zucchetti másik zseniális megoldása, hogy külön érintkezők helyett a burkolatrögzítő csavarjait használja az áram átvitelére. A dokkolóba való beállás során a robot tetejéből kiálló vaskos csavarok befutnak a töltést biztosító lapok alá, amiket felnyomva sziklaszilárd kapcsolat jön létre.

Extrák

Az extrák közül a kés fölé szerelhető keretet, a nagyobb kést és a második akkumulátort már említettük. Az Ambrogio L200 Basic-hez kapható még távirányító, jelerősítő egység (ha hosszú határoló kábel kell), téli akkutöltő, 8 ágú kés, emelkedőn való munkához támasztó kerék és akusztikus riasztó.

Címkék
Hozzászólások