- 2010. július 23., 08:00
Leteszteltük a Synology kedvező árú, de nagy teljesítményű kétlemezes hálózati tárolóját, a DS210j-t.

Tesztünk alanya, a Synology DS210j a korábban megvizsgált DS209 utóda, és elsősorban az otthoni felhasználók igényeit célozza meg. Ez egyébként nevéből is látszik: a gyártó a „j” betűvel (junior) jelzi az egyszerűbb modelleket, szemben mondjuk a csúcskategóriás DS210+-szal.

De miben különbözik egy otthoni NAS egy vállalatitól? Elsősorban funkciókban: az otthoni környezetben nincs szükség a felhasználók, csoportok és jogosultságok magas szintű konfigurációjára, hiszen tipikusan egy, esetleg két felhasználó van, aki az adott eszközhöz hozzáfér, meg adott esetben a Blu-ray lejátszó vagy a tévé. Nincs szükség speciális protokollokra, hiszen a legtöbb otthoni gépen Windows fut, és a médialejátszók is általában a windowsos megosztott mappákat érik el a legkönnyebben. Ezzel szemben viszont az otthoni felhasználók egyre inkább igénylik, hogy a NAS ne csak fájlszerverként működjön, hanem DLNA/UPnP-n keresztül is elérhető legyen a rajta tárolt média, illetve, hogy az eszköz képes legyen torrentkliensként is működni. Na és persze az is számít, hogy mennyire egyszerű összerakni és beállítani a hardvert.

A kétlemezes Synology DS210j ezen szempontok szerint az otthoni NAS-ok felső kategóriájába tartozik, hiszen nemcsak gyors, hanem mint látni fogjuk, számtalan olyan szolgáltatással is rendelkezik, amely már átmenetet jelent a magán- és céges felhasználásra szánt tárolóeszközök között. Ez persze nem jelenti azt, hogy maradéktalanul képes lenne helyt állni a vállalati környezetben: bár funkcióiban megfelel a kívánalmaknak, több felhasználó együttes hozzáférésének kezelésére már nem elég nagy a teljesítménye. Minket viszont elsősorban most nem ez érdekel, hanem az, hogy ez a kevesebb, mint 70 ezer forintos eszköz képes-e egy otthoni médiahálózat kiszolgálására.

Külső

A DS210j egy puritán külsejű kartondobozban érkezik, amelyben a NAS-on kívül a külső tápegységet, az összerakáshoz szükséges csavarokat, Ethernet kábelt, telepítő CD-t és gyorsindítási útmutatót találunk. Az egyszerű, fehér-világosszürke NAS vaskos gumilábakon áll, méretei ezekkel együtt 90×164×219 mm – azaz inkább keskeny és „mély”, tehát jól elfér egy polcon vagy asztalon. Akinél igazán szűkös a rendelkezésre álló hely, az számolja még hozzá, hogy a hátoldalra kell csatlakoztatni a külső tápegységet, az Ethernet kábelt és, ha ki akarjuk használni a nyomtatószerver-funkciót, akkor az USB kábelt is ide érdemes bekötni.

A készülék burkolata jórészt fehér színű, egyedül az előlapon van egy vékonyabb szürke csík, amelyen négy LED-et, egy USB portot és két gombot találunk. A LED-ek közül a két alsó a merevlemezek üzemállapotát mutatja, míg a legfelső a készülék, az alatta lévő pedig a LAN csatlakozás állapotáról tudósít bennünket. A két gomb közül a kisebbik az USB portra csatlakoztatott tároló tartalmának NAS-ra másolására szolgál (értelemszerűen ezen is van LED), míg a legalsó a tulajdonképpeni Power gomb, szintén saját LED-del.

A hátoldalon egy rácsos szellőzőnyílás mögött található az egyébként szinte teljesen zajtalan hűtőventilátor, ez alá pedig két további USB port, gigabites Ethernet csatoló, a Kensington zár nyílása és a tápcsatlakozó került. A tápcsati felett van a süllyesztett Reset gomb, míg alatta az apró fehér fül arra szolgál, hogy a tápkábelt szépen elvezethessük.

Összeszerelés

Mivel a DS210j üresen, merevlemezek nélkül érkezik, nekünk kell gondoskodni a HDD-kkel való feltöltésről. Ez egyszerű művelet, de szükségünk lesz hozzá egy közönséges Philips (keresztélű) csavarhúzóra is, amit a Synology nem mellékel (na meg két merevlemezre). A készülék szétszedéséhez a jobb- és baloldali „házfeleket” kell elcsúsztatnunk egymáson, hogy mennyire, azt az alul található matrica és kis kidudorodás mutatja meg.

A készülékházat kinyitva egy egyszerű, fémlemezből hajlított tartószerkezet tárul elénk, ebbe kell becsúsztatni, majd 4-4 csavarral rögzíteni a merevlemezeket – éppen úgy, mint ahogyan azt egy rendes PC-s ház esetében tennénk.

A NAS természetesen SATA lemezek fogadására képes, és bár elvileg semmi sem akadályozza az esetleg tönkrement HDD menet közben kicserélését (hot swap), sőt, a kézikönyv szerint és képes rá a készülék, mi a nehézkes szerelhetőség miatt ez kevésbé ajánljuk, hiszen egy leeső csavar az alaplaphoz érve könnyen rövidzárlatot okozhat.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. március 13., 07:00
2018. június 7., 10:00
Hozzászólások