- 2010. augusztus 6., 08:00
Kipróbáltuk a PowerDVD 10 Mark II-t, ami már 3D-s megjelenítésre, sőt, 2D-3D konverzióra is képes.
Hirdetés


some text

Az előző verziók gyakorlatának megfelelően a Cyberlink a PowerDVD 10-ből is háromféle verziót készített. A legfontosabb eltérés ezek között abban rejlik, hogy az adott verziók milyen hangformátumokat kezelnek, illetve támogatják-e a 3D-s lejátszást. A Cyberlink persze megéri a pénzét, a Blu-ray lemezek lejátszásához szükséges BD-Profile 5.0 valamint a 7.1 csatornás hangsávok támogatása ugyanis csak a legdrágább, 100 dollárba kerülő PowerDVD 10 Ultra 3D-be került be, viszont 2D-3D konverzióra már a „középső”, Deluxe változat is alkalmas, ezért 70 dollárt kell fizetni. A „sima” Power DVD 10-ből a 3D teljesen hiányzik, ez 50 dollárnak kifizetése után tölthető le. A programot természetesen azoknak nem kell megvásárolni, akik korábban már megvették a PowerDVD 10-et, számukra a frissítés ingyenes.

A PowerDVD 10 Ultra 3D Mark II legegyszerűbben az internetről szerezhető be, a cyberlink.com oldalon néhány kattintással megvásárolhatjuk a letölthető verziót. A telepítő kb. 120 Mbájtos, ami 2 Mbites internetkapcsolattal nagyjából 10 perc alatt a gépünkre kerül. A telepítés gyors és egyszerű, és szerencsére a PowerDVD nem is hízik meg túlságosan, 220 Mbájt a feltelepített mérete.

Újdonságok

A PowerDVD 10 Ultra 3D Mark II legnagyobb újdonsága természetesen az, hogy a szoftver most már kezeli a 3D-s Blu-ray lemezeket, valamint az, hogy a program képes 2D-3D konverzióra is, azaz a normál filmekből is tud térbeli verziót generálni. Ráadásul mindezt valós időben, éppen úgy, mint például a Samsung korábban nálunk is járt 3D HDTV-je.

A 3D tartalmak támogatása mellett azonban több más apróság is megváltozott, bővült például a támogatott fájlformátumok listája. A szoftver megnyitja végre például az MKV és FLV formátumú videókat is, valamint a 3GP fájlokat. A legjobb az egészben az, hogy ezekhez éppen úgy jár a DXVA gyorsítás, mint a Blu-ray lemezekhez, így adott esetben, akár egy Atom processzoros géppel is nézhetünk nagyfelbontású tartalmat – feltéve, hogy a gyenge processzor mellett DXVA-képes Intel, NVIDIA vagy ATI videokártya dolgozik.

A meglévő képjavítók mellé újabbak érkeztek

A PowerDVD 9-hez képest két új képjavító került a 10-es verzióba, a TrueTheater Stabilize és a TrueTheater Noise Reduction, valamint megújultak a korábbi verziókból már megismert TrueTheater Lightning, TrueTheater Motion, TrueTheater Stretch és TrueTheater Surround technológiák is – ezekről néhány sorral lejjebb még lesz szó.

Képminőség: DVD

Első körben azt néztük meg, hogy a PowerDVD hogyan bánik a normál felbontású tartalmakkal, főleg a DVD filmekkel. A videók képminőségét a Media Player Classic Home Cinema – ffdshow kombó képminőségével hasonlítottuk össze. A PowerDVD esetében természetesen nem nyúltunk a kodekekhez és filterekhez, így a szoftver minden esetben a saját moduljait használta. A normál felbontású tartalmak visszajátszásának minőségét elsősorban azért tartjuk fontosnak, mert SD tartalommal sokkal nagyobb szerep jut a képjavítóknak és a kodekeknek, de persze azért is, mert sokak szekrényében bújik meg kisebb-nagyobb DVD vagy DivX-es gyűjtemény.

A TrueTheater HD és a TrueLighting az SD tartalom minőségén tud javítani

A DVD-lejátszó szoftverek között a PowerDVD képminősége mindig is kitűnő volt, és igazából a 10-es verzióval is teljesen elégedettek voltunk e téren – azonban úgy gondoljuk, hogy ugyanezt a minőséget ki lehet hozni az ingyenes lejátszókból is (legalábbis azokból biztosan, amelyek az ffdshowt használják), feltéve, hogy hajlandók vagyunk elég időt szánni a próbálgatásra. A PowerDVD mellett csak az az érv szólhat, hogy esetében sokkal egyszerűbb a képjavítókat ki-/bekapcsolgatni. Amint a tévék esetében, úgy a PowerDVD esetében is azt mondhatjuk, hogy a különleges képjavítók használata általában nem ajánlott, de persze mindenképpen érdemes inkább kipróbálni, hogy az egyéni preferenciánk szerint a TrueTheater HD például javít vagy inkább ront a képminőségen. A PowerDVD a filterek képességének tanulmányozásához segítséget is ad, hiszen kérhetjük, hogy az módosított és az eredeti képet egymás mellett jelenítse meg.

Itt már a zajszűrést is bekapcsoltuk - helyenként részletek vesznek el

A TrueTheater HD a videók felkonvertálását végzi, egészen jó minőségben – azonban az élesítést nem szabad túlzásba vinni, mert így már a tömörítési hibák is markánsabban jelentkeznek. A TrueTheater Lightning a kontrasztaránnyal és a színtelítettséggel játszik, amivel kompenzálható a felkonvertálással szükségszerűen együtt járó színfakulást. Ezt a két opciót érdemes lehet használni, ha egyiket sem állítjuk túl agresszívre, akkor együtt sokat javíthatnak a képminőségen. Ugyanez már nem mondható el a tévék 100 Hz-es funkcióját utánzó TrueTheater Motionről, aminek aktiválásával a gyorsan mozgó objektumoknál kis mértékben valóban javul a részletesség, ám ezért cserébe tökéletes, de természetellenes folytonosságot is kapunk a mozgások esetében.

A két újdonság a TrueTheater Noise Reduction és a TrueTheater Stabilizer; előbbi elég sok fontos részeltet is eltűntet, ezért nem érdemes használni, a Stabilizer viszont jól jöhet a kézi kamerával készült felvételeinknél. Ez ugyanis a kézremegés csökkentésére használható, amolyan utólagos digitális képstabilizátorként.

Amire a PowerDVD sem képes: a nagyon alacsony bitrátával tömörített videókkal a szoftver nem igazán tud mit kezdeni, egy jól beállított ffdshow ebben az esetben jobb választás lehet. Emellett azt is felfedeztük, hogy a deinterlace szűrő kevésbé hatékonyan működik, ha az SD tartalmat felkonvertáljuk HD-re.

Ezek is érdekelhetnek

2013. szeptember 10., 11:00
2012. július 18., 12:00
2010. május 25., 08:00
2011. augusztus 31., 15:00
Hozzászólások