- 2010. augusztus 18., 08:00
Kipróbáltuk a Samsung Wave-et, a koreai gyártó első olyan telefonját, amelyik a Bada platformot használja.

Nagy fába vágta a fejszéjét a Samsung a magyarul óceánt jelentő Bada bejelentésével: az Android, a Windows Mobile, az iOS, a Blackberry OS és a Symbian mellett egy újabb platformmal megjelenni nem egyszerű feladat. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a sikerhez nem elég a telefon és az OS, hanem szükség lesz a felhasználók és fejlesztők támogatására is. A Samsung saját bevallása szerint a Badával egy olyan rendszert akar készíteni, ami nemcsak a felsőkategóriás, hanem az egészen olcsó mobilokba is bekerülhet, ám egyelőre még nem sikerült a kitűzött célt elérni, a Wave-en kívül ugyanis más világszerte elérhető Bada-alapú telefon nincs, az olcsóbb Wave 2 és a QWERTY-s Wave 2 Pro egyelőre csak az orosz és a dél-kelet ázsiai piacra érkezik meg. Mindeközben a platform sikerének egyik mutatója, a hozzá tartozó „App Store” mérete sem különösebben impozáns – jelenleg 484 alkalmazás érhető el benne.

A Samsungnak tehát nincs egyszerű dolga, amikor a Bada sikerét kell biztosítania, viszont erre fordított erőfeszítéseknek van egy kellemes mellékhatása: mivel a Wave feladata az, hogy bemutassa az új platform képességeit, a gyártó nem spórolt ki belőle semmit.

Külső

A cég jelenlegi csúcskészülékéhez, az androidos Galaxy S-hez képest a Wave apróság, hiszen mindössze 3,3”-es kijelzője van. Mérete 118×56×11 mm, tömege pedig 118 gramm, ez utóbbi a fémháznak és a kijelző üvegburkolatának köszönhető.

A Super AMOLED kijelző 800×480 pixel felbontású, így a képek élességével nem lesz problémánk. A kijelzőt körülvevő fekete sávban felül, a hangszórótól jobbra alig láthatóan az arcunk közelségét érzékelő szenzort, illetve a videohívásra használható másodlagos kamerát találjuk.

Alul három gombot helyeztek el, a bal oldali a hívások felvételére és indítására szolgál, a középső, rombusz alakú (ez a rombusz több helyen is visszaköszön még) gomb röviden nyomva a főmenüt, hosszan nyomva a feladatkezelőt hívja elő. A jobb oldali gomb a hívások befejezésére és a programok bezárására szolgál, illetve ezzel tudjuk a telefont is ki- és bekapcsolni.

Mindhárom gomb nagyon igényes, jól érezhető nyomáspontjuk van, a bal és jobb oldali gomb pedig ugyanabból a lemezből készült, jelölésük pedig igényes fémberakás.

A telefon bal oldalán, felül az eddigiekhez hasonlóan elegáns és kényelemes hangerőállító-gombokat találjuk, míg jobb oldalon lent a kamera indító- és elsütőgombja kapott helyett. Ugyanezen az oldalon felül van a lezáró billentyű, profi kivitelben és ideális keménységgel.

Felül egy eltolható ajtó mögött kapott helyett az adatátvitelre és töltésre is szolgáló microUSB port, míg majdnem pont középen egy 3,5 mm-es jack foglalat várja a fülhallgatót. A felső oldal bal szélén van a külső hangszóró, míg lent, szintén a bal szélen a mikrofon.

Ha megfordítjuk a mobilt, elénk kerül az igényes, fémből készült hátsó fedél, amelyet egy kis kallantyú elhúzásával nyithatunk ki. Alatta az 1500 mAh-ás akkut találjuk, amelyet el kell távolítanunk ha a microSD kártyához vagy a SIM kártyához hozzá szeretnénk férni. A hátlap Samsung felirata nem festett, hanem csiszolt, így nem kell félnünk kopásától. A hátsó keret felső részének bal oldalán található az 5 Mpixeles kamera objektívje és a hozzá tartozó LED-es világítás – mindkettő egy rombusz alakú nyílásban.

Az egész telefonra igaz, hogy nemcsak anyagában, de összerakásában és kivitelében is igényes, nem recseg-ropog, nincsenek béna illesztések, a kifejezetten elegáns design pedig bármilyen környezetben megállja a helyét.

Címkék
Hozzászólások