- 2010. augusztus 24., 08:00
Ezúttal az LG egyik 3D-s tévéjét vettük szemügyre, amely a konkurensekhez hasonlóan shutteres szemüveggel működik.
Hirdetés


some text

Külső

Az LG 55LX9500 az LG termékpalettájának felső részén helyezkedik el, éppen úgy, mint a korábban nálunk járt (42 colos) LE8500-as. A két tévé külsőre éppen ezért nagyon hasonlít egymásra, azonban ha egymás mellé tennénk őket, az LX9500-as egyértelműen felismerhető lenne – habár mindkét megjelenítő a Borderless dizájnt kapta, az LX9500-as kávája oldalt és felül is sokkal vékonyabb, mint bármelyik eddig nálunk járt tévé kávája; az LG-nél már szokásosnak mondható átlátszó keretet nem számítva a fekete „csík” mindössze 21 mm-es. Az LG láthatóan eltökélt abban, hogy hamarosan tényleg keret nélküli megoldást mutathasson be, talán már most az IFA-n? Az előlap strapabíró üvegből készült, és alaposan megnöveli a tévé tömegét.

Nemcsak a káva vékony persze, hanem a tévé is! A hátsó LED-es háttérvilágítás ellenére az LG-nek sikerült 32 mm körül tartani a mélységet, ami egy 55 colos monstrum esetén kitűnő érték.

Az LG eddig sem pakolta tele feliratokkal a tévék káváját, az LX9500 esetében viszont kis túlzással hely sem lenne a feliratok számára – a fényes fekete előlapon csupán az LG felirat árválkodik, lent középen. A koreai gyártó teljesen száműzte a gombokat is, amelyek (a tévét szemből nézve) a hátlap jobb oldalára kerültek.

Segítségükkel a tévé összes funkciója elérhető, igaz nem túl kényelmesen, mert a nyolc gomb cikk-cakkban helyezkedik el. Nemcsak a navigációs gombok, hanem a bekapcsoló gomb is ide került, ami a rossz elérhetőség miatt nem jó pont. A tévét egy áttetsző, vékony csík foglalja keretbe, ami lent, jobb oldalt a bekapcsolást jelző LED-et is rejti. Ez csak akkor világít (halvány fehér fénnyel), ha a tévét bekapcsoltuk. A káva alsó részén két mini ablakot is láthatunk, a bal oldali a 3D szemüveg infra jeladója, míg jobb oldalt, a távirányító érzékelője illetve a környezeti fényerősséget mérő szenzor helyezkedik el.

Ez a káva már tényleg vékony

Csatlakozók tekintetében a szokásos LG kínálatot kapjuk, ami hátul három HDMI 1.4-es csatolót jelent, D-Sub, komponens, kompozit és SCART bemenetek, optikai audio kimenet illetve Ethernet csatlakozó társaságában – és még mindig a tévé síkjára merőleges csatlakozókkal. Úgy tűnik, hogy az idei kínálatban már nem változik ez meg, reméljük, jövőre újragondolja a koncepciót az LG, mert így nem lehet a tévé szorosan a falra tenni. Oldalra további egy HDMI csatlakozó, két USB bemenet, a digitális tunerhez CI adapterhely, valamint egy második komponens csatlakozó került, hangbemenettel. E két utóbbihoz a csomagolásban lévő adapterek segítségével tudunk csatlakozni. A tévéről lemaradt a fülhallgató kimenet, amit részben pótol a bluetooth-os fejhallgató használatának lehetősége.

Az LG az LX9500-as szériába az analóg mellé DVB-T és DVB-C tunert is épített – ez utóbbi a szokásoknak megfelelően magyar területi beállítással nem működik.

Belső

Ami a belsőt illeti, a legfontosabb talán az, hogy az LG a 3D-s tévéjénél is IPS panelt használ, ami a színhelyesség szempontjából jó előjel, de nem túl jó feketére számíthatunk. A panel válaszideje a specifikáció szerint 1 ms, ennek ellenére (az LCD technológia sajátosságai miatt) crosstalkra számítottunk. Az 55LX9500 felszereltségére azonban nem lehet panasz! A tévé vékonysága ellenére hátsó LED-es megvilágítást használ, és támogatja a local dimminget is, ami az IPS gyenge feketéjének adott esetben hatásos ellenszere lehet. A tévé legfeljebb 200 Hz-es megjelenítésre képes, ami valójában 100 Hz-es képalkotást jelent scanning backlight rendszerrel kiegészítve. Blu-ray filmekhez természetesen a 24p is rendelkezésre áll. A 3D megjelenítési képességet leszámítva egyébként a tévé teljesen ugyanazokkal az extrákkal bír, mint amivel a korábban tesztelt LE8500-as széria tagjai is.

Az LG-től – mondhatni – megszokott módon az 55LX9500 sok színprofilt tartalmaz, köztük két profi beállítási lehetőséget tartalmazó saját profilt is, THX viszont nincs. Ez két okból is érdekes, egyrészt azért, mert az LE8500-ban volt ilyen, másrészt azért, mert több netes specifikáció szerint az LX9500-as tévékben is kéne lennie. Sokat minden esetre nem számít ez, mert amint látni fogjuk, a mozi színprofil tökéletesen pótolja a THX-et. Az alapot a normál, sport, játék, mozi és élénk megjelenítési módok jelentik ez esetben is. Az egyes színprofilok beállításait a tévé mindig bementhez is köti, azaz a mozi színprofilt (például) használhatjuk élesítéssel a tévéadásokhoz és élesítés nélkül Blu-ray filmekhez.

Az LG-től már megszokhattuk, hogy a gyári színprofilok beállításai elég jók – és alapvetően ez a helyzet az LX9500-asnál is. A normál és a sport üzemmódok alapból mégsem használhatók, mert túlszaturáltak, túlélesítettek és túl fényesek, míg élénk beállítással a színhelyesség romlik le nagyon. A mozi(/ifs1/ifs2) profil a maga 2,6-os átlagos deltaE értékével, a 2,1-es gammával és a 6750K-a színhőmérséklettel azonban szinte tökéletes. A teljesség kedvéért azt azért hozzátennénk, hogy a Fekete szint beállítást a digitális bemenetre kötött jelforrások esetén átállítottuk Magas-ra.

Játék, normál és sport módok

A legjobb beállításokat (szokás szerint) a haladó 1 profilból kiindulva kerestük meg, és az alábbi helyen találtunk rájuk: háttérvilágítás 30, fényerő 60, kontraszt 92, vízszintes élesség 50, függőleges élesség 50, színtelítettség 50, árnyalat R3, RGB fényerő 5, -3, 1. A további ajánlott beállítások a következők: TruMotion ki, Helyi sötétítés ízlés szerint, dinamikus kontraszt ki vagy alacsony, zajcsökkentés ki, digitális zajcsökkentés ki, fekete szint magas (forrás szerint), valósághű mozi Blu-ray lejátszóval be, egyébként ki, színskála normál, élkiemelő ki, színszűrő ki. A háttérfény, fényerő és kontraszt értékeket mindenképpen érdemes módosítani (ez helyre teszi a gammát), azonban, ahogyan az az alábbi képen is látszik, az RGB állítgatásával csak minimális mértékű, a mérési hibahatárba eső változást sikerült elérni a színhelyesség terén.

Mozi profil az optimális beállítással

Az optimális beállításokkal 2,2-es gammát, 6750K-s színhőmérsékletet és 2,6-os átlagos deltaE-t kaptunk, 148 cd/m²-es fényerő, 0,17 cd/m²-es fekete és az IPS paneles tévéknél teljesen átlagosnak mondható, 850:1-es kontrasztarány mellett.

A fogyasztás az optimális beállításokkal 122 watt, ami az 55 colos méretet is figyelembe véve kitűnő eredmény – készenléti állapotban pedig 0,1 wattot mértünk.

Címkék
Hozzászólások