- 2010. augusztus 30., 08:00
Kipróbáltuk a Samsung új, 13,3"-os kijelzővel és NVIDIA Optimusszal szerelt noteszgépét, a Q330-at.
Hirdetés


some text

Bár a Samsung nem ma kezdte a hordozható számítógépek gyártását, a magyar piacon eddig alapvetően csak az alsóbb kategóriába tartozó R szériás gépek voltak hivatalosan elérhetők – pár netbook mellett. Amíg azonban eddig a cél a márka ismertségének megalapozása volt, a Samsung most arra készül, hogy megkaparintsa a harmadik helyet a piacon. Ehhez pedig nem elég egyetlen termékcsalád, szükség lesz újabbak behozatalára is.

A kitűzött cél elérése érdekében egyrészt megjelennek az R széria komolyabb tagjai, másrészt elérhetők lesznek a felső(bb) árkategóriába tartozó, gyorsabb, ugyanakkor valamivel jobban hordozható Q és QX gépek is. Ezek közül a Q330 a termékskála „vékony és stílusos” szegmensében tartózkodik, így a relatív erős hardvert 13,3”-os kijelzővel és egész jó hordozhatósággal kombinálja.

Külső

A bevezetőben is említett vékony és stílusos kategóriának megfelelően a Q330 elegáns dizájnnal rendelkezik: fedőlapja fényes fekete színű, a lakk alatt szálhúzott mintával és egy gyönyörű „berakásos” Samsung felirattal. Ujjlenyomatok begyűjtésére a fényes felület természetesen hajlamos, de szerencsére ez az egyetlen ilyen felület (a képernyőt leszámítva): a burkolat többi része ugyanis matt.

Így például matt szürke mind a kijelző kerete, mind a csuklótámasz, mind pedig az ezzel egybeépített, billentyűzetet körbevevő rész. Apró díszítőelemeket találunk a hangszóróknál, illetve ezüstszínű bevonatot kaptak a tapipad gombjai is.

A bekapcsoló gomb a jobb oldali hangszóró mellé került, formatervének integrált részét képezi a funkciójára utaló logó, felette pedig kis kék LED tudósít bennünket az üzemállapotról.

Az összeszerelést illetően a Q330 a márkától és a kitűzött céltól elvárhatóan igényes, az illesztések precízek, a billentyűzet is szilárd, nem nyomódik be gépelés közben. Egyedül a kijelző hajlékonyabb egy kicsit az ideálisnál, de ez a csúcskategóriát kivéve általános jelenség a noteszgépek között. A kijelző zárva tartásáról a zsanérok súrlódása gondoskodik, körben a kereten és a billentyűzet két oldalán pedig gumibetétek tartják távol a panelt a gomboktól. Maga a billentyűzet a divatnak megfelelően „chiclet” típusú, azaz szigetes elrendezésű.

A klaviatúra kiosztása átlagos. A méretből adódóan nem volt hely külön numerikus résznek, viszont legalább a kurzormozgató gombok megőrizték a fordított T elrendezést. Felettük azonban már egyetlen oszlopba zsúfolódnak a Delete, a Home, a PdUp/PgDn és End gombok, ami egyeseknek kényelmetlen lehet. Az Enter és a jobb Shift elég nagyméretű, és jó helyen is vannak – ha mindent egybeveszünk, akkor azt mondhatjuk, hogy a Q330 gépelés szempontjából jól sikerült. Extra gombokat a Samsung nem adott, a plusz funkciókat az Fn+funkcióbillentyűk segítségével érhetjük el. Ezek közül az Esc-re a készenléti állapot kapcsolója került, az F2-vel az akkumulátor aktuális töltöttségét tudhatjuk meg, az F4-gyel könnyen válthatunk a (csatlakoztatott) megjelenítők között, az F5-tel kikapcsolhatjuk a kijelző világítását (így energiát takaríthatunk meg). Az F6 a hangszórót némítja, az F7-tel a Samsung Support Center nevű támogatási szoftvert érjük el, az F8-cal az Energiasémák között válthatunk, az F9-cel a WLAN adaptert, az F10-zel pedig a tapipadot kapcsolhatjuk ki-be.

A billentyűzet alatt középen helyezkedik el a 75×45 mm-es tapipad, két, különálló gombbal. Anyaga megegyezik a csuklótámaszéval, de felülete simább és bemélyedése miatt is jól érezhetőek szélei. A gombok nyomáspontja jól eltalált, de semmi extra – van a piacon ennél kényelmesebb tapipad is.

Megfordítva a gépet, a megszokott matt, sötétszürke műanyag fogad bennünket, amelyen egy nagy, könnyen kinyitható fedelet találunk – e mögött helyezkedik el a merevlemez és a memória, amelyek bővítése így kifejezetten egyszerű. A memóriát ugyanakkor valószínűleg nem kell bővíteni, mert alapból 2×2 GB van a noteszgépben. A notebook vonalaiba teljesen belesimuló akkumulátor hátrafelé húzható ki. A gép mérete 330×232×32 mm, tömege pedig 1,98 kg, ami méretéhez képest közepesen jó értéknek mondható.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2010. október 15., 18:00
2010. április 26., 08:00
2011. április 26., 12:00
2011. augusztus 8., 10:00
Hozzászólások