- 2010. szeptember 20., 08:00
Megérkezett az Apple iPhone 4 kistestvére, az iPod touch 4. Valóban ez a világ legjobb hordozható médialejátszója?
Hirdetés

Sokak számára az MP3 lejátszó és az iPod szinonimák – joggal, hiszen az Apple valóban kiválóan érzett rá arra, hogy mi az, amit az átlagos felhasználók egy hordozható zenelejátszótól várnak. A dizájn, az egyszerű kezelhetőség és a zenebolttal való integráció tökéletesen sikerült, az iPod pedig gyakorlatilag letarolta a piacot. Az eredeti, merevlemezes iPod a későbbiekben több testvért is kapott, így ma már négytagú a csapat: a hagyományos iPod Classic (ami egyébként a legkisebb érdeklődésre tart számot) mellett megjelent az apró iPod nano, a még apróbb, kijelző nélküli iPod Shuffle, végül pedig az iPod touch, ami már nem egyszerűen egy MP3 lejátszó, hanem gyakorlatilag egy iPhone – a telefonmodul nélkül.

Az első iPod touch 2007 szeptemberében jelent meg, és utána minden évben követte egy-egy újabb változat, így a lejátszó párhuzamosan fejlődött az iPhone-nal, bár a kettő között lévő szakadék mélyült. A szeptember 1-jén bemutatott negyedik generációs modell, azaz tesztünk alanya, már külsőre sem teljesen hasonlít a telefonra, és bár az iPod touch és az iPhone kijelzőjének felbontása megegyezik, a panel nem azonos a két készülékben.

Külső

Lehet vitatkozni, fanboyozni és kapálódzni ellene, de a tény attól még tény marad: az Apple kiválóan ért a dizájnhoz, és erre bizonyíték az iPod touch 4 is, amely egyszerűen gyönyörű.

Ez első dolog, ami kézbevételekor szemet szúr, az az, hogy mennyire vékony a médialejátszó: mindössze 7 mm-es, azaz jóval vékonyabb, mint bármelyik mobiltelefon (képünkön a HTC Desire mellett szerepel) vagy éppen egy AAA-s akkumulátor.

iPod touch a HTC Desire mellett

A karcsúságot még érezhetőbbé teszi a sarkok és az élek erős kerekítése, amitől mind a csatlakozókábel, mind a fülhallgató dugasza „kilóg” a készülékből. Hiába, valamit valamiért! És ha már a kompromisszumoknál tartunk, a touch 4 fényes hátlapja nemcsak az ujjlenyomatokat gyűjti be pillanatok alatt, hanem gyorsan karcolódik is – tehát mindenképpen érdemes valamilyen tokot beszerezni hozzá.

Szép, de vigyázni kell rá

A megszokott, letisztult dizájn jegyében az Apple nem bonyolította túl a kezelőszerveket sem: az előlapon a kijelző alatt egyetlen gombot találunk csak, minden másra az érintőképernyőt használhatjuk. Az előlapon a gomb mellett csupán egyetlen dolog kapott helyet; felül a FaceTime nevű videotelefon-rendszerhez és az önarcképek készítéséhez szükséges másodlagos kamerát találjuk.

Hátul, a bal felső sarokban a fő kamerát helyezték el, közvetlenül mellette pedig egy apró lyuk mutatja a mikrofon helyét. Sajnos mikrofonból csak ez az egy van – ha filmet rögzítünk, ez nem gond, de például a FaceTime használatakor vagy akkor, ha a hangutasításokat akarjuk használni, hiányozni fog az előlapi, felénk néző mikrofon.


A készülék bal oldalára kerültek a hangerőállító gombok, felülre a ki-bekapcsoló gomb, alulra a híres Dock-konnektor, a fülhallgató csatlakozója és egy apró hangszóró. A jobb oldal teljesen üres maradt, de a kényelmes kezelhetőséghez ennyi gomb is elég , hiszen szinte mindent a kijelzőn fogunk irányítani.


Aki ismeri az Apple termékeket, annak nem fog meglepetést okozni, hogy az iPod touch 4 összeszerelése gyakorlatilag tökéletes, sehol egy illesztési probléma, lötyögés, gyenge minőségű gombok vagy kilógó gumifedelek. Szintén Apple-szokás, hogy a készüléket szétszedni sem lehet, így az akkumulátor cseréje házilag nem lehetséges, illetve a beépített memóriát sem tudjuk bővíteni. A memória egyébként 8, 32 vagy 64 GB lehet – a bővítés így igazán csak a legkisebb modellnél hiányzik. Ami a készülék méretét illeti, az iPod touch 4 111×59×7,2 mm-es, tömege pedig 102 gramm.

Hozzászólások