- 2010. október 1., 08:00
Egy forintért érintőképernyős telefon Androiddal? Ezt nyújtja a Red Bull MOBILE új telefonja. Kipróbáltuk, milyen.
Hirdetés


some text

A készülék nem meglepő módon ezúttal is Huaweii gyártmánya, és eredetileg a 8110 névre hallgat. Ezt a modellt láthattuk már más „színekben is”, hardveresen a T-Mobile-féle Pulse Mini is ugyanez a telefon. Mostani tesztkészülékünk belülről persze már egyáltalán nem hasonlít a Pulse Minire, hiszen az RBM alaposan átgyúrta a telefon szoftverét.

Amint azt a nagyobb testvér, az RBM2 esetében is elmondtuk, a Red Bull MOBILE a Telenor saját "almárkája", amelynek előfizetői a Telenor hálózatán és a Telenorral kötött szerződés után telefonálhatnak, viszont speciális tarifacsomagokat és készülékeket használhatnak. Az RBMK a szolgáltató negyedik készüléke – a kínálat a Nokia 5230-at leszámítva csak androidos készülékekből áll, melyek között az RBMK a legolcsóbb, a Netshopban tarifacsomagtól függően már 1 forintért elérhető. Az ennyire kedvező ajánlatok mindig gyanúsak: biztos, hogy valahol kompromisszumot kell kötnünk a minőség és a használhatóság területén. Nincs ez másképp a RBMK esetében sem.

Külső

Az RBMK-ról szerzett első benyomásunk az, hogy a telefon rendkívül apró: mindössze 105×57×14 mm-es, tömege pedig 108 gramm. A kis méret elsősorban a kis kijelzőnek köszönhető, ami mindössze 2,8”-os, és ez bizony már közel jár ahhoz a határhoz, ahol kényelmetlenné kezd válni egy telefon irányítása. A kijelzőt viszonylag vastag fekete keret veszi körbe, amelyen kívül egy ezüstszínű karima található. Ez enyhén kiemelkedik, így védi a kijelzőt a sérüléstől, ha például arccal lefelé rakjuk az asztalra.

A képernyő nemcsak kicsi, de felbontása is alacsony: mindössze 320×240 pixeles, kontrasztja sem igazán jó, ráadásul rezisztív technológiát használ – igazából nincs semmi pozitívum, amit elmondhatnánk róla. Fényereje még elfogadható, napfényben nagyjából jól olvasható, de ezzel nem tud kiemelkedni a versenytársak közül. A külső fényviszonyokat érzékelő szenzor hiányában pedig nekünk kell manuálisan állítgatni a fényerőt.

A kijelző alatt a fekete kereten három érintésérzékeny gombot helyeztek el – a bal oldalival a kezdőképernyőre jutunk, a középsővel az aktuális menüt hívhatjuk elő, míg a jobb oldali egy egyszerű visszalépő billentyű. Ezek alatt találhatók a fizikai gombok: egy hívásindító és egy hívásbefejező gomb, valamint egy navigációs pad. Mindhárom esetében a kijelző keretén már felhasznált krómszínű műanyag köszön vissza. A hívást felvevő gomb alatt látható apró lyuk természetesen a mikrofon, és ezzel nagyjából be is fejeztük az előlapi jellemzők felsorolását, mivel sem másodlagos kamera, sem fényérzékelő nem került ide.

Megfordítva a telefont, a szintén műanyagból készült hátlapot láthatjuk, az RBM2-nél már megismert Red Bull MOBILE logóval. Felül egy alumínium hatású betét fogja körbe a 3,2 Mpixeles fényképezőgépet, a LED-es vakut, az önarckép készítésére használható domború „tükröt” és a hangszórót.

Maga a hátlap teljes egészében eltávolítható, ekkor férünk hozzá az 1150 mAh-ás akkuhoz és a microSD kártyához, amelyet egyébként szerencsére az akku kivétele nélkül is cserélhetünk. A kis kijelzőnek és a viszonylag gyenge hardvernek köszönhetően egyébként az akku teljesítménye egészen sokáig elegendő, 2-3 napos használatot könnyedén kibír a telefon, ha nem böngészünk túl sokat az interneten.
A további kezelőszervek nagy része a jobb oldalra került: alul található a dedikált exponálógomb, felül pedig a hangerőt állító billentyű. A készülék bal oldala teljesen üres, felül pedig a töltésre és adatátvitelre szolgáló microUSB port, alul pedig a 3,5 mm-es jack kimenet kapott helyet. Ez legalább előrelépés az RBM2-höz képest, ahol még 2,5 mm-es volt a csatlakozó, így külön adaptert kellett használni a fülhallgatók csatlakoztatásához. Az egész készülék kivitele egyébként megfelel árának, gyakorlatilag csak kemény műanyagokkal találkozhatunk rajta. Kis mérete miatt az RBMK kifejezetten tömör hatást kelt, és tesztpéldányunk nem is zörgött, így szerencsére a sok műanyag ellenére sem kelt túl gagyi hatást.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2011. december 18., 12:00
2011. augusztus 31., 15:00
2010. december 22., 12:00
2010. augusztus 26., 08:00
Hozzászólások