- 2010. október 6., 08:00
Új, kétmagos Atom processzor dolgozik az Acer netbookjában. Leteszteltük, hogy ez mennyit segít a teljesítményben.

Ezzel a masina a korábban tesztelt Aspire One 532h egyenesági leszármazottjának tekinthető, amely hardverben szinte megegyezik vele – az egyetlen különbséget az újabb, N550-es Atom processzor jelenti. Ez ugyan csak 1,5 GHz-es frekvenciával működik, viszont kétmagos, így több program párhuzamos használata esetén a proci gyorsabb az elődben használt N450-nél. A kérdés az, hogy van-e akkora a teljesítményugrás, hogy érdemes az újabb modellt választani, vagy inkább maradjuk az előző változatnál, kicsit olcsóbban? Ennek jártunk utána.

Külső

Bár belül csak a CPU változott, kívülről azért alaposabban átdolgozta az Acer a netbookot. A változtatások legnagyobb részének csak örülni tudunk, mivel az új anyagok és formák sokkal jobban illenek egy könnyen hordozható, egyszerű számítógéphez.

Az Aspire One 533 a divatnak megfelelően többféle színben is létezik, az általunk kipróbált változat a fehér volt (ezen kívül van még fekete és piros). Ez a színválaszték a fedőlapra vonatkozik, amely fényes bevonatot kapott. Fényes a monitor kerete is, ám ez már biztosan fekete, így az ujjlenyomatok begyűjtésére kiválóan alkalamas. A csuklótámasz és a billentyűzet kerete viszont matt, ezüstszínű. Díszítőelemből kevés van a gépen: gyakorlatilag a fedél fényes Aspire One felirata és a tapipad gombjának ezüstszínű kerete nevezhető annak.

Bár olcsó gépről van szó, a kivitelre nem panaszkodhatunk: az összeszerelés jó, az anyagválasztás is teljesen korrekt, a kis méretnek köszönhetően pedig sem a kijelző, sem a billentyűzet nem túl hajlékony. A kijelző zárva tartásáról a divatnak megfelelően a zsanérok gondoskodnak, a sérülések ellen pedig a káván körben elhelyezett gumitappancsok nyújtanak védelmet.

A billentyűzet kiosztása megfelelő: a chiclet-típusú klaviatúra gombjainak mérete és a közöttük lévő távolság is jó, egyedül a felső sor (Esc és funkciógombok) sikerült érzésünk szerint túl vékonyra. Extra gombok nincsenek, minden feladatot az Fn+funkcióbillentyűk segítségével kell végrehajtanunk. Ezek közül az F3 a vezeték nélküli adaptert kapcsolja ki-be, az F4 a készenléti üzemmódot aktiválja, az F5-tel válthatunk a kijelzők között, míg az F6 a monitort, az F7 pedig a tapipadot kapcsolja ki.

A billentyűzet alatt középen helyezkedik el az igen jól sikerült tapipad. Ez a csuklótámasz anyagából készült, apró kiemelkedő mintázata segítségével mégis jól érezhetőek a határai. Jobb szélén külön görgetősáv van, mérete pedig a netbookok korlátait figyelembe véve megfelelő, az alatta elhelyzett, egyetlen csíkból álló gomb két szélének nyomkodása pedig szintén kényelmes.

Ha megfordítjuk az Aspire One 533-at, a megszokott matt műanyag tárul elénk. Érdekes módon a különálló ablakok helyett itt egyetlen nagy lemez mögött lapulnak az alkatrészek, és ez a lemez egyszerűen nem is távolítható el – aki arra gondolt, hogy kiegészíti a gyári memóriát plusz 1 GB-tal, vagy kicseréli a merevlemezt egy nagyobbra, az csalódni fog. A notebookból lefelé kissé kilógó akkumulátor hátrafelé húzható ki a gépből, amely összeszerelve 258×187×38 mm-es, tömege pedig 1,21 kg – ezekkel az adatokkal a netbookok között teljesen átlagosnak mondható.

Címkék