- 2010. október 22., 08:00
Láttunk már két amerikait, két koreait, és most itt egy kínai a robotporszívók végtelennek tűnő kínálatából.

Az ismert háztartási gép gyártók persze egyelőre még kivárnak, így a kínai robotok általában kisebb cégek, helyi importőrök fantázianevén kerülnek a boltokba. Ilyen az egyik ismert hazai áruházláncból hozzánk érkezett RobotX R800-as porszívó robot is, amit képeken és katalógusokban több más néven is láttunk már.

A robotokat bemutató cikkek elején ki szoktunk térni a gyártó, illetve a konkrét típus előéletére, de a szinte azonosíthatatlan kínai származás miatt ez most biztosan kimarad. Ahogy azt más területeken megszokhattuk, a kínai ipar jelentős része másolásra épül, így sokszor olcsón – a fejlesztési költségek jelentős részét megspórolva - tudnak az eredetihez nagyon hasonló terméket előállítani. Persze a kulcskérdés ilyenkor a minőség, illetve az, hogy a mintaként használt modellen mit „fejlesztettek”. Ez utóbbi azért lényeges, mert ezek a módosítások egyelőre még ritkán hoznak értékelhető eredményt.

A RobotX R800 sem tagadhatja le, hogy a szokásos kínai sablon szerint készült. Az „ihletet” az iRobot aktuális robotporszívó generációja adta, ami a sok kihívó és durván két éves kora ellenére még mindig az egyik legjobb, ha nem a legjobb a piacon. Így a kiindulási pont megválasztása hibátlannak mondható. Hogy ne mondhassa senki, hogy másoltak, a méreteken alakítottak egy kicsit, így a korong alakú robot átmérője kb. 1,5 cm-rel kisebb, mint az iRobot Roombáé. Külön-külön nézve ez nem szembetűnő eltérés, de a két robotot egymás mellé téve jól látszik a rokonság és a különbség is.


Címkék
Hozzászólások