- 2010. november 2., 07:00
Kipróbáltuk a Samsung táblagépét, az iPad riválisának tekintett Galaxy Tabot. Vajon jobb, mint az Apple gépe?

Habár év elején úgy tűnt, hogy 2010 a tabletek éve lesz, a kiállítási dömpingen túl a boltok polcain csak kevés cég termékeivel találkozhattunk eddig. A szegmensben minden szempontból vezető Apple mellett a Samsung lehet a második nagy márka, amely egy széles körben is elérhető, kiforrott táblagéppel jelentkezik – konkrétan hazánkat vizsgálva pedig azt kell mondanunk, hogy a koreai gyártó az első, hiszen a Galaxy Tab, köszönhetően a T-Mobile-lal kötött szerződésnek, Magyarországon is hivatalosan kapható. A Samsung Galaxy Tab a mobilszolgáltatón keresztül egyből egy viszonylag könnyen elérhető termékké vált, amelynek magas árát a T-Mobile kínálta különféle konstrukciók hivatottak enyhíteni. Aki például szeret részleteket fizetni, az már 32 485 forint befizetésével is elviheti a tabletet, kétéves hűségidő és kétéves, havi 4580 forintos törlesztőrészlet bevállalása mellett.

Minden adott tehát ahhoz, hogy a Tabbal ne csak megszállott technológiarajongók kezében találkozhassunk, hanem gyakorlatilag bárkinél. Ebből pedig adódik a kérdés; hogy és főként mire használható a Galaxy Tab – és egyáltalán, egy tablet.

Külső

A Galaxy Tab meglepően kis dobozban érkezik. Ennek oka részbe az, hogy a készülék gyakorlatilag a teljes alapterületet betölti, részben pedig az, hogy a Samsung takarékosan bánt a kiegészítőkkel: csak egy USB-s töltőt, micro USB kábelt és egy headsetet mellékelt a Tab mellé. A töltő ebből a legfontosabb, rá mindenképpen szükségünk lesz, a Galaxy Tab ugyanis USB portról vagy hagyományos USB-s adapterről nem tölt, mert ehhez a művelethez muszáj legalább 2 ampert felvennie.

A Galaxy Tab arányaiban hasonlít egy telefonhoz, de sokkal nagyobb nála. Ez természetesen a 7”-os, 1024×600 pixeles kijelzőnek köszönhető; a táblagép mérete 190×121×12 mm, a tömege pedig 380 gramm. A legközelebbi vetélytárssal, a 10”-os Apple iPaddal összevetve nem rossz adatok. Az, hogy a Tab használata mennyire kényelmes, alapvetően kezünk méretétől függ. Közepes méretű vagy nagyobb kéz esetén nem gond az egy kézben való tartás sem, ujjainkkal át tudjuk fogni az eszközt annyira, hogy másik kezünkkel irányíthassuk (álló helyzetben) – más kérdés, hogy a gép tömege miatt hosszabb távon ez azért elég fárasztó lehet. Az jól látszik, hogy a méretek miatt a nadrágzsebben való hordásról rögtön el is feledkezhetünk, és a nagyobb kabátzsebek sem biztos, hogy megfelelőek lesznek: a Tab inkább táskába való eszköz. Éppen ezért sajnálatos, hogy nem kapunk mellé tokot vagy valami táskát, ami védené a kijelzőt és a hátlapot a karcolódástól.

A készülék előlapjának nagy részét a kapacitív érintőképernyő foglalja el, körülötte csak olyan vastag fekete kerettel, hogy ujjainkkal még éppen nem takarunk bele a kijelzőbe, amikor megfogjuk a Galaxy Tabot. Felülre, a Samsung felirattól jobbra a fényérzékelő és a másodlagos, 1,3 Mpixeles kamera került. A keret alsó részén négy érintésérzékeny gombot találunk, amelyek a megszokott androidos feladatokat látják el, a Samsungtól megszokott sorrendben. Balról jobbra haladva az elsővel az aktuális menüt hívhatjuk elő, a másodikkal visszatérhetünk a kezdőképernyőhöz, a harmadikkal egy lépést visszaléphetünk, a negyedikkel pedig elindíthatjuk a keresést. A további kezelőszervek a jobb oldalra kerültek: fent található a kikapcsoló-lezáró gomb, alatta a hangerő állítója, tovább haladva, két kihajtható fedél mögött pedig a microSD és a SIM kártya helye bújik meg.

A készülék bal oldala szinte teljesen üres, csak egy apró lyuk árválkodik rajta, e mögött találjuk a mikrofont. A hangszórók alulra, a dokkolócsatlakozó mellé kerültek. Ez a csatlakozó az Apple termékeknél megszokotthoz hasonlít, és nemcsak töltésre valamint adatok átvitelére szolgál, hanem került bele HDMI kimenet is (ennek kihasználásához azonban külön meg kell vásárolnunk magát a dokkolót) és különféle eszközöket, például billentyűzetet is csatlakoztathatunk hozzá a későbbiekben.

A Galaxy Tab felső részére került egy 3,5 mm-es jack, a mellékelt headset számára. Ezt a csatlakozót szép, ezüstszínű gyűrű veszi körül.

Ha megfordítjuk a Tabot, kiderül, hogy az eddigi fekete színekkel szemben a hátlapon fényes fehér műanyagot használt a Samsung. Itt a Galaxy Tab és más hivatalos feliratok mellett a 3,2 Mpixeles fényképezőgépet és a hozzá tartozó LED-es vakut találjuk – szintén ezüstszínű gyűrűkkel körülvéve. Magát a hátlapot, az iPadhoz hasonlóan, nem lehet eltávolítani, azaz a Galaxy Tab akkumulátora sem cserélhető házilag.

Összefoglalva a külső alapján szerzett tapasztalatokat, a Galaxy Tab nagyon jól néz ki, ráadásul a méretei is megszokhatóak, pár perc után teljesen természetesnek tűnik kezelése. Összeszerelése maximális pontszámot érdemel, sehol semmi lötyögés vagy laza felület, egyáltalán nem érezni úgy, hogy egy halom műanyagért adtunk ki sok pénzt.

Címkék