- 2010. november 5., 11:00
A Samsung, a Panasonic és az LG tévéi után a Philips tévéjén a sor, hogy megmutassa, mit tud 3D-ben (és 2D-ben).

A Samsung, a Panasonic és az LG aktív szemüveges 3D-s tévéi valamint az LG passzív szemüveges 3D-s tévéje után újabb térbeli megjelenítésre képes HDTV-t teszteltünk, ezúttal a Philipstől. A 46PFL9705H a gyártó termékpalettájának tetején helyezkedik el, és csak azért nem a jelenlegi csúcsmodell, mert a trónon ott a korábban nálunk is járt Cinema 21:9 3D-s verziója.

Külső

A Philips tévéi mindig is egyedi stílust mutattak, s ez nincsen másképpen mostani tesztünk alanyánál, a 46PFL9705H-nál sem. A formavilág messziről felismerhető, a tévé kávájának kívül és belül egyaránt lekerekített vonalvezetése csak a holland márka termékeire jellemző. A tévé előlapja sötétszürke, ám ami még ennél is fontosabb, nem műanyagból, hanem szálcsiszolt alumíniumból készült, így igazi minőségi érzést kelt. A káva széléről azért nem maradt le az átlátszó díszítőcsík sem – ám ez más gyártókkal ellentétben nem túl széles, így egyáltalán nem mondható hivalkodónak. A Philips nem követi a divatot, de az eredményt látva ez egyáltalán nem probléma!

A káva alsó részére, egy külön elemre kerültek a hangszórók, két csoportban, közöttük pedig a kezelőszervek helyezkednek el. Gombból ezen a részen összesen hat van, ám ezek nyomkodása nem túl kényelmes, a funkcionalitás itt véleményünk szerint áldozatául esett a dizájnerek munkájának. Ami érdekesség, hogy az itt lévő gombokkal a tévét nem lehet készenléti állapotba tenni – sőt, máshogyan sem, mert az egyetlen gomb, amit még találtunk a tévén, az a hardveres ki-bekapcsoló gomb, ami a jobb oldali hangszórók alatt helyezkedik el.

A 9000-res széria LED-es háttérvilágítást kapott, a tévé viszont egyáltalán nem vékony, ami jó jel, hiszen arra utal, hogy a tévé hátsó LED-es megvilágítást használ az oldalsó helyett, ami lehetővé teszi a local dimming alkalmazását is.

A tévé talpa szintén fémborítású, de az állvány természetesen nemcsak anyagában, hanem színében is illeszkedik a „felső” részhez. A Philips által választott rögzítési megoldás hasonló elvű, mint amit a többi gyártó is szokott alkalmazni, azonban a robusztusabb nyaknak köszönhetően a szerelhetőséget a hollandok tévéjénél éreztük a legjobbnak, a 46 colos tévét akár egyedül is minden további nélkül össze lehet állítani. A talp többfunkciós, egyrészt elforgatható vele a tévé, másrészt nemcsak talpként, hanem fali konzolként is bevethető (ez egy kis plusz szerelést igényel).

A tévé hátlapja nemcsak a csatlakozókat rejti, hanem az Ambilight rendszerhez tartozó LED-eket is, amelyek két oldalt és felül helyezkednek el. Feltűnhet még a két „mélynyomó”, amelyek ugyan nem túl nagyok, de LCD-s-plazmás berkekben azért mindenképpen az átlagosnál termetesebbek. A csatlakozók elhelyezése majdnem tökéletes.

A HDMI-k egy kivételével mind lefelé néznek, ahogyan a digitális hangkimenet, a SCART, a 3D modul csatlakozója (erre ég visszatérnünk), az antenna bemenet és a VGA port is. Oldalra két USB valamint egy SD-kártya adapter és a digitális DVB-T/C tunerhez tarozó CI interfész kapott helyet. Az Ethernet és a komponens bemenet valamint a fülhallgató kimenet (és egy második SCART) merőlegesen néznek hátrafelé, azonban, ha a talpat használjuk konzolként, ezekhez is könnyen hozzá lehet férni.

Belső

A 46PFL9705H elektronikája mindent tud, amit egy csúcskategóriás tévétől elvárhatunk. A 46 colos Full HD panelt a Sharp készíti amely így tehát a feketéjéről híres U2VA (ASV) panel – korábbi tesztjeinkből már többször is kiderült, hogy az LCD-k között ennek a paneltípusnak a legjobb a feketéje és a kontrasztaránya. A feketét ráadásul két dolog tovább javítja: az egyik az, hogy a tévé, amint arra korábban már utaltunk, local dimminges, így adott esetben akár tökéletesen fekete képet is meg tud jeleníteni. A másik dolog az Ambilight Spectra 3 rendszer, ami közvetve eredményezi azt, hogy a feketét jobbnak látjuk akkor is, ha az nem teljesen fekete; a szemünk a tévét körbevevő fényes kerettel ugyanis könnyen becsapható.

Nem túl vékony, de local dimminges

A Philips csúcsmodellje 400 Hz-es képfrissítést használ, ami természetesen ezúttal sem azt jelenti, hogy a tévé a meglévők közé 7-7 képkockát számol ki, ennek csak a felét, 3-3-at illeszti be a Perfect Pixel Engine, a 200-ról 400 Hz-re duplázás a pulzáló háttérvilágítás eredménye. A fontosabb minőségjavítók közül a 24p is rendelkezésre áll természetesen. További érdekesség, hogy a Philips 0,5 ms-os válaszidőt ad meg a specifikációban, amely, bár G2G érték, így is jobb, mint a piacon lévő tévék bármelyikénél.

A gyári színprofilok közül a mozi és a fénykép üzemmódok azok, amelyek alapból rendben vannak, illetve a szabványos profilból is ki lehet hozni elég jó képet, a többi esetben azonban a gamma annyira alacsony, hogy az biztosan a részletesség rovására megy, már a közepesnél sötétebb területeken is. A szabványos profillal alapesetben 2,3-as gammát, 9500K-s színhőmérsékletet, 192 cd/m²-es fényerőt, 0,05 cd/m&sup2-es feketét és 4175:1-es kontrasztot mértünk, 4,7-es átlagos deltaE mellett. Ezen a profilon sokat javíthatjunk, ha a gammát -1-re, a színhőmérsékletet pedig közepesre vagy melegre állítjuk: így a gamma 2,2-re, a színhőmérséklet pedig 7400K-ra módosul, ami tévézéshez már megfelelő – a képjavítókat persze ki kell még kapcsolni, a néhány sorral lentebb lévő indtrukciók szerint.


Egyéni, élénk | energiatakarékos, fénykép | játék, szabványos és természetes módok

Bár van egyéni beállítási lehetőség is, a mozi és a fénykép üzemmódok tökéletesen megfelelőek, esetükben gyakorlatilag csak a fényerőt kell lejjebb venni, egyébként a gyári beállítások gyakorlatilag egyeznek az optimális értékekkel – egy kis csavar van azért a dologban, de erre rögtön visszatérünk.

Mozi mód, állítgatás nélkül

Ha nem nyúlunk hozzá a mozi profilhoz, akkor is jó, 2,2-es gammát és 6300K-s színhőmérsékletet kapunk, 2,8-as átlagos és 5,2-es maximális deltaE mellett. Egyedül a fényerő magas, ezen úgy segíthetünk, ha a kontrasztarányt jelentősen csökkentjük. Semmiképpen se a fényerőt vegyük lejjebb, mert azzal a részletesség is csökken a sötétebb helyeken. A mozi színprofilnál alapból a local dimming is be van kapcsolva – ez azt sugallja, hogy az elekronika akár még többet is tudhat, ha nem kell a LED-ek vezérlésével is foglalkozni. Ez így is van, arra kell csak figyelni, hogy kikapcsolt local dimminggel a gamma értékét a gyári 3-ról állítsuk vissza 0-ra, különben 2,5-es gammát kapunk, ami a fényes területeken csökkenti a részletességet.

Optimális beállításokkal

Az optimális értékeket így a következő helyeken találtuk meg: fényerő 50, kontraszt 50, szín 48, képélesség 0-2 között, zavarelnyomás ki, színárnyalat meleg, Perfect Natural Motion ki, 400 Hz Clear LCD ki, kiváló felbontás ki, tökéletes kontraszt ki, dinamikus háttérvilágítás (ez a local dimming) ki, MPEG-zavar elnyomása ki, színjavítás ki, gamma 0. Ha a local dimminget bekapcsolva hagyjuk, akkor a gamma értékét is hagyjuk 3-on! Ezekkel az értékekkel 2,2-es gammát, 6360K-s színhőmérsékletet, 183 cd/m²-es fényerőt, 0,04 cs/m²-es feketét, 4463:1-es kontrasztarányt, 1,6-os átlagos és 3,2-es maximális deltaE értéket értünk el, ami kiváló.

Az optimális beállításokkal a tévé 88 wattot fogyaszt, ami a képméretet figyelembe véve nem rossz. Készenléti állapotban az energiafelvétel 0,1 watt.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. március 27., 08:00
2019. november 14., 06:00
2019. október 28., 08:00
Hozzászólások