- 2010. november 22., 08:00
Leteszteltük a Samsung prémiumkategóriába szánt, alumíniumburkolatú notebookját, a QX510-et.

A QX széria a teljesítmény mellett a dizájnt is előtérbe helyezi - és a sima Q osztálynál valamivel feljebb helyezkedik el a minőség és az ár tekintetében. A Samsung a prémium kategóriába sorolja a termékcsalád itthon kapható egyetlen változatát, a QX510-et, amelyből típuson belül is csak egyetlen kivitel, az NP-QX510-S01HU érhető el.

A korábban tesztelt Q330-calellentétben ez a gép már a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető igazán jól hordozhatónak, hiszen a 15,6”-os kijelző mellett immár közel 2,6 kg-os tömeget kellene magunkkal cipelnünk, ez pedig egy hosszabb túra során igencsak fárasztó tud lenni. Érdekes módon az üzemidő még a magas teljesítmény mellett is egész jónak mondható, a QX510 azonban ennek ellenére is egy klasszikus DTR noteszgép.

Külső

Nem bántásból mondjuk, de azért az tény, hogy a Samsung formatervezői nem sokat gondolkodtak a QX510 esetében: egyszerűen megnézték a Sony VAIO és az Apple MacBook Pro számítógépeit, majd a két notebookkal szerzett tapasztalatok alapján megcsinálták saját formatervüket. Ennek eredményeképpen a noteszgép mindkét konkurensére hasonlít – de szerencsére azért találhatunk rajta egyedi vonásokat is. További kellemes meglepetés, hogy a másolás nemcsak külsőre, hanem a kiváló minőségre is kiterjedt, a QX510 ugyanis egyrészt nagyon igényesen van összerakva, másrészt a felhasznált anyagok is inkább a felső kategóriából kerültek ki.

A monitor fedőlapja, mint ahogy a gép burkolatának jó része is, alumíniumból készült. A felület szálhúzott mintát, némi lakkot és kidomborodó SAMSUNG feliratot kapott. Mindezek a felületek enyhén hajlamosak a koszolódásra és az ujjlenyomatok begyűjtésére is, de lényegesen kevésbé, mint azt a fényes műanyagoknál megszokhattuk.

Kicsit jobban koszolódik a monitort takaró és (MacBook stílusban) a keretet is eltüntető üveglap, amely mögött egy fényes LCD kijelzőt találunk, a felső kávába integrált webkamerával. A kijelző kerete maga egyébként fényes fekete, és fényes fekete az a monitor alsó részén található műanyag betét is, amely a zsanérokat is tartalmazza.

A gép házának felső része két darabból áll, amelyek közül a nagyobbik a billentyűzetnek helyet adó részen enyhén süllyesztett. Egy valamivel szürkébb és vastagabb elem található a felső részen, amely a plusz gombokat és a hangszórókat is magában foglalja. A QX510 minden felesleges díszítőelemnek híján van, egyedül a bekapcsoló gomb ikonja és a monitor hátoldalán lévő SAMSUNG felirat nevezhető annak.

A chiclet típusú billentyűzet is szilárd, nem nyomódik be gépelés közben, és emellett külön öröm, hogy a kijelző is meglepően masszív, nem hajlik jobbra-balra. Zárva tartásáról a zsanérok súrlódása gondoskodik, körben a kereten és a billentyűzet két oldalán pedig gumibetétek tartják távol a panelt a gomboktól. A felnyitásban viszont kicsit segít a felső él közepén elhelyezett, pár millimétert kiemelkedő csík is.

A klaviatúra kiosztása kényelmes, ráadásul a viszonylag nagy méret már lehetővé tette a külön numerikus billentyűzet elhelyezését is. Apró kompromisszum, hogy a fordított T elrendezésű kurzormozgató gombok ebbe kicsit belógnak, rövidebbre véve az Insert gombot, illetve az is, hogy a bal oldali Shift rövidebb a szokásosnál.

Extra gombokból a Samsung négyet adott, amelyeket a billentyűzet feletti sötétebb sáv bal oldalán találhatunk meg. Ezek közül három a hangerő vezérlésére szolgál , míg a negyedikkel a beépített vezeték nélküli adaptert kapcsolhatjuk ki illetve be. A további plusz funkciókat az Fn+funkcióbillentyűk segítségével érhetjük el. Ezek közül az Esc-re a készenléti állapot kapcsolója került, az F2-vel az akkumulátor aktuális töltöttségét tudhatjuk meg, az F4-gyel könnyen válthatunk a (csatlakoztatott) megjelenítők között, az F5-tel kikapcsolhatjuk a kijelző világítását (így energiát takaríthatunk meg). Az F6 a hangszórót némítja, az F7-tel a Samsung Support Center nevű támogatási szoftvert érjük el, az F8-cal a Samsung Easy Speedup Managernek köszönhetően a különféle Energiasémák között válthatunk, az F9-cel a WLAN adaptert, az F10-zel pedig a tapipadot kapcsolhatjuk ki-be.

A billentyűzet alatt középen helyezkedik el a viszonylag nagyméretű, külön gombokkal nem rendelkező tapipad. A felület anyaga hasonló tapintású, mint a csuklótámasz anyagáé, de a tapipad bemélyedése miatt jól érezhetők a felület szélei. A gombok feladatát a tapipad sarkai veszik át, ezeket benyomva kapjuk a jobb- illetve balgombos kattintást. Sajnos vagy a mikrokapcsolók túl kemények, vagy az érintésérzékeny felület túl izgága, de ez a tapipad a QX510 messze leggyengébb alkatrésze: számtalanszor előfordult velünk, hogy a sarok lenyomásakor az egérmutató elmozdult, és végül nem oda kattintottunk, ahová szerettünk volna.

Megfordítva a gépet, a megszokott matt, sötétszürke műanyag fogad bennünket, amelyen egy nagy, könnyen kinyitható fedelet találunk – e mögött helyezkedik el a merevlemez és a memória, amelyek bővítése így kifejezetten egyszerű (bár memóriából már most 2×2 GB van a gépben). Egy csavar kicsavarásával az optikai meghajtót is kiszerelhetjük – viszont a Samsung még valamit másolt az Apple-től, ugyanis az akkut nem vehetjük ki. Ez hivatalosan csak szakszervizben cserélhető, ami bizony nem a legjobb megoldás.

A gép mérete 382×258×28 mm, tömege pedig 2,58 kg – 15,6”-os kijelzőhöz képest ezek nem is rossz adatok.

Címkék
Hozzászólások