- 2010. november 26., 13:27
Folyamatosan érkeznek a boltokba a táblagépek – a legújabb versenyző a Toshiba androidos készüléke, a Folio 100.

A Toshiba táblagépével először az IFA-n találkozunk, ahol rögtön ki is próbáltuk természetesen. A gép akkor nem győzött meg minket, de akkor azt valószínűsítettük, hogy mindez az akkor még csak béta állapotban lévő szoftvernek volt köszönhető. Most kipróbáltuk a végleges változatot.

Bár adja magát, hogy a Folio 100-at az iPaddal és a Galaxy Tabbal hasonlítsuk össze, nem szabad elfeledkeznünk két dologról: az egyik, az hogy a Folio 100 jóval olcsóbb a versenytársaknál, míg a másik, és talán még fontosabb dolog az, hogy a Toshiba ezt a gépet nem a számítógépek, hanem a multimédiás eszközök közé sorolta be. Ha így nézzük, akkor pedig a Folio nem az iPad, hanem inkább az iPod touch vetélytársa: egy nagyképernyős hordozható PNP, amely pár extra szolgáltatással – például internetezési lehetőséggel – is rendelkezik.

Ennek fényében lássuk, hogyan teljesít a Folio 100 médialejátszóként és táblagépként is!

Külső

Meglepően nagy dobozban érkezik a Folio 100, ám a meglepetés csak addig tart, amíg a ki nem nyitjuk a csomagolást: maga a tablet is kifejezetten nagy, 281×180×13 mm-es. Tömege 746 gramm, ami a kifejezetten hosszúkás formával együtt már igencsak megnehezíti azt, hogy egy kézzel stabilan megtartsuk a készüléket: a Folio 100 irányítása sokkal kényelmesebb, ha ölünkbe vagy az asztalra tesszük. Ha esetleg két kézzel fognánk meg a tabletet, ujjaink akkor sem fogják kitakarni a kijelzőt, de igazán csak a jobb oldalon elhelyezett gombokat érjük majd el kényelmesen, az irányításhoz vagy a gépeléshez tehát fogást kell váltanunk.

Az előlap nagy részét természetesen a 10,1”-os, 1024×600 pixel felbontású kijelző foglalja el, körülötte pedig egy viszonylag vaskos fekete keretet találunk. A képernyőt és a keretet is fényes műanyag borítja, ami egyrészt tükröződik, másrészt könnyen koszolódik – nem a legjobb megoldás egy folyamatosan tapogatott kütyü esetében, de láthatóan ez egyetlen gyártót sem zavar.

A keret felső részén egy 1,3 MPixeles kameramodult találunk, míg alul két oldalon a külső hangszórókat helyezték el. Az érintésérzékeny gombok a jobb oldalon vannak, és a legtöbb androidos készülékhez hasonlóan az alapfunkciókat látják el: a legfelsővel a keresőfunkciót aktiválhatjuk, az alatta lévővel pedig egy lépést visszaléphetünk a menükben vagy a programokban. A „házikó” a kezdőképernyőre visz, ha ott vagyunk, akkor pedig a főmenüt hívja elő, míg a legalsó gombbal az aktuális képernyőhöz vagy programhoz tartozó menüt hívhatjuk elő. A keret felső élén szinte láthatatlanul lapul az IrDA vevő ablaka, a kamera mellett pedig egy apró lyuk mögött a mikrofon található.


A Folio 100 élén körbefutó szürke műanyag csíkra fent három további gomb került, amelyek közül az egyik a ki- és bekapcsolás illetve a készenléti üzemmódba való kapcsolás feladatát látja el, a másik kettővel pedig a hangerőt állíthatjuk be. Egy nagy csúszkát találunk a bal oldalon – ez a levehető hátlap rögzítésére szolgál.

A csatlakozók közül a külön megvásárolható dokkolóhoz való alulra került, védelméről pedig egy teljesen kivehető (és így könnyen elhagyható) gumifedél gondoskodik.

A jobb oldal számunkra érdekesebb, itt alulról felfelé haladva a tápcsatlakozót, a headsethez való 3,5 mm-es jack aljzatot, egy fedél mögött a HDMI, USB-host és USB slave portokat, valamint az SD/SDHC memóriakártya-foglalatot találjuk.

Ha megfordítjuk a Folio 100-at, egy jó nagy műanyag felület tárul elénk – a hátlap ugyanis szinte teljesen üres. Négy sarkában egy-egy apró kidomborodás gondoskodik arról, hogy a kütyü az asztalra letéve ne billegjen, ugyanakkor ezek a kis kidudorodások a hátlap anyagával megegyező kemény műanyagából készültek, tehát az asztalon csúszkálni fognak.

A hátlapot óvatosan felnyitva (ami elég erősen ül a helyén, így felnyitás közben olyan érzésünk volt, hogy mindjárt eltörik) elénk tárul a hatalmas, 23 Wh-ás akkumulátor, amelyet a notebookokhoz hasonlóan két karmantyú rögzít. E mellé csúsztatható be a SIM kártya, amelynek helyét az általunk tesztelt, csak Wi-Fi adapterrel rendelkező modellnél egy fekete műanyag lemez takarta. A SIM-foglalat alatt egy apró, tollheggyel megnyomható RESET gombot is találunk.

Címkék
Hozzászólások