- 2010. november 30., 12:00
Kipróbáltuk az év egyik legjobban várt médialejátszóját, az internetes szolgáltatásokra kihegyezett Boxee Boxot.

A Boxee Box a valaha volt egyik legjobban várt médialejátszó, amely 2010 januárjában, a CES-en feltűnt – mi is több postban foglalkoztunk vele. Las Vegasban úgy tűnt, hogy a D-Link hardvere készen van, a bemutatkozás és a piaci megjelenés között mégis szokatlanul sok idő telt el. Időközben kiderült ugyanis, hogy a Tegra 2 platform nem elég nagy teljesítményű, a 1080p-s videók lejátszásakor több esetben is gondok adódtak. A Boxee és a D-Link végül a platform lecserélése mellett döntött, a Tegra 2-t az Intel CE4110 váltotta, a késlekedésnek ez volt tehát a legfontosabb oka.

A Boxee Box először Amerikában került forgalomba, de gyorsan megérkezett Európába is – igaz, úgy tudjuk, hogy Magyarországra (több más kelet-európai országgal egyetemben) normális mennyiség idén már nem, csak jövőre érkezik majd a médialejátszóból.

Külső

Annak ellenére, hogy a Boxee Box egy komplett PC-t tartalmaz, nagyon eredeti dizájnnal készült – bárkinek mutatjuk, mindenki elismerősen nyilatkozott a külsőt illetően. A D-Linknél mertek egyedit alkotni; a tervezésnél a kiindulás alapot egy 115 mm élű kocka szolgáltatta, amelynek egyik (alsó) éle ferdén lecsapott. Így leírva talán nem egyértelmű, hogy mire is kell gondolni, az alábbi képek azonban mindent kiválóan megmutatnak.

A szabálytalan forma miatt elsőre nem biztos, hogy egyértelmű lesz, hogyan kell a médialejátszót az asztalra helyezni, de segítséget jelent, hogy a lecsapott él kerül alulra, amely egy vékony, neonzöld gumiborítást is kapott. Nagyon jól mutat, hogy az asztalra, a tévé mellé vagy a hifi polcra elhelyezett Boxee Box úgy néz ki, mintha az asztal lapjából emelkedne ki.

A külső mindenképpen extravagáns, viszont nem a legpraktikusabb, mert a csatlakozók, az előlapi kijelző illetve a bekapcsoló gomb sem olyan helyre kerültek, mint amit egy „normális” külsővel megáldott médialejátszó vagy HTPC esetében elvárnánk. A bekapcsoló gomb a kocka felső lapjára, mélyen hátra került, és nem túl jó az sem, hogy a csatlakozók iránya nem párhuzamos az asztal felületével; a tesztanyagot tartalmazó 32 Gbájtos USB stickünk vége például hozzáért az asztal lapjához.

A Boxee Box borítása fekete, matt műanyag, kivéve az előlapot, amely az uralkodó divatnak megfelelően fényes (és így kiválóan gyűjti az ujjlenyomatokat). Az előlapon kikapcsolt állapotban csak a D-Link logó látható, de a borítás a bekapcsolást jelző LED-et is rejti. A LED kialakítása természetesen szintén egyedi, pontszerű fényforrás helyett a BOXEE felirat és a Boxee (szoftver) logója világít, zöld fénnyel. Készenléti állapotban szintén marad a zöld szín, de alacsonyabb fényerő mellett. Előlapi kijelző nincsen, de talán egy HTPC esetében ez nem is annyira fontos, az OSD-t még egy komolyabb LCD-panel is csak részben tudná helyettesíteni.

A borításra alig kerültek szellőzőnyílások. Ez nem túl sok jót sejtet, még akkor is, ha az Intel CE4110 nagyon keveset fogyaszt. Szerencsére az aggodalmunk feleslegesnek bizonyult, mert bár a Boxee Boxban aktív hűtés dolgozik, ez csak a boot első néhány másodpercében hangos, egyébként viszont még este, teljes csendben sem lehet hallani a médialejátszó működését. Ugyanakkor, éppen ezért, azt gondoljuk, hogy passzív módon is meg lehetett volna oldani a hűtést – ezt a véleményünket megerősíti, hogy amint rövidesen látni fogjuk, a Boxban lett volna hely nagyobb borda beépítésére is, a lejátszás során termelt hő pedig annyira minimális, hogy a borda többórányi filmlejátszás után sem lett mégcsak langyos sem.

A Boxee Box hátoldalán kevés csatlakozó kapott helyet, de a D-Link okosan válogatott, így ami igazán számít, az minden rendelkezésre áll. A legfontosabb a HDMI 1.3 videokimenet természetesen, ami akár a hang továbbítására is képes. Emellett kapunk optikai hangkimenetet illetve sztereo RCA hangcsatlakozókat, két USB 2.0 portot, valamint egy megabites LAN adaptert is. Bár nem látszik, van természetesen WLAN is. A Boxee Box oldalán ezen kívül egy SD/MMC kártyaolvasót is találunk, ami legfeljebb 32 Gbájtos kártyákat tud kezelni.

A CES-en kiállított mintadarabokra egy elölről is hozzáférhető USB port is került, ez a végleges verzióból sajnos kimarad – pedig az USB stickek csatlakoztatását ez nagyban megkönnyítené.

A csomagolás – a D-Linktől kapott információk alapján – a Boxee Box mellett a hozzá való külső tápegységet, a kétoldalas távirányítót illetve HDMI kábelt is tartalmaz.