- 2010. december 9., 09:00
A Panasonic első 3D Ready plazmatévéjét, a TX-P42GT20E-t teszteltük, amely a nagysikerű P42G20E 3D-s testvére.
Hirdetés


some text

A piacon lévő plazmatévék közül a Panasonic G20-as szériája az egyik, ha nem a legjobban sikerült termékcsalád, amit jól jelez az is, hogy a felhasználók érdeklődése szinte semmit nem csillapodott a 42-46 colos méretű verziók iránt – noha a tévék március óta forgalomban vannak. Most elkészült, és hozzánk is ellátogatott a széria háromdésített változata, a TX-P42GT20E; elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon a GT20-as széria méltó-e a G20-asok hírnevéhez.

Külső

A GT20-as széria a VT20-as és a G20-as sorozatok érdekes keveredése, ami mind a külső tulajdonságokon, mint a belső tulajdonságokon meg fog látszani. A GT20-as széria a Panasonic első középkategóriás 3D HDTV-je, és a külső alapján elmondhatjuk, hogy a 3D-s tévéket nemcsak a névben szereplő T, hanem az egységes, barna színvilág is megkülönbözteti a márka többi modelljétől. A TX-P42GT20E azonban csak színében hasonlít a VT20-asokra, a formavilág egy az egyben olyan, mint amit a G20-as tévéknél már láttunk: a vonalvezetés így azoknak kedvez, akik a szögletes kialakítást kedvelik, mert a káva jobb és bal oldala a TX-P42GT20E esetében sem ívelt felületű. A díszítőcsík világos színű. A VT20-as szériához képest fontos, és sajnos kedvezőtlen változás, hogy a káva fényes, bár legalább nem teljesen fekete. Az ujjlenyomatok persze így is remekül meglátszanak rajta, így a tisztaságmániásoknál a tévé hátrányból indul. A talp a Panasonictól megszokott módon ovális alapterű, igény esetén pedig teljesen leszerelhető – plusz funkciót viszont nem nyújt, így a tévé elforgatását nem teszi lehetővé.

Amint az a képeken is jól látszik, összességében maradt a Panasonictól megszokott, klasszikus, régi vágású formavilág, ami tavaly még szinte minden japán gyártó termékeit jellemezte. Azóta a Sony és a Sharp is beállt a dizájntévéket készítő gyártók sorába, így a Panasonic gyakorlatilag egyedül maradt, ami persze nem baj. Mégis kérdés, hogy az egyre „szebb és szebb” tévék mellett meddig engedheti meg magának egy márka, hogy a termékpalettáján egyáltalán ne legyen dizájntermék.

A tévé előlapja gombokat nem tartalmaz, ide csak néhány szenzor és felirat került. Balra fent a VIERA, jobbra fent a 3D Full HD feliratot találjuk, a káva alsó részén, középen pedig a Panasonic felirat díszeleg. Ez utóbbi alatt található a távirányító érzékelője, a szinkronjel adó és a bekapacsolást jelző LED, ami négyzet alakú és zöld fénnyel világít. Ha szemben ülünk a tévével, akkor a csatlakozók és a bekapcsoló gomb a bal oldalra kerültek, és a hátsó panel is a készülék bal oldalán helyezkedik el.

Jó hír, hogy ventilátorok tekintetében a GT20-as széria a G20-as szériára hasonlít, azaz a tévében egyetlen légkavaró sem működik. Az már kevésbé örömteli, hogy az elektronika halk ciripelésre hajlamos (leginkább akkor, ha a megjelenített kép inkább világos, mint sötét) – korábban ugyanezt figyeltük meg a VT20-as szériánál is, úgyhogy nem egyedi problémáról van szó.

A TX-P42GT20E csatlakozókkal kiválóan felszerelt, tulajdonképpen annál többet, mint amit ez a tévé nyújt, nem is nagyon várhatunk el. Hátul 3 HDMI, egy komponens, két SCART és egy D-Sub bemenet található, illetve ide került az optikai audio kimenet, az Ethernet csatlakozó és a DVB-S tuner antennacsatlakozója is. Ez utóbbi nem azonos a DVB-T/C illetve analóg jel csatlakozójával, így a DVB-S tunert párhuzamosan használhatjuk valamelyik másikkal. A DVB-S erősített antennákhoz is használható, ugyanis 13 és 18 voltos feszültség és 500 mA-es áramerősség leadására is képes. A HDMI csatlakozók közül ARC csak a 2-es számúba került.

Oldalt találjuk a negyedik HDMI-t, az analóg AV csatlakozókat (fülhallgató kimenetet is) , két USB-t valamint a CI adapter foglalatát, amire akkor lesz szükségünk, ha a MinDigTV Extra csatornáit is nézni szeretnénk.

Belső

A Panasonicnál nem ugyanazt a panelt kapja a 2D-s G és V széria, így nem meglepő, hogy a 3D-s GT és VT szériában sem pontosan ugyanaz a panel található. Az alapvető különbség a két sorozat megjelenítői között az, hogy a VT20-as tévékben lévő panelek Infinite Black Pro panelek, míg a GT20-asokba csak Infinite Black panel kerül. Ez utóbbi feketében és kontrasztarányban nem annyira erős, de más lényegi különbség nincsen közöttük. Tesztünk alanyában 13. generációs 3D-s NeoPDP panel dolgozik, amiben a Panasonic direkt 3D-s kijelzők számára kifejlesztett, új foszforját találjuk. A kijelző természetesen Full HD felbontású, képfrissítési gyakorisága pedig 600 Hz-es. Az elektronika másodpercenként akár 200 kép kiszámolására is képes, de ez csak 3D-ben igaz, amikor a tévé mindkét szemnek 100 Hz-es képet számol ki. A fontosabb képjavítók között a 100 Hz mellett a 24p is megtalálható, valamint van THX színprofil is, amivel elvileg garantált a színhelyes megjelenítés.

Nemcsak a panel tér el viszont a korábban nálunk járt 50 colos VT20 és mostani teszünk alanya esetében, hanem más picit az elektronika is: a TX-P42GT20E ugyanis már képes a 2D-s adásokat térbelivé alakítani. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a VT20-asok között is van ilyen konverzióra képes modell, a 42 és 46 colos GT20-asokkal együtt bejelentett 42 és 46 colos VT20-asok személyében.

Optimális beállításokkal a 42 colos G20-asból kiváló eredményt tudtunk kihozni, a VT20-as azonban rendesen megizzadt, és csak átlagos színhelyességet tudtunk kicsiholni belőle. A dolgot akkor a 3-s panelre fogtuk, a GT20 pedig megmutatta, hogy igazunk volt; nagyon úgy néz ki, hogy a Panasonic még nem ismerte ki tökéletesen az új foszfort, ezért egyelőre nem is tudja tökéletesen vezérelni az új paneleket.


dinamikus, játék, mozi, normál, fotó és THX színprofilok

A TX-P42GT20E hat plusz két színprofilt tartalmaz, amelyek közül egyik sem ad az átlagosnál jobb színhelyességet. A dinamikus profil teljesen használhatatlan, azonban a többi kb. hasonló képet ad: egyik sem teljesen pontos, de az átlagos szintet azért többé-kevésbé mind megüti. A színhelyesség szempontjából a G20-as sorozat egyértelműen jobb eredményt ad, mint a GT20, de szerencsére a GT20 sem katasztrofális. Hogy a poént előre lelőjük, a VT20-as tévéhez hasonlóan a GT20-ast se tudtuk annyira pontosan beállítani, mint az év elején nálunk járt TX-P42G20E-t, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a Panasonic 3D-s paneljei egyelőre nem tudják annyira pontosan megjeleníteni a színeket, mint a 2D-s változatok. A normál színprofil ezúttal is nagyon sötét képet adott, ezért az alapméréseket a mozi színprofillal végeztük el – a 105 cd/m²-es fényerő, a 2,2-es gamma és a 6300K-s színhőmérséklet jó érték, ahogyan a 0,03 cd/m²-es fekete és 3872:1-es kontraszt sem rossz. A színhelyességet jelző átlagos deltaE 6-os értéke viszont legjobb esetben is csak közepes. Sajnos a THX színprofil is nagyon hasonló eredményt ad, viszont a szigorú sztenderdek miatt ezzel a színprofillal valamint kisebb, a mozi világával jobban egyező színteret kapunk – ami a képminőséget érdemben nem befolyásolja.

Kalibrálva sem javult a színhelyesség

Az optimális beállítások megkeresése előtt engedélyeztük a haladó beállításokat a menüben, és a fekete szintet is alacsonyra állítottuk. A legjobb értékeket a következő helyen találtuk meg: kontraszt 49, fényerő -7, színtelítettség 30, képélesség HD tartalommal 0, SD-vel 2-5 között, öko üzemmód ki, P-NR ki, gamma 2,2. Ezekkel a beállításokkal a fontosabb jellemzők csak minimális mértékben változtak, a fekete és a kontraszt viszont javult, előbbi értéke 0,02 cd/m²-re, utóbbi 5720:1-re javult.

A tévé fogyasztása 2D módban 111 és 247 watt között mozog, 3D-ben viszont a maximális fogyasztás a 298 wattot is elérte. Az átlagos energiaigény szokásos tesztfilmünkkel 219 illetve 239 watt volt, míg a készenléti fogyasztásnak 0,02 wattot mértünk.

Címkék
Hozzászólások