- 2010. december 13., 12:00
Az Iomega USB 3.0 interfésszel szerelt külső SSD-jét próbáltuk ki, amely csak 64 Gbájtos, viszont nagyon gyors.

Az Iomega USB 3.0 csatolóval szerelt termékei a nyár közepén mutatkoztak be, közülük az 500 Gbájtos, 2,5 colos HDD-t illetve a 2 Tbájtos 3,5 colos HDD-t tartalmazó eGo változatok már jártak is szerkesztőségünkben. Maga az USB 3.0 interfész természetesen már régebb óta létezik, működés közben először a 2009-es Computexen lehetett látni. Az ottani tesztrendszerrel 292 MB/s-os tempót sikerült elérni. Tavaly novemberben az ASUS segítségével mi magunk is kipróbáltuk az interfészt, amely valós körülmények között is jól teljesített, de egy normál HDD-vel természetesen az USB 3.0 sebességét teljesen nem lehetett kihasználni. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon egy SSD alapú adattároló mire képes a gyors interfésszel párosítva.

Külső

Az Iomega mindig is termékei igényes kialakításáról volt híres, az SSD Flash azonban még a megszokottnál is elegánsabb hatást kelt. A HDD két „vége” fényes fekete műanyagból készült, a borítás legnagyobb része azonban – szintén fekete – szálcsiszolt alumínium. A felső oldalon az Iomega felirat és a cég logója kis méretben, az SSD Flash felirat pedig nagy méretben olvasható, gravírozva.

A felület nem vonzza az ujjlenyomatokat, nem koszolódik és nem is karcolódik olyan könnyen, mint a legtöbb külső meghajtó borítása. A tok egyik „vége” üres, a másikon pedig a kék színű visszajelző LED-et illetve az USB 3.0 csatlakozót találjuk. Ez microUSB csatlakozó, és természetesen visszafelé kompatibilis, így az SSD egy USB 2.0 kábellel is tökéletesen működőképes. Mivel ma már szinte minden telefonhoz ilyen kábel jár, az SSD-t gyakorlatilag bárhol használhatjuk. A visszajelző LED működése viszont nem a legszerencsésebb, mert alapesetben az apró fényforrás nem világít, csak az I/O műveleteket jelzi villogással – így viszont az asztalon lévő meghajtóról ránézésre nem tudjuk megmondani, hogy éppen üzemel-e vagy sem.

Az Iomega adattárolója 1,8 colos SSD-re épül, így a külső borítással együtt is egészen apróra sikerült, mindössze 105×69×9 mm-es – azaz nem nagyobb, mint egy okostelefon. Ebből az apró méretből adódóan az Iomega külső SSD-jét akár ingzsebben is hordhatjuk, még úgy is, hogy a tömege, ahhoz képest, hogy belül SSD lapul, egészen nagy, 110 gramm.

A csomagolásban a meghajtó mellett egy USB 3.0 kábelt valamint a kézikönyvet találjuk meg, illetve, CD helyett, egy vouchert, aminek segítségével a mellékelt szoftvereket tölthetjük le. Bár talán nem a legjobb megoldás az, hogy a szoftvereket csak internetkapcsolattal érhetjük el, így legalább akkor is meglesz minden program, ha valaki figyelmetlen és rögtön a meghajtó formázásával kezdi a beüzemelést.

A mellékelt USB kábel érdekessége, hogy dupla végű, azaz akár két USB portba is csatlakoztathatjuk. Ennek aligha van jelentősége egy asztali PC esetében (hiszen az SSD Flash beéri akár még egy USB 2.0 port energiájával is), de notebookoknál előfordulhat, hogy egyetlen USB port nem képes a szükséges energiamennyiséget szolgáltatni.

Belső

Amint korábban már említettük, az Iomega SSD Flash belsejében egy 1,8 colos SSD lapul – így elsősorban az volt a kérdés, hogy vajon a teljesítmény szempontjából az USB 3.0 interfész vagy az adattároló lesz a szűk keresztmetszet. Csak a teljesség kedvéért említjük meg, hogy a 64 Gbájtos SSD a Micron RealSSD C300-as szériájába tartozik, az USB-SATA átalakító pedig a PLX Technology gyártmánya, az OXU3101-es típusszámú híd. Ennek különlegessége, hogy hardveres AES titkosítást is támogat, amit a HDD-hez mellékelt v.Clone és QuikProtect programokkal tudunk kihasználni.

Mozgó alkatrész természetesen nincs sem az SSD-ben, sem az USB-SATA átalakítóban, így a termék a külső behatásokkal szemben gyakorlatilag teljesen ellenálló, az adatok akkor is biztonságban vannak, ha az adattároló kikapcsolt állapotban, vagy akár működés közben is, leesik.

Az Iomega természetesen formázva adja a meghajtót, a cég választása pedig az NTFS-re esett – ugyan így a Macintosh operációs rendszerek alatt alapból nem használható az SSD, viszont PC-vel a 4 Gbájtnál nagyobb fájlokkal sem lesz gondunk. Persze a 64 Gbájtos kapacitás miatt ekkora méretű fájlból túl sok nem fog felférni a HDD-re.

Címkék